13 ilde operasyon: 25 polis gözaltında

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 25 emniyet mensubu gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 25'e yükseldi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "paralel yapı" tarafından dinlenildiği ortaya çıkan yaklaşık 50 kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında bu sabah, haklarında arama kararı çıkartılan 32 emniyet mensubundan 19'u İzmir'de, 6'sı Aydın ve Denizli'nin de aralarında bulunduğu bazı illerde gözaltına alındı.

İzmir'de gözaltına alınanların bazıları, İzmir Emniyet Müdürlüğünün Bozyaka semtindeki Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğüne getirildi. Diğer 7 kişiyle ilgili çalışmalar sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı verilen 1. sınıf emniyet müdürünün ise bir dönem İzmir'de İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunduğu, daha sonra terfi ederek başka bir ile atandığı belirtildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı: Soruşturma devam ediyor

Öte yandan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, 2010-2013 yıllarında İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan bir kısım personel tarafından, kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin denetimlerde tespit edilmesi üzerine konunun cumhuriyet başsavcılığına iletildiği belirtildi.

Aynı yönde ulusal medyada çıkan haberlerin de ihbar kabul edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Cumhuriyet başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerinde bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19 Ağustos 2014 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş olup konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."

Avukatları açıklama yaptı

Gözaltına alınan emniyet mensupları, sağlık kontrolü için hastanelere götürüldükten sonra İzmir Emniyet Müdürlüğünün Bozyaka'daki hizmet binasına getirilmeye başlandı.

Bu arada gözaltında bulunan şüphelilerden biri, çekim yapan gazetecilere seslenerek, "İzmir'e uyuşturucu girmesin diye günlerce sokaklarda yattık" dedi.

Avukat İsmail Hakkı Küçük, Basmane'deki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum'da gözaltına alınan komiser Remzi Burcu ve Muş'ta gözaltına alınan komiser Edip Çakmak'ın avukatı olduğunu söyledi.

Muş'ta görev yapan müvekkilinin tatil yapmak üzere geldiği Aydın Ortaklar ilçesinde gözaltına alındığını, Erzurum'daki müvekkilinin uçakla İzmir'e getirildiğini anlatan Küçük, şunları kaydetti:

"İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yaptıkları döneme ilişkin suçlamalar var. Müvekkillerim suç işlemek amacıya örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve evrakta sahtecilikle suçlanıyor. Gözaltı evrağında bu suçlamaları gördüm. Müvekkilim yaptıklarının tamamen yasal çerçevede yapılan kamu görevi olduğunu, suç olarak addedilmesinin hukuksuz ve keyfi olduğunu söylüyor. Yaptıkları çalışmaların tamamen hakim kararıyla olduğu, önleme dinlemesi olduğu, terör örgütlerine yönelik çalışmalar olduğu, bir çok uyuşturucu yakaladıklarını, canla başla görevlerini yaptıkları, karşılığının bu olmasına çok üzüldüklerini  söylüyor. Bu operasyonun kendilerini yıpratmak sindirmek amaçlı olduğunu söylüyorlar."

Bir gazetecinin, "Liman Operasyonu" ile ilgisi var mı sorusu üzerine Küçük, istihbarat biriminin bu konuda doğrudan çalışmasının söz konusu olamayacağını ancak katkısının olabileceğini ifade etti.

Operasyonun gösteri amaçlı olduğunu da savunan Avukat Küçük, "Hepsinin telefonu açık hepsi adresinde, çağrıldığı zaman hepsi gelecek şekilde. Ama moda oldu bu. Kalabalık sayıda insanı gözaltına almak, cezası ağır suçlardan soruşturmalar başlatmak, gözaltında 3-4 yetmezse üzerine bir 4 gün daha tutmak. Ama eğer bu memleket hukuk devletiyse herkes yaptığı işin hesabını verecek. Buna da herkes hazırlıklı olmalı" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir