170 tankın modernizasyonu tamam

İsrailli firmanın modernize ettiği tankların sonuncusu TSK'ya teslim edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAYSERİ - İsrail firması tarafından modernize edilen 170 adet M 60 tankından sonuncusu, Kayseri'de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katıldığı törenle teslim edildi.

Modernize çalışmalarının büyük bölümünün yürütüldüğü 2. Ana Bakım Merkez Komutanlığında düzenlenen teslim törenine, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, İsrail Milli Savunma Bakanlığı ve projenin ana üstlenicisi IMI firmasının temsilcileri katıldı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, törende yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla geliştirilen projelerde ülke sanayisinin azami katkı sağlamasını hedeflediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Gönül, projede görev alan müsteşarlık görevlileri ile askeri yetkililere plaket verdi. Bakan Gönül, proje kapsamında modernize edilen son tankın anahtarını da 28. Mekanize Tugay Komutanlığında görev yapan Yarbay Sadık Cebeci'ye teslim etti.

Törenin ardından, modernize edilen tanklar katılımcılar için test gösterisi yaptı.

Modernize projesi kapsamında, 170 adet M 60 A1 tankı, M 60 T tankına dönüştürüldü. Temeli 2000 yılında atılan 687,5 milyon dolar bütçeli projenin ana yüklenicisi İsrail IMI firması oldu.

Proje ile güç kapasitesi ve süspansiyon sistemi geliştirilen tankların hareket kabiliyeti artırıldı, 120 milimetrelik yeni toplar ile menzili ve imha kabiliyeti artırıldı. Termal görüş sistemleri ile gece şartlarında muharebe imkanı sağlandı. Hibrid ile güçlendirilen zırhlar ile tanklar silahlara daha karşı güçlendirildi.

Projede, Türk savunma sanayi kuruluşları da görev aldı. Makine Kimya Enstitüsü tankların silahlarının modernizasyonunda ve ASELSAN elektronik sistemlerin geliştirilmesinde görev aldı.

Modernizasyon projesi için yapılan yatırımların, bilgi ve teknoloji birikiminin Milli Tank Altay Projesi için de büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir