16 tarımsal ürüne ihracat iadesi desteği

İhraç edilen kurutulmuş sebzelerin tonuna 370 dolar, dondurulmuş sebzelerin tonunda da 79 dolar ihracat iadesi yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Uluslararası pazarlarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla 16 tarımsal ürüne ihracat desteği sağlanacak.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Tebliği 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere, ihracat iade miktarı ve azami ödeme oranı dikkate alınarak dolar karşılığı Türk Lirası üzerinden Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, Banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanacak.

İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hakedişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. İhracatçı firmalar hakedişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecek.

Destek verilecek ürünler

Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçekler ve tomurcuklar ihracatında iade miktarı ton başına 205 dolar olarak belirlenirken, miktar barajı yüzde 37, azami ödeme oranı ise yüzde 10 olacak. Sebzelerde (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş) ton başına 79 dolar ihracat iade miktarı ödenecek. Sebzelerde miktar barajı yüzde 27, azami ödeme oranı ise yüzde 12 olarak tespit edildi.

Kurutulmuş sebzeler (bütün halde, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış veya toz halinde, fakat başka şekilde hazırlanmamış) ürünlerin ihracatında iade miktarı ton başına 370 dolar, miktar barajı yüzde 20, azami ödeme oranı yüzde 10, meyveler ve sert çekirdekli meyveler (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş) ihracat iade miktarı ton başına 78 dolar, miktar barajı yüzde 41, azami ödeme oranı yüzde 8, dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayiine dayalı gıda maddelerinde ihracat iade miktarı ton başına 75 dolar, miktar barajı yüzde 51, azami ödeme oranı ise yüzde 15 olacak.

Bala ton başına 65 dolar

Bal ihracatında ton başına 65 dolar ihracat iade miktarı verilirken, miktar barajı yüzde 32, azami ödeme oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Reçel, jöle, marmelat, meyve veya sert kabuklu meyve püreleri veya pastlarında ihracat iade miktarı ton başına 63 dolar, miktar barajı yüzde 35, azami ödeme oranı yüzde 5, meyve suları ve sebze suları, meyve nektarlarında ihracat iade miktarı 150 dolar, miktar barajı yüzde 15, azami ödeme oranı yüzde 12, zeytinyağında ihracat iade miktarı 80 dolar, miktar barajı yüzde 100, azami ödeme oranı yüzde 5, hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar ihracat iade miktarı 200 dolar, miktar barajı yüzde 100, azami ödeme oranı ise yüzde 5 olacak.

Destek oranları

Kümes hayvanları etleri ihracatında 186 dolar ihracat iadesi ödenecekken, miktar barajı yüzde 14, azami ödeme oranı ise yüzde 20 olarak tespit edildi. Bin adet yumurta ihracatında 15 dolar ihracat iadesi verilecekken, miktar barajı yüzde 65, azami ödeme oranı yüzde 10 olacak.

Kümes hayvanları etinden, sakatatından yapılmış sosisler ve benzeri ürünler ile kümes hayvanları etinden hazırlanmış veya konserve edilmiş ürünlerinde ihracat iade miktarı 250 dolar, miktar barajı yüzde 40, azami ödeme oranı yüzde 10, çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları ihracatında ihracat iade oranı 119 dolar, miktar barajı yüzde 48, azami ödeme oranı yüzde 6, bisküviler, gofretler, kekler ihracatında iade miktarı 119 dolar, miktar barajı yüzde 18, azami ödeme oranı yüzde 8, makarna ihracatında ihracat iade miktarı 66 dolar, miktar barajı yüzde 32, azami ödeme oranı da yüzde 10 olarak belirlendi.

İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında belirlenen artırımlı iadelerden faydalanabilmek için, sözleşme ile birlikte ilgili ihracatçı birliğine, ürünün idrak tarihinden asgari 3 ay önce ön müracaatta bulunulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir