12 KOBİ'ye 30 milyon euro

Gelir seviyesi düşük 43 ilde kullanılmak üzere, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Yatırım Fonu, 30 milyon euroluk yeni bir finansman programı başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Yatırım Fonu (EIF), gelir seviyesi düşük 43 ilde 30 milyon euroluk yeni bir finansman programı başlattı. Bunun için 'Gelişen 43 (G43) Anadolu Sermayesi Girişim Fonu', 2012 yılı ikinci yarısında kurulacak ve bölgede belirleyeceği en az 8, en fazla 12 şirkete 30 milyon euro kaynak sağlayarak, bunlara ortak olacak. Fonun en az yüzde 50'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirilecek yatırımlarda kullanılacak. Bu arada Projenin bin 250 kişilik istihdam yaratacağı bildirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Yatırım Fonu'nun (EIF) Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ'leri, risk sermayesi ile desteklemeyi hedefleyen 'G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu Projesi'nin açılış toplantısı ve imza töreni Ankara Rixos Otel'de yapıldı.

İmza töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin ekonomide kronik sorunları geride bıraktığını, belirterek, Türkiye'nin bu başarılarında KOBİ'lerin ve özel sektörün büyük payı olduğunu söyledi.

Risk sermayesi Anadolu'da

KOBİ'lerin en büyük sıkıntısının finansmana erişim olduğunu belirten Ergün, risk sermayesi kavramını Anadolu'ya taşıdıklarını söyledi. Türkiye'de riski seven yeniliklere açık KOBİ'lerin olduğunu belirten Ergün, "Proje bin 250 kişiye istihdam sağlamayı amaçlıyor. Sadece 43 şehirde üretime, istihdama sağlayacağı katkının yanında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Ortadoğu pazarlarına için önemli etkiler sağlayacak. Hedef bölgedeki firmalar için finansman alanı oluşacak. Bu proje yol gösterici olacak" dedi. Avrupa Yatırım Fonu Genel Müdürü Richard Pelly, projenin uzun vadeli ortaklık açısından önemli olduğunu ifade ederek özellikle uzun vadeli kredilerin teminatını verdiklerini söyledi. Pelly, paydaşlarla becerileri birleştirerek, yol haritasını çizdiklerini belirterek, projenin KOBİ'lere finansman sağlanması konusundaki çalışmalara bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Projede GAP öncelikli

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da fonun Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerine odaklanacağını, GAP'ın bu kapsamda ayrı bir yerinin olacağını söyledi. AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği, Altyapı, Sosyal ve Bölgesel Projeler Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonılla, projenin yenilikçi bir mali uygulamanın açılışı olduğunu belirtirken, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, projenin AB'nin katılım öncesi yardım aracı kapsamında olduğunu belirterek, IPA ve İVCİ'nin fona 16 milyon euro tutarında destek sağlayacağını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir