137 bin Dumlupınar şehidi anısına "137 bin fidan"

Başkomutan Meydan Savaşı'nda şehit olan 137 bin Türk askeri anısına Kütahya'da üniversite yerleşkesine 137 bin fidan dikildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
KÜTAHYA - Kütahya'da, Dumlupınar Başkomutan Meydan Savaşı'nda şehit olan 137 bin Türk askeri anısına üniversite yerleşkesine 137 bin fidan dikildi.
Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine, "şehit" kavramının, "imanına canını şahit kılan, Allah'a imanını canıyla ispat eden, insanlığa örnek ve model olan kişi" anlamına geldiğini söyledi.
Şehit ve gazileri, vatan için yaptıkları fedakarlıklardan dolayı şükran ve minnetle andıklarını belirten Eryiğit, "Onurlu bir millet olmak için en kutsal değer olan vatan uğruna Dumlupınar'da şehitlik mertebesine ulaşan 137 bin Mehmetçiğimiz için 137 bin fidan diktik. Onlar bu fidanlarla yüreklerimizde her daim yaşayacaktır" dedi.
Eryiğit, dikilen fidanların büyüyerek bir orman oluşturması ve asırlara şahitlik etmesini dileyerek, şehit ve gaziler için ne yapılsa az olduğunu bildirdi.
Şehitleri şükran ve minnetle andıklarını dile getiren Eryiğit, şöyle devam etti:
"Vatan sevgisiyle hayatını ülkesine adayan kahramanlarımızın, hayatını imanına şahit kılan şehit ve gazilerimizin kahramanlıkları hiçbir zaman unutulmayacaktır. 7 bin 500 dekarı aşkın bir alana sahip olan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Yerleşkesi'ni, Dumlupınar şehitlerimiz anısına ağaçlandırdık. Bu çalışmalar, esasında 4 yıllık bir proje olarak hazırlanmıştı. 'Şehitlerimiz için ne yapsak azdır' diyerek projeyi hızlandırdık ve yaklaşık bir yıl içinde 820 dekar alana 137 bin fidan dikimini, öngörülen süreden önce tamamladık."
 
ODTÜ Yerleşkesi'ndeki ağaçlandırmanın benzeri
 
Eryiğit, 1992 yılında kurulan DPÜ'ye ait Evliya Çelebi Yerleşkesi'nin, mimari özellikleri ve doğal güzellikleriyle görenleri kendisine hayran bıraktığını, kent merkezine nazır bir tepede geniş bir alandaki Selçuklu mimarisi tarzındaki yapıların dikkati çektiğini anlattı.
Öğrenci sayısının 40 binden fazla olmasıyla Türkiye'nin en çok öğrenciye sahip ilk 6 üniversitesinden biri olan DPÜ'nün, 8 fakülte, 3'er yüksekokul ile enstitü, 10 meslek yüksekokuluyla faaliyet gösterdiği bilgisini veren Eryiğit, şunları kaydetti:
"Türk kimliğinin mimari dille anlatılmış en güzel örneklerinden birine sahip olan DPÜ, eğitim öğretim için modern, zevkli ve yeterli imkanlar sunarken sadece mekanı tamamlayıcı unsur olan yeşil dokudaki eksiklikleriyle dikkati çekiyordu. Bu eksikliği gidermek ve yeşil Türkiye idealine bir katkı daha yapmak amacıyla teknik elemanlarımız tarafından saha envanteri çıkarıldı. Bilahare zaman-mekan cetvelleri, sahaya dikilecek fidan tür ve miktarları da tespit edilerek, proje oluşturuldu. Buradaki çalışmalarımız, geçen yıl 21 Mart'ta Orman Haftası'nda başladı. Sahada toprak işlemesi yapılarak hızlı bir şekilde ağaçlandırmaya başlandı. 67 bin 300 karaçam, 28 bin 650 sedir, 9 bin mahlep, 7 bin yabancı akasya, 5 bin aylantus, 11 bin akçaağaç, 3 bin çitlembik, 2 bin ahlat, bin iğde, 2 bin ıhlamur, bin 50 ceviz fidanı dikildi."
Eryiğit, Orman Genel Müdürlüğü'nce Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmasının benzerini Kütahya'da 137 bin şehit anısına yapmaktan gurur duyduklarını belirterek, ağaçlandırma çalışmalarında görev yapan teknik elemanlar, Orman Bölge Müdürlüğü işçileri ve vatandaşlara teşekkür etti.