10 yılda mobil ödemeler plastik kartların önüne geçecek

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, elektronik ödemelerde tarihi bir dönemin başladığını belirterek " Tüm Avrupa'da 2013 itibariyle toplam işlemlerin yüzde 15'i mobil ortamda ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak. Daha da önemlisi 10 yıl içinde mo

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

PARİS - Visa Europe Bölge Genel  Müdürü Berna Ülman, elektronik ödemelerde tarihi bir dönemin başladığını belirterek önümüzdeki 10 yıl içerisinde mobil ödemelerin plastik kartları geçeceği öngörüsünde bulundu. Ülman, toplam Visa Europe hacminin yüzde 20'sinin e-ticaretten geldiğini belirterek yıllık ortalama büyüme hızının da yüzde 30'lar seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de e-ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti.

Paris'te Cartes Fuarı kapsamında yeni ürünleri ve sektörle ilgili beklentileri hakkında bilgi veren Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, "Ödeme sistemlerinin gelişimi konusunda önemli Ar-Ge yatırımları yapıyoruz.  Visa olarak ödeme sistemlerinin geleceğini belirlediğimizi ve bu konuda fikir önderliği yaptığımızı düşünüyoruz. Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Ödemeler elektronikleşirken, temassız kabul noktaları artıyor. Mobil ödemeler entegre bir sistem ve herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Ülman " Ödemeler giderek artan bir hızda elektronikleşiyor. Tüm Avrupa'da 2013 itibariyle toplam işlemlerin yüzde 15'i mobil ortamda ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak. Daha da önemlisi 10 yıl içinde mobil ödemelerin plastik kartları geçeceğini öngörüyoruz" dedi.

Ülman, Avrupa'da 2005 yılında her 12 euronun 1 euorusu, 2010'da her 8 euronun 1 eurosu Visa ile yapılırken 2015'te her 5 euronun 1 eurosunun Visa ile yapılmasının tahmin edildiğini de bildirdi.

Türkiye yenilikçiliğin üssü haline geliyor

Berna Ülman, Türkiye'nin kartlı ödeme sistemlerinde oldukça ileri bir noktada olduğuna dikkat çekerek "Mobil ödemeler tüm Avrupa'da yaygılaşırken, biz bu yaygınlaşma hızının Türkiye'de daha hızlı gelişeceğini düşünüyoruz. Türkiye öncelikle büyük bir pazar. Bankalarımız bu konuda zamanında çok doğru altyapı yatırımları yaptı.  Bankacılık sisteminde yenilikçiliği destekleyen iyi bir rekabet ortamı var. Ayrıca teknolojiye açık büyük bir genç nüfusun varlığı pazarda ayrı bir dinamizm yaratıyor. Türkiye Visa uygulamalarında ve kartlı ödeme sistemlerinde yenilikçiliğin üssü haline geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

2013'te işlemlerin yüzde 15'i mobil olacak

Mobil ödemelerle birlikte temassız kartların da artığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Ülman bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: " Avrupa'da 26 milyon temassız kart var. Son verilerle Türkiye'de ise temassız kart sayısı 3 milyon adete ulaştı. Avrupa toplamında toplam 175 bin temassız nokta varken,Türkiye'de de 58 bin adet temassız nokta bulunuyor. Temassız kabul noktaları artarken, mobil ödemeye uygun altyapı da yaygınlaşıyor. Bu arada, e-ticaret de tüm ödemelerde büyüyor. Akıllı telefonlarla alışveriş artıyor. Türkiye'de e-ticaret içinde mobil ödemelerin payı  yüzde 19'larda. Mobil cihazlar yaygınlaşıyor. Dünyada günde 1 milyon adet telefon satılıyor ve 2013 yılında işlemlerin yüzde 15'i mobil ödemelerle olacak. "

Televizyon 38 yılda, andorid işlemciler 1 yılda 50 milyon kullanıcıya ulaştı

Ödeme yöntemlerinin de giderek  çeşitlendiğini belirten  Ülman "Ekosistem hızla büyüyor. Tüketiciye sürekli farklı seçenekler sunuluyor. Biz de Visa olarak bu eko sistemde marka vaadimizi  arttırmayı amaçlıyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre telefon teknolojisi 38 yılda,televizyon ise 13 yılda  50 milyon kişiye ulaşırken, günümüzde iPhone 2 yılda, Android'ler ise 1 yılda 50 milyon kişiye ulaştı. Mobil iletişimin hızıyla tüketicilerin yenilikleri benimseme süreci de hızlandı. Tüketicilerin günlük hayatı radikal şekilde değişiyor. İnternete bağlı 5 milyar cihaz var. Tüm dünyada web'e bağlı cihaz sayısı gelecek 10 yılda 50 milyara ulaşacak. Biz tüketicinin hem öncesine hem de sonrasına odaklanıyoruz. Sadece harcamalar değil, tasarruflar ve bütçe kontrolü konusunda tüketicilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak ise NFC uygulamalarının da telefonlarda kamera gibi Standard çözümler haline gelmesini beklediklerini ama şimdilik ara çözümlerle Türkiye'de Akbank ve Yapı Kredi ile 'ilk' olarak nitelendirilen uygulamalara imza attıklarını belirterek 2012'de mobil temassız ödemelerin yaygınlaşmasını beklediklerini anlattı. Kurak, mobil uyarı hizmetleri, cepten cebepara transferi ve açık ödül platformlarının da gelecek senenin uygulama alanları olduğunu kaydetti.

Avrupa 'Sadakat' ile tanışacak

Türk perakende sektöründe yıllardır uygulanan sadakat ve ödül programları ile İngiliz tüketiciler 2012 Londra Olimpiyatları'nda Visa aracılığıyla tanışacak. 'Açık Ödül Platformu' adı varılan sistemde 140 üye işyeri yer alacak ve Visa kart kullanıcılarına yüzde 35'e varan oranlarda indirim imkanı sunulacak. 2012 Londra Olimpiyatları'nın ana sponsorlarından olan Visa, "Açık Ödül Platformu"nda startı Londra'dan verecek. Visa, platform kapsamında 140 üye işyeri ile anlaşma imzalayarak tüketicilere indirimli alışveriş imkanı sunacak. İki hafta sonra Londra'da lansmanı yapılacak proje İngiltere'den sonra Polonya pazarında tüketicilerin hizmetine sunulacak.

Anne kızlık soyadını sormak bitecek, havaleler için cep numarası yetecek

Cartes Fuarı’nda Visa Europe’un yeni ürünleri de görücüye çıktı. Önümüzdeki dönemde ‘ilk’ örneklerini Türkiye’de yaptığı bazı bankacılık ürünlerini diğer ülkelerde, diğer ülkelerde yaptığı farklı bazı uygulamaları da Türkiye’ye getirecek olan Visa vizyonunu “bankanın yükünü hafifleten, verimliliği artıran” ifadeleri ile özetliyor. Visa Europe yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2012’de Türkiye’de de yer bulması beklenen çalışmalardan biri kişiden kişiye para transferi. Bu uygulamada hesap numarası değil kişinin cep telefonu numarasını bilmek yeterli olacak. 7 gün 24 saat ve uluslararası para transferine imkan tanıyacak olan sistemde kişi para göndereceği ismi telefon rehberinden seçecek alıcı ise ister banka hesabına isterse de nakdi, kartına transfer ettirecek.

Avrupa’da bazı ülkelerde pilot olarak uygulanan sistemde parayı yollayan değil alan bankacılık bilgilerini girecek. İleride bu uygulama temassız işlemlerde de kullanılacak. Visa’nın bir başka yenilikçi uygulaması da akıllı uyarı sistemi. Sahtecilik ve çalıntı işlemleri engellemek için kurulan sistemde müşteri ister tüm işlemlerde isterse seçtiği işlemlerde ‘kartınızla işlem yaptınız’ diye uyarı mesajı alacak. Visa’nın ürettiği bir diğer uygulama da bir kart üzerinden dinamik şifre üretme. E-ticaret ve internet bankacılığında kullanılacak bu ürün ayrıca call center aramalarında da devreye girebilecek. Örneğin müşteri bankanın call center’ından arandığında anne kızlık soyadı gibi bir bilgiyi vermeye gerek kalmadan kartın üzerinden şifre üreterek karşılıklı doğrulama yapabilecek. 2012 olimpiyat sponsoru Visa ayrıca sadakat programlarını da hem genel hem banka bazında uygulamalarla müşterilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir