142 milyon oy pusulası basım ihalesine sadece 2 iş günü verildi

Devlet Malzeme Ofisi(DMO), 30 Mart yerel seçimlerinde kullanılmak üzere, çeşitli bölge ve iller için oy pusulalarının basım ve dağıtım işi için ihale açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE / Özüm ÖRS

ANKARA - Bazı iller için İhaleye hazırlık için ise sadece 2 işgünü verilmesi dikkat çekti. İhalelerin önemli bir kısmı ilanın Resmi Gazete’de yayınlanmasından 2 iş gün sonrasında yani 25 Şubat’ta gerçekleştirilecek. DMO’nun ihale açtığı iller dışındaki oy pusulaları ise il seçim kurulları tarafından bastırılacak.

Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan ilanlar uyarınca 31 il için birleşik oy pusulası bakım ve dağıtım işi ayrı olarak ihale edilecek. Bu kapsamda toplam142 milyon civarında birleşik oy pusulasının basılması öngörülüyor. Seçmen sayısı ile oy pusulası arasındaki fark ise bu seçimlerde, il, ilçe belediye başkanlıkları ve belediye meclisi üyelikleri için ayrı ayrı oy pusulası kullanımından kaynaklanıyor.

En yüksek oy pusulası, en çok seçmene sahip İstanbul için 34 milyon adet olarak bastırılacak. Ankara için açılan ihalede ise Düzce ve Kırıkkale illeri dahil olmak üzere toplam 13 milyon 988 bin pusula basılacak. İzmir için 10 milyon 455 bin, Bursa için 6 milyon 838 bin, Antalya için 5 milyon 223 bin, Adana için ise 5 milyon 24 bin oy pusulası basılacak.

Sadece il merkezlerindeki şirketler girebilecek

İhalelerin ana şartnamesi ve ek şartların yer aldığı şartnamede ilginç konular göze çarpıyor. Bunlardan en ilginci ise ihaleye katılım için verilen süre. Duyuruları 21 Şubat’ta yayınlanan ihalelerin bir grubu 25 Şubat’ta, diğer grubu ise 26 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Bu durumda, aralarında İstanbul, Ankara gibi önemli şehirleri yer aldığı ilk grubun ihalesi ilandan itibaren iki iş günü sonra yapılacak. Diğer grupta ise ihale üç iş günü sonra gerçekleştirilecek.

Şartnamenin bir diğer ilginç yönü ise katılabilecek firmalar. Her il için yayınlanan ayrı şartnamelere göre, ihalelere sadece il merkezinde faaliyette bulunan firmalar teklif verebilecekler. Her il için ayrı bir teminatın istendiği ihalelerde, oy pusulalarının son teslim tarihi ise seçimden sadece 9 gün önce yani 20 Mart olarak belirlendi. 

Yüzde 15 fazla basılacak

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven de önceki gün yaptığı açıklamada, bazı illerde oy pusulalarının il seçim kurulları aracılığıyla bastırılacağını, büyük illerde ise DMO aracılığıyla basılacağını duyurmuştu.

Güven’in verdiği bilgilere göre, oy pusulaları 2972 sayılı kanun uyarınca seçmen sayısından yüzde 15 fazla basılacak. Buna göre Türkiye çapında 194 bin 310 sandıkta 52 milyon 695 bin 831 seçmen oy kullanacak. Seçmen sayısı bir önceki seçime göre 2 milyon 505 bin adet artış gösterdi.

pusulaoy.jpg

1. sıra: Hür Dava Partisi
2. sıra: Demokratik Sol Parti
3. sıra: Alternatif Parti
4. sıra: Doğru Yol Partisi
5. sıra: Türk Parti
6. sıra: Halkın Kurtuluş Partisi
7. sıra: Türkiye Komünist Partisi
8. sıra: Genç Parti
9. sıra: Büyük Birlik Partisi
10. sıra: Adalet ve Kalkınma Partisi
11. sıra: Muhafazakar Yükseliş Parti
12. sıra: Yurt Partisi
13. sıra: Demokrat Parti
14. sıra: Emek Partisi
15. sıra: Özgürlük ve Dayanışma Partisi
16. sıra: Millet Partisi
17. sıra: Saadet Partisi
18. sıra: Hak ve Özgürlükler Partisi
19. sıra: Liberal Demokrat Parti
20. sıra: Barış ve Demokrasi Partisi
21. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi
22. sıra: İşçi Partisi
23. sıra: Halkların Demokratik Partisi
24. sıra: Cumhuriyet Halk Partisi
25. sıra: Hak ve Eşitlik Partisi 
26. sıra: Milliyetçi Hareket Partisi

tablo-103.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir