14 Aralık operasyonunda 27 kişi gözaltında

Cemaate yönelik soruşturmada Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni dahil 27 kişi gözaltına alındı... Suçlama; silahlı terör örgütü kurmak, yönetmeki 'Tahşiyeciler' adlı Nurcu grubu tasfiye etmek için sahte suç ve delil üretmek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu soruşturması kapsamında, haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheliden şu ana kadar 27'si gözaltına alındı.  

Gözaltı kararının duyulmasıyla Samanyolu televizyonu ile Zaman gazetesi önünde vatandaşlar toplanmaya başladı.

İlk gözaltı Eşkişehir'de

İstanbul merkezli operasyon kapsamında, ilk gözaltılar Eskişehir'de yapıldı.  

Eskişehir'de sabah erken saatlerde, kentte çekim için bulunan Samanyolu televizyonunda yayınlanan Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç, emniyet mensupları tarafından evlerinden alınarak, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. 

Koç ve Asan, daha sonra İstanbul'a getirildi. 

Önce Karaca ardından Dumanlı 

İlerleyen saatlerde polis Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'yı gözaltına aldı. Karaca Samanyolu televizyonundan eşi ve oğlu ile birlikte bindiği polis aracı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.  

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin gittiği başka adres ise Zaman gazetesinin bulunduğu Yenibosna'ydı.  

Emniyet mensupları, sabah saatlerinde gelerek gözaltı kararını tebliğ ettikleri halde teslim olmayan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'yı gözaltına almak için öğle saatlerinde ikinci kez, gazete binasına geldi. 

Kapıda bekleyen avukatlara, gözaltı kararını gösteren polisler, gazete çalışanlarının ve okuyucularının arasında binanın 4. katına çıktı.  

Ekrem Dumanlı odasından, polisler nezaretinde, eski AK Parti milletvekilleri Hakan Şükür, Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı ve Kütahya Milletvekili İdris Bal'ın eşliğinde çıktı.  

 Bu sırada, Millet ve Adalet Partisi Genel Başkanı İdris Naim Şahin de gazete binasına geldi. 

Dumanlı, vatandaşların tezahüratları eşliğinde bindirildiği otomobille gazete binasından uzaklaştırıldı.  

Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınmasının ardından sabahın erken saatlerinde gazete binası önünde toplanan kalabalık da dağıldı.  

Başsavcı 31 şüphelinin ismini açıkladı 

aciklama.jpg

Dumanlı'nın gözaltına alındığı öğle saatlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yazılı bir açıklamayla haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüphelinin ismini duyurdu. 

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:  

"Bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye Şen Vardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam, Engin Koç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Arslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün ve Recep Güleç'in, 13 Aralık 2014 tarihli talimatımızla, 'silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik ve iftira' suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir." 

Salihoğlu, şüpheliler hakkında, "sahte delil üreterek sözde Tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine" soruşturma başlatıldığını belirtti.  

Başsavcı Salihoğlu ayrıca, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın, kararın tebliğine rağmen teslim olmaması üzerine usulüne uygun biçimde gözaltına alındığını kaydetti. 

"Sahte delil üreterek operasyon düzenledikleri iddiası"  

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şüpheliler hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları" yönünden işlem yapacağı öğrenildi. 

Soruşturmanın, bazı medya mensupları ile polislerin, 2009 yılında sahte delil üreterek, önderliğini "Molla Muhammed" olarak bilinen Mehmet Doğan'ın yaptığı ve "Tahşiyeciler" olarak adlandırılan gruba yönelik operasyon düzenledikleri iddiasıyla başlatıldığı bildirildi.    

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 2009'da ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda, grubun önde gelen ismi Mehmet Doğan'ın arasında bulunduğu 11 kişi yakalanmış, tutuklanan Doğan 17 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti. 

''Molla Muhammet'' adıyla bilinen emekli imam Mehmet Doğan'ın, Fethullah Gülen'in bazı fikirlerine karşı çıktığı iddia edilmişti. 

İstanbul dışındaki gözaltılar 

Bu arada hakkında gözaltı kararı bulunan eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nden sorumlu emniyet müdürü yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, avukatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek teslim oldu.  

Dizi yazarı Makbule Çam Elamdağ, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince kent merkezindeki evine gözaltına alındı. 

Operasyon çerçevesinde, Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görevli ismi açıklanmayan bir komiser, Elazığ'da rütbeli bir polis ile Tunceli'de bir emniyet mensubunun gözaltına alındığı bildirildi. 

Hakkında gözaltı kararı bulunan Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser A.C ise evinde gözaltına alındı.  

Mardin'de de aynı operasyonla ilgili 2 polisin gözaltına alındığı bildirilirken, polislerden birinin Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğu belirtildi. 

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Ç.Ö ise izinli olarak geldiği Kahramanmaraş'taki yakının evinde sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. 

31 Şüpheliden 27'si gözaltında  

İstanbul dışında gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünün ardından soruşturmanın merkezi İstanbul'a gönderildi. Sabah erken saatlerde başlayan operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan bulunan 31 kişiden 27'si İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.  

Öte yandan, gözaltına alınanların yakınları ve bazı vatandaşlar da emniyet müdürlüğü önünde beklemeye başladı.  

Gönültaş yurt dışında 

Soruşturma kapsamında gazeteci- yazar Nuh Gönültaş'ın da hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Emniyet mensupları yaptıkları araştırmada Gönültaş'ın dün gece Atatürk Havalimanı'ndan yurt dışına çıktığını tespit etti.  

Gözaltı listesinde yer Zaman gazetesinin eski köşe yazarlarından Hüseyin Gülerce'nin ise yarın İstanbul Adliyesi'ne geleceği öğrenildi.  

Oktay Ekşi Zaman gazetesine geldi 

Basın toplantısına katılan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de eski gazeteci olarak meslektaşlarıyla dayanışma borcunu yerine getirmek için geldiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SODEP) Genel Başkanı Hüseyin Ergün de yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirtti. 

Öte yandan milletvekili Hakan Şükür de sabah erken saatlerde Zaman gazetesi binasına geldi.  

Gözaltına alınanlardan 3 kişi serbest bırakıldı

Bu arada, operasyonu kapsamında gözaltına alınanlardan 3’ü, cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan yerleşkesindeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltında tutulan 27 kişinin işlemleri sürüyor. 

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne gelerek, şüphelilerin ifadelerini almaya başladı.

İfadeleri alınan şüphelilerden Samanyolu televizyonunda yayınlanan "Tek Türkiye" dizisi ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy, serbest bırakıldı. 

Gözaltındaki 24 kişinin ifade işlemlerinin sürdüğü bildirildi. 

Sarrafoğlu, sağlık kontrolünden geçirildi

Bu arada, operasyonda gözaltına alınan gazeteci yazar Fahri Sarrafoğlu, sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi. 

Sivil polislerin refakat ettiği Sarrafoğlu, kontrolün ardından polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü. 

Emniyet önünde bekleyen grup dağıldı

Öte yandan, operasyon kapsamında gözaltına alınanlara destek için emniyetin önünde bekleyen yakınları ile bir grup, zaman zaman slogan attı. 

Ellerinde Türk bayrağı ve Zaman gazetesi bulunan gruptan bazı kişilerin Kuran okuduğu ve dua ettiği görüldü. Vatan Caddesi'nden geçen bazı araçların sürücüleri de korna çalarak gruptakilere destek verdi. 

Polisin güvenlik önlemi aldığı emniyet önünde İstiklal Marşı okuyan gruptakiler, daha sonra dağıldı.

Şüphelilerden 6'sı sağlık kontrolünden geçirildi

Aralarında "Tek Türkiye" dizisi senaristi Ali Kara ile aynı dizinin yapımcısı Salih Asan'ın da bulunduğu 6 şüpheli, Çevik Kuvvet minibüsüyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.  Şüpheliler tek tek minibüsten indirilerek adli tabiplikte muayene edildi.

Yaklaşık yarım saat hastanede kalan şüpheliler, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine geri götürüldü.

Kılıçdaroğlu: Darbe süreci yaşıyoruz

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün sabah saatlerinde başlatılan İstanbul merkezli operasyonu değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bütün bu olaylar, sakın ola ki milletimizde bir umutsuzluk yaratmasın. Bu ülkede CHP, CHP'ye oy veren yürekli insanlar olduğu sürece biz demokrasiyi her ortamda savunacağız, savunmak da zorundayız. Bu bizim görevimizdir. Bu görev sadece Türkiye'ye karşı yapılan bir görev değil, çocuklarımıza, geleceğe karşı yapılmalıdır. Bu görevin arkasında duracağız. Umutsuzluğa kimse kapılmasın. Demokrasi, insanların bedel ödeyerek kazandıkları bir rejimdir. Hala bu bedeli bizim insanlarımız ödüyor.

Düşüncesi ne olursa olsun, her insanın düşüncesini özgürce açıklayabileceği bir Türkiye'yi hepimiz özlemle kurmak ve inşa etmek zorundayız. Medyaya sansür, baskı uygulanması, aslında halka, topluma baskı uygulanması anlamına gelir. Eğer bir ülkenin medyası özgür değilse o ülkenin halkı da özgür değildir. Biz özgür, herkesin düşüncesini korkmadan açıklayabileceği bir Türkiye arzu ediyoruz." 

Cemil Çiçek: Adli bir vaka

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 14 Aralık operasyonuna ilişkin,  "Radyodan dinlediğim kadarıyla, adli bir vakadır, adli bir işlemdir. Ben o konuda bir şey söylemem. İlk defa da yapılıyor değil. Hepimizin arzusu, gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Bunun dışında bir şey söyleyemem" diye konuştu.

Savunma Bakanı: Ortaya çıksın

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonununa ilişkin, "Bir incelemede, bir araştırmada hangi sahte belge düzenlendi, hangi kişi özgürlüklerden alıkonuldu ortaya çıksın. Ondan sonra da vatandaşımız görecektir" dedi.

Yılmaz, Sivas'ın Zara ilçesinde partisinin ilçe kongresinin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonunun sorulması üzerine Yılmaz, "Gözaltıyla ilgili hakimin vermiş olduğu kararın şöyle bir gerekçesine baktım. Diyor ki örgüt kuraraktan, örgüt marifetiyle bir örgüt oluşturuldu. Bu örgütün tehditle, yıldırmayla, baskıyla ve sahte belgeler üreterekten ve kişilerin de özgürlüklerinin kısıtlanması suretiyle hukuka aykırı fiillerde bulunduğu bundan dolayı da ilgili kişilerin gözaltına alınması doğrultusunda bir karar verildi" diye konuştu.

 Gözaltı kararındaki "sahte belge düzenlendi" gerekçesine dikkati çeken Yılmaz, "Bir bakalım hangi sahte belge düzenlenmiş. Başka ne diyor, 'Kişiler özgürlüklerinden alıkonuldu.' Bilen var mı? Hangi kimsenin özgürlükten. Dolayısıyla bir incelemede, bir araştırmada çıksın hangi sahte belge düzenlendi, hangi kişi özgürlüklerden alıkonuldu bu ortaya çıksın. Ondan sonra da vatandaşımız görecektir. Ancak vatandaşımız şunu da göz ardı etmesin" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir