1 milyar 238 milyon varil Hazar petrolü aktı

Bakü Tiflis Ceyhan hattından Adana Ceyhan'daki Haydar Aliyev terminali üzerinden bugüne kadar 1 milyar 238 milyon varil ham petrol aktarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki haydar Aliyev Deniz Terminalinden bugüne kadar sevkıyatı yapılan ham petrolün 1 milyar 238 milyon varile ulaştığı bildirildi.

Yüzyılın projesi olarak 2 Haziran 2006'da devreye giren, Doğu-Batı Enerji Koridorunun en kritik ayağını oluşturan, 1.768 kilometre uzunluğundaki BTC Hattı'nın Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ndeki çalışmaların sorunsuz bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Hazar petrolleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de sekiz pompa ve 98 vana istasyonu bulunan ve güzergah boyunca en yüksek nokta olan 2.800 metreye erişip, deniz seviyesinde olan Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne ulaşıyor. Buradan da BTC hattının Türkiye tarafını işleten Botaş International Ltd. Şti. (BOTAŞ BIL) tarafından tankerlerle dünya pazarlarına ihraç ediliyor.

BTC Hattı'ndan devreye girdiği tarihten 24 Temmuz Pazar gününe kadar 1595 tanker ile 1 milyar 238 milyon varil ham petrol sevkıyatının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Yetkililer, sevkıyat için belli bir ülke ya da liman olmadığını belirterek, sevkıyatın dünyanın değişik bölgelerine yapıldığını ifade ettiler.

Türkiye tarihinin en önemli bölgesel projesi olan ve '21'inci Yüzyılın İpek Yolu' olarak adlandırılan BTC Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

Resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan hattan 2 Haziran 2006'da sevkıyata başlandı. 1070 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam 1770 kilometre (km) uzunluğundaki BTC'nin, günlük 1 milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor.

Azerbaycan kesimi 440 km, Gürcistan kesimi, 260 km ve Türkiye kesimi 1074 km olmak üzere toplam uzunluğu 1774 km olan hatta, yaklaşık 4 milyar dolara mal oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir