100'üncü yılında hedef 850 milyon dolar ciro

Abdi İbrahim, 2011'deki ciro hedefiyle birlikte kendini global kılacak şirkette satın alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Abdi İbrahim İlaç Sanayi A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Candan Karabağlı, bu yıl 850 milyon dolar ciro hedeflediklerini bildirdi.

Karabağlı, düzenlediği basın toplantısında, uzun yıllar Unilever'de çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra yedi ay önce şirketin sahibi Nezih Barut'un CEO bulma kararı sonucu bu göreve başladığını ifade ederek, Türkiye'de pazar ''lideri'' olan Abdi İbrahim'in 2012'de 100. yılını kutlayacağını hatırlattı.

Karabağlı, gelecek 10-20 yılda başarı elde etmelerinde AR-GE'nin kilit faktör olacağını vurgulayarak, Abdi İbrahim'in yatırım yapmaya ve istihdam yaratmaya devam edeceğini, daha küresel bir oyuncu olacaklarını söyledi. Bunun için önce çevre ülkelerde yer alacaklarını, daha sonra bu çevreyi genişleteceklerini belirten Karabağlı, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Cezayir'de ofisleri bulunduğunu, Suudi Arabistan ve Rusya gibi bazı yeni ülkelere girdiklerini, bu yılın sonundan itibaren de Belçika ve Lüksemburg'da ilaçlarının satılmaya başlanacağını anlattı.

Satın almalar bizi globalleştirecek

İstihdama çok önem verdiklerini, ilaç sanayinin zor dönemlerinde bile istihdamı korumaya özen gösterdiklerini ve bundan sonra da buna devam edeceklerini kaydeden Karabağlı, şunları söyledi:

''Şu anda Abdi İbrahim'in stratejisi üzerinde çalışıyoruz. Abdi İbrahim'in globalleşmesi için ne gibi bir yol haritasından geçilecek, nerelere yatırım yapılması lazım, bunları kiminle yapabilir, kimlerden destek alacak? Şu anda bütün bu çalışmaları dantel örer gibi yapıyoruz. Mesela hangi ülkelerde 50-100 milyon dolarlık şirketlerimiz olacak? Şirket alabiliriz, küçük bir şirket alıp onu büyütebiliriz, büyük şirket alabiliriz, ortaklık olabilir. En az 5-6 pazarda böyle şirketler önümüzdeki 10 yılda olacak şekilde... Bu şirketler hem ilaç üretim şirketleri hem de pazarlamaya yönelik şirketler olacak. Yurt dışında ortaklık olabilir. Satın almaları CIS, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde düşünüyoruz.''

Ortaklık olabilir satış yok

Candan Karabağlı, yabancıların Abdi İbrahim'e ilgisine değinirken de şu değerlendirmede bulundu: 

''Kapımızı çalan, bizi almak isteyen çok. Kapıyı çalmayan kalmadı. Fakat yönetim kurulumuz veya hissedarlarımızın şirketin çoğunluğunu satmak gibi bir misyonu şu anda yok. Bir takım ortaklıklar, işbirlikleri yapabiliriz. Ama çoğunluğu satma misyonumuz yok. Biz kontrol etmek, Abdi İbrahim'i küresel şirket yapmak istiyoruz. Ancak azınlık hissesi ile ortaklığa açığız. Her ortaklığa da açık değiliz. Bize değer katacak, küreselleşmemize katkıda bulunacak ortaklığa açığız. Şimdiye kadar gelenler, çoğunluk hissesi alamadıkları için olmadı. Çok çeşitli görüşmeler her zaman var.'' 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir