15 ülkeden 161 üretici firma Premiere Vision İstanbul’da

İstanbul’da 3’üncüsü gerçekleştirilen dünyaca ünlü tekstil fuarı Premiere Vision’da 15 ülkeden 161 üretici firma yeni sezon ürünlerini tanıtırken marka elçisi tasarımcı Arzu Kaprol, geleceğin modasını sergiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Dünyaca ünlü tekstil fuarı Premiere Vision, 3’üncü kez İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen Premiere Vision fuarlarında, o bölgenin kültürünü ve yaratıcı yeteneğini en iyi temsil eden isimlerle işbirliği yapıyor. Premiere Vision İstanbul, Ekim 2015 Fuarı’nda tasarımcı Arzu Kaprol ile işbirliği yaptı. Arzu Kaprol, geleceğin modasını sergilerken, 15 ülkeden 161 üretici yeni sezon ürünlerini tanıttı. 

DÜNYA’ya fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Premiere Vision CEO’su Philippe Pasquet, yıllarca İstanbul’a gelmek için çok talep aldıklarını ancak doğru zamanın gelmesini pazarın oturması beklediklerini belirterek, “Üç sezondur görüyoruz ki doğru zamanda gelmişiz” dedi. Şu ana kadar küçük ama emin adımlarla ilerlediklerini dile getiren Pasquet, şunları ekledi: “Çok hızlı büyüme planımız yok. Pazarın şartları zor hale geldi. Çevre ülkelerin pazarları ve ekonomiler çok da iyi gitmiyor. Buna rağmen rakamları konuşmak için erken ama gördüğümüz tablo çok pozitif. İki önceki sezona göre yükselişteyiz.” 

Batı Avrupa ülkelerinde miktar olarak daralma olduğunu vurgulayan Pasquet, “Bu ülkelerde üretimin yüksek fiyatlı olması nedeniyle daralma söz konusu. Ama katma değerli yüksek kreatif ürünler yine Fransa’dan İngiltere’den çıkıyor. Bu böyle olmaya devam edecek” dedi. 

Moda, teknolojiye yatırım değil, yaratıcılık

Bazı şehirlerin moda şehri olmak isteyip bunu 10 yılda başaracaklarını söylediklerini ifade eden Pasquet, “Biz buna inanmıyoruz. Bu teknolojiye yatırım yapmak makina almak kadar kolay değil. Modanın sürekli yenilenmesi ve değişmesi gerekiyor. Moda yaratıcılıktan besleniyor. Moda demek yaratıcılık demek. Londra ve Fransa baktığınızda o şehirlerde yüzyıllardı yerleşmiş moda kültürü var. Bu şıp diye olmaz. Bu bir süreç ve Türkiye’nin bu konuda biz mazisi var. Geleceğinin iyi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

Fuar katılmak isteyen firmaları seçerek aldıklarını Pasquet kaydeden gelen başvuru dosyalarının genellikle yüzde 30’unu seçtiklerini belirtti.

Gelecek sezon Türk tasarımcı Bora Aksu’ya emanet

Premiere Vision İstanbul, Mart 2016 fuarı için ise dünyaca tanınan, moda tasarımcısı Bora Aksu’yu marka elçisi olarak seçti. Londra’da yaşayan Türk moda tasarımcısı Bora Aksu, Central St Martin’s’den mezun olduğu 2002 yılında dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. The Daily Telegraph, The Guardian ve The Independent tarafından «şovun yıldızı» olarak nitelendirilen Aksu’nun koleksiyonu Domenico Dolce ve Stefano Gabbana’nın dikkatini öylesine çekti ki koleksiyonun tamamını satın aldılar. Aksu, yakaladığı başarı ve yarattığı güven sayesinde ARG Group tarafından, kendisine Şubat 2003 ‘Londra Moda Haftası’nda, ilk takvim dışı defilesini yapma olanağı sağlayan sponsorlukla ödüllendirildi. Sonraki sezonda Londra Moda Haftası’nın resmi takviminde yer almasını sağlayacak olan ‘New Generation Ödülü’nü aldı. Halen Londra Moda Haftası’nın resmi takviminde yer almakta olan tasarımcı, bu ödüle üst üste dört kez layık görüldü.

b-o.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir