10 bin tabletle envanter çıkartılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kalkınma Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'yle tarımsal ve hayvansal veriler toplanarak, tüm Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal envanteri çıkarılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, deneme aşamasında olan TÜKAS projesiyle bir devrime imza atmaya hazırlanıyor. Tarımla teknolojiyi bir araya getirecek uygulamayla, elindeki tabletlerle anlık veri aktarımı imkanı bulan 10 bin kişilik uzman kadro, çiftçilerin sorunlarını anında merkeze iletebilecek. Böylece Bakanlık yüzde 100 güvenilir tarımsal ve hayvansal veriye ulaşıp tüm Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal envanterini de çıkarmış olacak. Genel tarım sayımının yapılması ve kayıt sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için hayata geçirilecek sistemin denemelerine başlanırken, sistem özel mobil uygulamanın yüklendiği 10 bin tablet vasıtasıyla ve TARGEL personeli, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) sistem sorumlularının katkılarıyla uygulanacak. 

Kalkınma bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen proje için bakanlık köylerde görev yapmak üzere 10 bin TARGEL personeline tabletler dağıttı. Tabletler aracılığıyla çiftçiye anında ulaşmayı hedefleyen bakanlık, çiftçiye yönelik tüm yayım hizmetleri, bilgi akışını de tabletler üzerinden sağlanacak. Söz konusu uygulamayla TARGEL personelinin sahadaki çalışmaları canlı olarak izlenirken tablet üzerinden personelle bağlantılı kurulabilecek. Bu sistemle ekim alanları, alet ve ekipman sayıları, hayvan sayıları rahatlıkla tespit edilecek.

Sahada çalışan personel tabletler üzerinde veri girişi yapmanın yanında tarlada, bahçede, köyde gördüğü kelebeğin, kuşun, fotoğrafl arını da merkeze iletebilecek. Böylece Türkiye’nin sadece tarımsal ve hayvansal envanteri çıkmayacak, aynı zamanda Türkiye’nin biyoçeşitliğinin de envanteri çıkarılmış olacak. Bu proje kapsamında tarım sayımını etkin bir şekilde takip edebilmek, sahada karşılaşılan sorunları giderebilmek, anlık veri izleyebilmek için bakanlık tarafından “Komuta Kontrol Merkezi” oluşturulurken bir videowall ile tüm operasyonlar anlık olarak takip edilecek. 

Çağrı ve çözüm merkezi gibi çalışacak olan Komuta Kontrol Merkezi'nde şimdilik 16 uzman personel ve yardımcı 60 kişilik personel çalışacak. Merkeze sahadan iletilen sorunlar anlık değerlendirilip çözüme kavuşturulabilecek. Yine merkeze aktarılan veriler kayıt altına alınıp, tasnif edilip, istatistiksel dökümü yapılacak. Herhangi bir yanlışlıkta sahadaki personel anında uyarılacak.

Eker: Güvenilir tarımsal veriye ulaşmada devrim

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de gelecek günlerde hizmete açılacak tarım sayım merkezinde incelemelerde bulundu. Buradaki konuşmasında, deneme aşamasındaki TÜKAS’ın hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada bakanlık olarak bir devrim gerçekleştireceklerini belirten Eker, tablet uygulamasıyla tüm Türkiye’de arazide çalışan personelin uydu üzerinden aktif olarak izlenebileceğini, ayrıca hayvan ve parsel sayıları ile bitki çeşitliliği gibi birçok veriye de anlık olarak ulaşabileceklerini ifade etti. Eker, veri aktarım sürecinde sıkıntılar yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek için deneme aşamasında olduklarını ve 2 hafta içerisinde büyükbaş hayvan varlığının yaklaşık 1/6’sının da kaydedildiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir