190 ev ve iş yerini su bastı

İBB Başkanı Topbaş, İstanbul'da etkili olan sağanak yağışta can kaybı ve yaralanma olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da etkili olan sağanak yağışta can kaybı ve yaralanma olmadığını belirterek, gelen ihbarlara göre 190 ev ve iş yerinde su baskını yaşandığını bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, kenti etkisi altına alan sağanak yağış, Anadolu yakasında etkili oldu. Sultanbeyli Uzundere ve Kartal Bülbül Deresi taştı, E-5 kara yolu bir süre trafiğe kapandı. Alarma geçen Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve İSKİ ekipleri, su baskınlarına müdahale etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da bir süre AKOM'un çalışmalarını yönetti. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Topbaş, metre kareye 85 kilogram yağış düştüğünü belirtti.

Kadir Topbaş, şunları kaydetti:

''Dün başlayan, bugün de yoğunlaşan yağmurun etkisi altındayız. Yağış, daha çok Anadolu yakasında etkisini gösterdi. Kartal Cevizli'deki Bülbül Deresi ile Sultanbeyli Uzun Dere'de yağış etkili oldu. Bize gelen ihbarlara göre 190 ev ve iş yerinde su baskını yaşandı. Çok yoğun yağmasına rağmen ciddi bir problem yaşamadık. Ekipler çeşitli noktalarda tedbirlerini alıyor. Yarın öğleye kadar devam edeceği bilgisini aldık. Şu ana kadar can kaybı ve yaralanma olmadı, çok yoğun bir sel baskını da olmadı. Sultanbeyli'de etüt yapılan bir okulda su baskını olduğu ihbarı geldi. Bahçe duvarı yıkılarak biriken su tahliye edildi.''

Belediye olarak her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Topbaş, ''Ekipman olarak çok güçlüyüz. Gerektiğinde tüm İstanbul genelinde müdahale yapabiliriz. 100 araç ve 300 personel görev alıyor'' dedi.

Topbaş, meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda yağmur hareketliliğinin takip edildiğini dile getirerek, yağmurun bastıracağı yerlerde ön çalışmalar yapıldığını aktardı.

E-5'te yağmur sularının tahliyesi için yapılan menfezlerin yetersiz kaldığını belirten Topbaş, menfezlerin yerlerinin tespit edildiğini ve bu menfezlerin genişletileceğini bildirdi. 

Ayamama Deresi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, dere yataklarına yapılan binalarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Daha önce dere yataklarına yapılan yapılar var. Maalesef bu bir gerçek. Bunlar kendilerini biliyor. 'Yıllardır hiçbir şey olmadı' demek de mümkün değil. Yüzyılda bir defa olması, geri dönülmeyen olumsuzluklara sebebiyet veriyor. Bu durumlara karşı tedbirli olunmalı. Yönetim olarak tedbirimizi alıyoruz. Dere taşkın alanlarına yapılacak yapılarda hangi seviyeden sonra yaşam alanı olabileceği konusunda çalışma yapıyoruz. Oradaki taşkın seviyesi 50 santimetre, bir ya da iki metre ise bunlar dikkate alınacak. Bunun altındakilere izin verilmeyecek.''

Ayamama Deresi'ndeki bina sahiplerinin çoğunun yıkımları ve düzenlemeleri kendileri yaptıklarını aktaran Topbaş, ''Pazartesi günü yıkımlara devam edeceğiz. Bazı bina sahipleri toparlanmak ve kendileri yıkmak için süre istediler. Bu nedenle yıkımları Pazartesi gününe bıraktık'' dedi.

Kartal Cevizli mevkiinde E-5 kara yolu ulaşıma kapandı

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış sonucu, Kartal Cevizli mevkisinde oluşan su birikintisi nedeniyle E-5 kara yolu ulaşıma kapandı.

İstanbul genelinde dün başlayarak aralıklarla devam eden sağanak yağış, sabah saatlerinden itibaren özellikle Anadolu yakasında etkisini artırdı.

Sultanbeyli ilçesindeki Uzundere mevkisi ve Ahmet Yesevi Mahallesi'nde su baskını yaşanan ev ve iş yerlerinde itfaiye ekiplerince başlatılan su tahliye çalışmaları sürüyor.

Sancaktepe ilçesi Samandıra beldesi, Pendik ve Kartal'da da su baskını meydana geldiği, evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşların itfaiye ekiplerince kurtarıldığı bildirildi.

Sağanak yağış sonucu bazı yollarda oluşan su birikintileri ulaşımda aksamalara neden oldu.

E-5 kara yolu, Kartal Cevizli mevkisindeki köprü altında oluşan su birikintisi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Cevizli mevkisinde ulaşım yan yollardan sağlanırken, köprü altındaki su birikintisinde araçlarıyla mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekiplerince kurtarılıyor.

Bazı vatandaşlar ise arızalanan araçlarını iterek su birikintisinden çıkarmaya çalışıyor.

Yağış pazartesi günü etkisini kaybedecek

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da etkili olan kuvvetli yağışın Pazartesi gününden itibaren etkisini kaybedeceğini ve hafta ortasından itibaren poyrazla birlikte sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini bildirdi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, dün öğle saatlerinde etkili olmaya başlayan ve bugün etkisini artırarak devam eden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısının devam ettiğini belirterek, vatandaşların su baskını, fırtına ve toprak kaymasına karşı duyarlı olmalarını istedi.

Bugün yağışların öğle saatlerinden sonra il genelindeki etkisini biraz daha arttıracağını bildiren Yıldırım, öğle saatlerine kadar İstanbul genelinde ortalama metrekareye 75-80 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Mustafa Yıldırım, sabah saatlerine doğru yoğunlaşan yağışın Çatalca'da metrekareye 77, Terkoz'da 54, Şile'de 50 ve Kilyos'ta 28 kilogram olarak düştüğünü kaydetti.

Pazartesi günüden itibaren yağışların etkisini kaybedeceğini dile getiren Yıldırım, şu bilgileri verdi:

''Yağışlar, yarın Anadolu Yakası'nda etkili olacak, Pazartesi günü etkisini yavaş yavaş kaybederek aralıklarla devam edecek. Hafta ortasından itibaren etkili olan poyrazla birlikte hava sıcaklıkları mevsim normallerine dönecek. Bugün poyraz ve kuvvetli yağış uyarılarımız devam ediyor. Vatandaşların su baskını, fırtına ve toprak kayması konusunda dikkatli davranmaları gerekiyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul için kar yağışı beklentimiz yok.''

Bu arada, kent genelinde dün öğleden sonra başlayan ve gece etkisini artıran yağışlar nedeniyle Sultanbeyli ilçesinde, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, oluşan su birikintileri nedeniyle bazı araçlar yollarda kaldı. E-5 kara yolu Kartal-Cevizli köprü altındaki su birikintisi nedeniyle araçlar güçlükle ilerlerken, trafiğin akışına kontrollü izin veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, baskınların yaşandığı yerlerde, su tahliyesi çalışmalarını sürdürüyor.