12. Teknoloji Ödülleri'ne başvurular başladı

Teknoloji Ödülleri için bir yıl sürecek maratona dün start verildi. Ön başvurular 31 Temmuz’a kadar kabul edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DÜNYA

İlki 1998 yılında verilen Teknoloji Ödülleri bu yıl 12’nci kez sahiplerini bulacak. Organizasyonu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından gerçekleştirilen 12. Teknoloji Ödüllerine başvurular iki aşamalı (ön başvuru ve son başvuru) olarak alınacak. Teknoloji Ödüllerinin 12’ncisi için dün başlayan ön başvuru başvuru süreci, 31 Temmuz 2015’te sona erecek. Sonuçların açıklanması ise Mayıs 2016’da gerçekleştirilecek. 

Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve 2023 hedefl erine ulaşma konusunda, devlet ile özel sektörün el ele vererek seferber olması gerektiği çağrısında bulunuldu. Müjdat Altay, “Bugün artık Türkiye’nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak, ileri teknoloji tasarımı ve üretiminde bölgesel merkez olmak gibi iddialı hedefl eri var. Geleceğin tasarlandığı bu süreçte, 2023 hedeflerine ulaşmak için yüksek teknolojide hakimiyet sağlamak ve Bilgi Toplumu’na dönüşmek şart” dedi. 

Türkiye’nin dünyada rekabetçi ekonomiler arasında yerini sağlamlaştırabilmesi için yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirmeye daha fazla kaynak ayrılması gerektiğine dikkat çeken Müjdat Altay, “2014 yılında 242 milyar dolar olan toplam ithalatımızın yaklaşık 180 milyar doları imalat sanayi ürünlerinden oluşuyor. Bu alanda ortalama Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 2.5 olduğunu varsayarsak yurtdışında yapılan Ar-Ge’yi 3 milyar dolar ile desteklemiş olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu trendi, tersine çevirmek zorundayız. Bu alanda ancak topyekûn bir işbirliği ile başarılı olabiliriz” dedi. 

Türkiye’nin her yıl düzenli olarak yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi’nde son 4 yılda basamakları 10’ar, 20’şer tırmandığının altını çizen Müjdat Altay, “30 başvuru ile başladığımız Teknoloji Ödülleri'ne 11 yılda 872 proje ön başvuruda bulundu. 12’ncisini başlatırken, önceki yılın 198 olan ön başvuru sayısını aşmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, “Acımasız küresel rekabet ortamında, kazananlar tarafında olmak istiyorsak, amaç, neler olabileceği üzerine fikir yürütmek değil, nelerin olmasını sağlayabilirim diye hayal kurmak olmalıdır. Yenilik tiryakisi olmak zorundayız” dedi.

Orta gelir tuzağından çıkış yolu teknoloji

TTGV Başkanı Cengiz Ultav, “İçinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından kurtulmak, ancak inovasyon ve teknolojiyle mümkün” dedi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu da özel sektörün yenilik geliştirme konusunda başarılı ve girişken olduğunu, kendine güvendiğine değinerek, “Bu yarışta yer alacak tüm firmalarımızı kutlamak istiyorum. Aslında kaybedeni olmayan bir yarışma olacak” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir