19 Mayıs coşkuyla kutlandı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta coşkuyla kutlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.  Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Devletin zirvesinde gergin bayram

Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim gerilimi törenlere de yansıdı. Birbirilerinin yüzüne bakmayan iki lider konuşmadığı gibi göz göze gelmemeye de dikkat etti.

Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri ve diğer devlet erkanı katıldı.

Törene katılanlar, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldiler. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, istiklal mücadelesini başlatmak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 92. yıl dönümünde milletçe büyük bir gurur yaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, ideallerinizden güç alarak ilerlemesine devam etmektedir. Özgüven içerisinde yükselen Türkiye, sahip olduğu nitelikleri ve benimsediği değerlerle, çevresine istikrar yayan ve ilham kaynağı olan bir ülke konumundadır. Ülkemizin elde ettiği muazzam başarılar, gösterdiğiniz hedeflere ulaşacağımızın da ispatıdır. Bu güvenimizin en önemli dayanağını oluşturan Türk gençliği, ülkemizi her alanda yüceltmeye ve geleceğe en güçlü şekilde taşımaya azimlidir.

Gençlerimize armağan ettiğiniz milli bayramımızda sizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Devlet erkanının töreninin ardından, askerler ve öğrenciler de mozolenin önünde saygı geçişinde bulundu.

Gül'e toprak ve bayrak sunuldu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhurbaşkanı Gül'ün de katıldığı törenle 19 Mayıs Stadyumu'nda kutlandı. Başbakan Erdoğan, 19 Mayıs Stadyumu'ndaki törene "soğuk algınlığı" nedeniyle katılamadı.

Samsun'dan yola çıkan bayrak ve Selanik'ten getirilen toprak engellilerin de aralarında bulunduğu bir grup sporcu tarafından Cumhurbaşkanı Gül'e sunuldu.

Bayrak ve toprağı, 800 ve 1500 metrede Avrupa Kros ikincisi, Akdeniz Oyunları üçüncüsü, dünya Üniversite Oyunları üçüncüsü, Avrupa Gençler ve 23. yaş altı şampiyonu Binnaz Uslu, 100 metre 23 yaş altı Türkiye rekortmeni, 200 metre 23 yaş altı ve büyükler Türkiye rekortmeni İzzet Safer, çekiç atmada Gençler Türkiye rekortmeni ve Dünya Yıldızlar ikincisi Kıvılcım Kaya teslim etti. Bu yıl Başbakanlık Özürlüler İdaresi ve Bağcılar Belediyesinin de desteğiyle engelli bir sporcu olan Ersin Elban'ın da aralarında bulunduğu bayrak ve bir kutu içindeki toprağı, Cumhurbaşkanı Gül öperek teslim aldı.

Jandarma Bandosu da Gençlik Marşı ve çeşitli parçalar eşliğinde gösteri sundu, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri de atlayışlar gerçekleştirdi.

Türk Telekom Arena'da tören

 Kutlamalar kapsamında, Türk Telekom Arena Stadı'nda da tören düzenledi.

Gösteriler sırasında, Üsküdar Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri, "Vatan Sana Canım Feda", "Tek Dil, Tek Bayrak, Tek Vatan" ile Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını oluşturdu. Tribündeki öğrenciler de ellerindeki fonlarla "kalbimizdesin" yazısı yazdı.

Kutlama törenine, saha içi gösteri grupları için 36 sivil okuldan bin 728 öğrencinin yanı sıra, Üsküdar Kuleli Askeri Lisesinden 640 öğrenci olmak üzere 2 bin 368 öğrenci görev yaptı.

Ayrıca, tribün fon gösteri grubu için de 40 sivil okuldan 3 bin 40 öğrenci görev aldı.

Kutlama mesajları

Tüm yurtta ve dış temsilciliklerde coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla başta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan olmak üzere devlet liderleri kutlama mesajları yayımladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında şunları kaydetti:

"Türk gençliğine olan güvenimi bir kez daha yinelemek istiyor, hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. Büyük Atatürk başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını rahmet, saygı ve şükranla anıyorum. Siz sevgili gençlerimizin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum."

Mehmet Ali Şahin

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de yayımladığı mesajında, şu ifadelere yer verdi:

"Milletimizin kanıyla, canıyla verdiği mücadelenin sonucu kurulan Cumhuriyet ise gençliğe emanet edilmiştir. Gençlerimizin çalışkanlıkları, bilgi, birikim ve becerileriyle ülkemiz daha ileriye gidecektir. Bu kutsal emaneti korumak ve yaşatmak, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak, gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Kurtuluş Savaşı'nın hangi şartlar altında kazanıldığını, Meclisimizin nasıl kurulduğunu ve Cumhuriyet Türkiyesi'nin ve demokrasinin hangi aşamalardan geçtiğini asla unutmamaları gerekir. Gençlerimizin demokrasiye, özgürlüklere bağlı, hukuka ve insan haklarına saygılı, kendine güvenen ve çözüm üreten bireyler olması hepimizin ortak arzusudur."

Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesajında bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin istikbalinin istiklal şuuruyla yetişen gençlere emanet edildiğini belirterek şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki gençlerimiz, Türkiye'nin bugün ulaştığı seviyeleri çok daha ileriye taşıyacaklardır. Bu duygularla, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, bütün gençlerimizi, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir