18 milyar dolar hedefini yıl sonunda yakalayacak

11 aylık kimya ihracatı 16 milyar 489 milyon dolara çıktı. Kasım'da Mısır'a yapılan ihracattaki yüzde 105'lik artış dikkat çekti. Sektörün yıl sonunda 18 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), ocak - kasım dönemindeki kimya ihracatının 16 milyar 489 milyon dolara yükseldiğini, ihracat rakamının yıl sonunda 18 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini bildirdi. 

İKMİB'den yapılan açıklamaya göre, kimya sektörü, kasım ayındaki 1 milyar 542 milyon dolarlık ihracatla ikinciliğini korudu. 

Ocak - kasım dönemindeki kimya ihracatı 16 milyar 489 milyon dolara çıkarken, yıl sonunda bu rakamın 18 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Mısır'a ihracat, kasımda yüzde 105 arttı

Kimya sektörü kasım ayında en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Malta'ya gerçekleştirdi. İhracatta bir süredir düşüş gözlenen Mısır, kasım ayında yüzde 105'lik artış oranıyla dikkati çekti. Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Cebelitarık, İspanya, İran ve Rusya kimya ihracatında ilk 10'da yer alan diğer ülkeler olarak sıralandı. 

Türkiye ekonomisinde kilit öneme sahip kimyanın, 2014'ün 11 aylık dönemindeki 16 milyar 489 milyon dolarlık ihracatında, Mısır, Irak ve Almanya ilk üçte yer aldı. Bu ülkeleri Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İran, Azerbaycan-Nahcivan ve İspanya takip etti. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün yıl sonu ihracat hedefi olan 18 milyar dolara hızla yaklaştıklarını ifade etti. 

Kimyanın, komşu ülkeler ve jeopolitik gelişmelere karşı pazar çeşitlendirmesini başarıyla uygulayan sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Akyüz, özellikle Uzakdoğu, Güney Amerika ve Afrika'da önemli atılımlar içinde bulunduklarını ifade etti. 

Son dönemde Mısır'daki iç karışıklık nedeniyle gerileyen kimya ihracatının bir toparlanma sürecine girdiğini aktaran Akyüz, şunları kaydetti: 

"Ancak diğer yandan Avrupa Birliği ülkelerindeki durağanlık, Japonya'daki resesyon ve gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama ihracatımızı olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. 2015 yılı için ise sektör olarak iyimseriz. Hükümetimiz tarafından açıklanan yapısal reform paketini büyük bir heyecanla karşıladık. İthalata olan bağımlılığı azaltmaya odaklanılacak bu süreçte yüksek katma değerli, ileri teknoloji yoğunluklu üretim ön plana çıkacak. Bu dönem kuşkusuz ülkemiz için bir reform süreci anlamına geliyor. 2015 yılı ve ilerleyen yıllarda da ağırlıklı olarak bu konular üzerine yoğunlaşacağız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir