10 kişilik girişime bedelsiz OSB desteği

Bakanlar Kurulu'nun kararı, OSB'de tahsis edilmemiş parsellerin istihdam yaratacak yatırımlara bedelsiz verilmesinin yolunu açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisi kullanan OSB'lerin mülkiyetindeki tahsis edilmemiş parseller, OSB müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, bedeli Bakanlık tarafından OSB'ye verilen kredilerden mahsup edilmek üzere, tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun, Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Parsellerin Gerçek ve Tüzel Kişilere Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmeliğinin Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan parsellerin gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik, il ve ilçelerin sosyoekonomik durumları dikkate alınarak Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen il ve ilçelerdeki organize sanayi bölgelerinde, istihdam sayısını sağlayacak yatırımlar için başvuru koşulları, tahsislerde öncelik sırası, taahhütname alınması, yatırım koşulları, mücbir sebepler, borçlardan mahsup işlemleri, ödemelerin durdurulması, ödemeye esas parsel bedellerinin tespiti, tapu kaydına konulacak şerh ve yatırımların denetlenmesi ile devredilen taşınmazların geri alınmasına ilişkin hükümleri kapsıyor.

400 bin yeni istihdam sağlanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgelerinde Bedelsiz Arsa Tahsisi Yönetmeliği ile ilgili olarak, uygulamayla 196 OSB'de 10 bine yakın parseli girişimcilere tahsis edebileceklerini, bunun da 3 milyar dolarlık bir yatırım ve 400 bin yeni istihdam  anlamına geldiğini ifade etti.

Yazılı açıklamasında Girişimcilere OSB'lerde kısmen veya tamamen bedelsiz arsa tahsisi dönemini başlattıklarını kaydeden Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Böylece OSB'lerde atıl durumda kalan parselleri de üretim zincirine dahil etmiş olacağız. Yatırımcılara arsa tahsis ederken, OSB'nin bulunduğu bölgenin gelişmişlik seviyesine göre değişen oranlarda indirimler yapacağız. Bu indirim oranı, en az yüzde 50'den başlayacak, 4. bölgedeki il ve ilçelerimizde yüzde 100'e kadar çıkacaktır. Ayrıca teşvik programında yer alan büyük sektörlerde yapılacak olan yatırımlara da ülkemizin her bölgesinde yer alan OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi yapacağız.

Bu uygulamayla 60 il merkezi ve 117 ilçede yer alan 196 OSB'de 10 bine yakın parseli girişimcilere tahsis edebileceğiz. Bu parsellerin tamamını tahsis edeceğimizi kabul edersek, ortalama bir hesapla 3 milyar dolarlık yatırım ve 400 bin civarında yeni istihdam oluşturacağız. Bu tesislerde yapılacak olan üretim ve ihracat da ekonomiye son derece olumlu yansıyacaktır. OSB'lerde yapılan üretimin rekabet gücümüzü artıracak niteliklere sahip olması da ilave bir kazanç olacaktır. Bu proje, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltacak olması bakımından da son derece önemlidir."

İlgili yönetmeliğin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Ergün, daha yönetmelik yayımlanmadan, sadece 1 ay içinde 1.000 civarında başvuru

 aldıkları bilgisini verdi.

Yoğun ilginin, parselleri büyük oranda tahsis edebileceklerini gösterdiğine işaret eden Bakan Ergün, en çok başvuru yapılan illerin Van, Mardin, Elazığ, Malatya ve Diyarbakır gibi iller olmasının da son derece önemli olduğunu vurguladı.

Nihat Ergün, bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının hayırlı olmasını dileyerek, girişimcileri teşvikten yararlanmaya davet etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir