15 Ağustos'ta Türkiye'yi kaos bekliyor

BASK Genel Başkanı Akay, hükümet ile memur sendikaları arasında yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayacağını ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, "15 Ağustos tarihinde hükümet ile memur sendikaları arasında yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayacağını" iddia ederek "15 Ağustos'ta Türkiye'yi kaos bekliyor"dedi.

Akay, BASK Adana İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "memura tanınan toplu sözleşme hakkına rağmen gerekli yasal düzenlemelerin yapılmadığını" belirterek, "15 Ağustos'ta toplu görüşme mi yapılacak toplu sözleşme mi yapılacak? Anayasamıza göre sözleşme yapılması gerekiyor. Peki bu toplu sözleşme nasıl yapılacak? Çünkü, geçen yıl yapılan ve referandumla memurlara tanınan toplu sözleşme hakkının uyum yasaları çıkartılmadı" diye konuştu.

Uyum yasaları çıkartılmadığı için herhangi bir uzlaşmazlık halinde nereye gidileceğinin, kime başvurulacağının bilinmediğini anlatan Akay, şöyle devam etti:

"Büyük bir karışıklık var. Memura tanınan toplu sözleşme hakkına rağmen gerekli yasal düzenlemeler yapılmadığı için bence 15 ağustosta hükümet ile sendikalar arasında görüşme yapılacak ama toplu sözleşme olamayacak. Memurlar kaybedecek ve yine geçmiş dönemdeki bildik kaoslar yaşanacak. 15 Ağustos'ta Türkiye'yi kaos bekliyor."

Akay, bir sözleşme yapıldığı takdirde önerilerinin de bulunduğunu belirterek, "'Toplu sözleşmede masaya oturacak konfederasyonların, hükümetten talep edecekleri rakam öncelikle geçmiş dönemde kaybedilenlerin telafisi olmalıdır. Kayıplar telafi edildikten sonra bin 500 lira maaş alan memura 250, 2 bin lira maaş alan memura ise 150 lira zam yapılmalı" dedi.

Kıdem tazminatının 6 ay ile sınırlandırılmasına yönelik düzenlemenin çalışanlara zarar vereceğini de savunan Akay, alınan toplu paranın işçiler için çok şey ifade ettiğini vurgulayarak, "Bu tazminat işçiler için bir umuttur. Çocuklarını evlendirecekleri zaman, ev almak istedikleri zaman bu parayı kullanıyorlar. Bu para onlar için gelecek ve umut demektir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir