”12 Eylül darbecilerine yargı yolu açılsın”

CHP'li Ersin, İnsan Hakları Komisyonu'ndan 12 Eylül darbecilerine yargı yolunun açılması için TBMM Başkanlığına çağrı yapılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunundan, "12 Eylül darbecilerini" yargılama yolunun açılması için TBMM Başkanlığına çağrı yapmasını istedi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül ise öneriye, "Bu, komisyonun işi değil" diyerek karşı çıktı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonunun bugünkü toplantısında, Komisyonun, yaz aylarında da çalışabilmesi için karar alındı.

Alınan bilgiye göre, CHP'li Ersin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dile getirdiği, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması önerisini gündeme getirdi.

Ergenekon soruşturmasında hukukun işlemediğini ve soruşturmanın "siyasal ve zulüm projesi" haline getirildiğini iddia eden Ersin, devletin saygın bilim adamlarının uyduruk, "darbe yapabilir" iddialarıyla cezalandırılarak tutuklandığını söyledi. Ersin, şunları söyledi:

"Durum böyleyken geçmişte asıl darbe yapanlar sokaklarda geziyorlar. Cumhuriyet tarihinin en zalim darbecileri, devletin en üst katlarında ağırlanıyor. Başbakan, bir kaç gün önce 12 Eylül darbesini yapan kişiyle, yan yana nikah şahitliği yaptı. Bir taraftan saygın bilim adamları ve kişiler 'darbe yapabilir' diye cezaevine konulurken, diğer yandan asıl darbecilere dokunulamıyor. 12 Eylül darbesi, en ağır insan hakkı ve yaşam hakkı ihlallerinin yaşandığı bir süreçtir. O dönemde yüz binlerce insan işkenceden geçirildi ve bazıları öldürüldü. Dolayısıyla, darbecilerle hesaplaşmak istiyorsak, 12 Eylül darbecilerine dokunulmazlık sağlayan Anayasa'nın geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılması lazım.

Şimdi buradan Komisyon olarak çıkalım ve basının karşısına geçelim' 12 Eylül darbecilerini yargılama yolunun açılması için, Anayasa'nın 15. maddesinin kaldırılması konusunda TBMM Başkanlığına çağrı yapalım."

Komisyon Başkanı Üskül, Ersin'in bu önerisini, "Bu, komisyonun işi değil" diyerek kabul etmedi.

"Yasa teklifi hazırla ilk imzayı ben atacağım"

Zafer Üskül, "12 Eylül'de en ağır insan hakkı ihlali yaşandı. Neden Komisyonun işi değil? Yüz binlerce kişinin işkence gördüğü bir süreçle nasıl komisyon ilgilenmez?" sorusunu yönelten Ersin'e, "Git, bu konuda bir yasa teklifi hazırla getir, senden sonra ilk imzayı ben atacağım" yanıtını verdi.

Bunun üzerine Ersin, "Bu sadece benim meselem mi? Bu Türkiye'nin meselesi. Bu çağrıyı Komisyonun yapması lazım. En başta Komisyona görev düşüyor. Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması konusunda blok olarak hareket ediyordunuz da neden Anayasa'nın 15. maddesinin kaldırılmasıyla ilgilenmiyorsunuz?" diye konuştu.