”1 Mayıs dayanışması, teröre en güzel cevap olacak”

Bakan Çelik, 1 Mayıs'ın tatil edilmesiyle ilgili olarak "Çalışanlarımız hak ettiği için bu adımı attık" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde gösterilecek dayanışma, birlik ve beraberliğin, teröre verilecek en anlamlı cevap olacağını bildirdi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Hak-İş Başkanlar Kurulu'nu Bakanlıkta kabul eden Çelik, burada yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ın tatil olmasının yaklaşık 30 yıldır tartışıldığını anımsattı.

Tatil kararının hükümetleri ve bakanlığı döneminde gerçekleşmiş olmasının tarihe geçeceğini ifade eden Çelik, bu kararın, aynı zamanda bu dönemde görev alan herkes için özel ve anlamlı bir icraat olacağını vurguladı.

"Çalışanlarımız hak ettiği için bu adımı attık" diyen Çelik, başından beri 1 Mayıs'ın tatil olması konusunda bir iradeleri bulunduğunu ancak her demokratik açılımın bir süreci gerektirdiğini belirtti.

1 Mayıs'ın coşkuyla kutlanması noktasında hazırlıklar yaparken, İstanbul ve Diyarbakır'dan gelen acı haberlerin Türkiye'yi kapladığını dile getiren Çelik, terörün çirkin yüzünü bir kez daha gösterdiğini söyledi.

"1 Mayıs'ta Taksim'e gidilmez diye bişey yok"

1 Mayıs'ın tatil olmasının son derece önemli olduğunu dile getiren Çelik, "Şimdi, tatil olduktan sonra 'Nasıl olsa bu kazanıldı' deyip, bunun kıymetini bilmeyecek tarzda yaklaşımı da doğru bulmuyorum. Bunu hep beraber başardık, o halde öncelikle bunun kutlanıyor olmasını önemsememiz lazım. Türkiye coğrafyasında her yerde kutlanmasını arzu ediyoruz. Ahenk içerisinde, birlik içerisinde, dirlik içerisinde kutlanmasını istiyoruz. Alanları tabulaştırmanın doğru olmadığı inancındayım" dedi.

Taksim'in emekçilere, işçilere kapalı olmadığını anlatan Çelik, '1 Mayıs'ta Taksim'e gidilmez' diye bir şeyin olmadığını ifade etti. Kamu görevlilerinin yasalar doğrultusunda hareket etmelerinin doğal olduğunu dile getiren Çelik, Taksim'de büyük bir gösteri yapılmayacağına dair bir karar çıkmışsa, bunun Taksim'e gitmeme anlamı taşımadığını vurguladı.

"1Mayıs ulusal stres günü olmaktan çıksın"

Hak-iş Genel Başkanı Salim Uslu da 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesinin Türkiye'nin normalleşmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Geçen sene süreci iyi yönetemedikleri için tatil kararının geciktiğini ifade eden Uslu, bu konuda sendikalar olarak öz eleştiri de bulundu.

Uslu, 1 Mayıs'ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'nin içeride ve dışarıda hırpalanmasını kabul edemediklerini vurguladı.

Tatil kararı ile Türkiye'nin uzun yıllardır süren tartışmayı sona erdirdiğini belirten Uslu, "Türkiye bizi utandıran bir tartışmadan kurtulmuştur" dedi.

Uslu, kutlamaların illa Taksim'de olması konusunda tabu oluşturulmaması gerektiğine de dikkati çekti. Sendikaların bu konuda sorumlu davranması gerektiğini dile getiren Uslu, 1 Mayıs'ın gerilimlere son verilen bir gün olması dileğinde bulundu. 

Salim Uslu, 1 Mayıs'ın ulusal stres günü olmak yerine sıradan bir bayram gününe dönüşmesi gerektiğini kaydetti.

Uslu, kabulde Çelik'e, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi dolayısıyla teşekkür ederek, kırmızı karanfil hediye etti.