1974 ruhu Ada'da yaşıyor

Bağış, Pınar Karşıyaka'nın Kıbrıs Rum kesiminde uğradığı saldırı için "Cezalandırılması gereken bir davranış" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, FIBA Erkekler EuroChallenge (G) Kupası'nda Pınar Karşıyaka'nın dün akşam Kıbrıs Rum kesiminde Apoel ile yaptığı maçın ardından saldırıya uğramasına ilişkin, "Dün akşam yaşananlar, 74 ruhunun adada hala çok ciddi şekilde yaşadığını ortaya koymuştur. Tüm uluslararası kamuoyu tarafından yakından izlenmesi ve cezalandırılması gereken bir davranıştır. AB içinde yaşanan çifte standartları gördüğümüz zaman, samimiyetleri sorgulamak en doğal hakkımızdır " dedi.

Pınar Karşıyaka yurda döndü

FIBA Erkekler EuroChallenge Kupası (G) Grubu'nda dün akşam Kıbrıs Rum Kesimi'nde Apoel ile yaptığı maçın ardından saldırıya uğrayan Pınar Karşıyaka, İzmir'e döndü.

Pınar Karşıyaka kafilesi, Adnan Menderes Havalimanı'nda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Karşıyaka Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, yöneticiler ve taraftarlar tarafından karşılandı.

Antrenör Hakan Demir, sporun dışında olaylar yaşadıklarını belirterek, "Maçın ardından çıkan olaylar sonrası soyunma odasını gitmeye çalıştık. Ancak soyunma odasının kapısında maskeli ve eli coplu taraftarlar bizi karşıladı. Zorlukla soyunma odasına girdik. Polis taraftarları tutmayı başaramadı, yetersizdi, çok organize, spor dışı bir olay yaşadık. Burada devletimizin gücü ortaya çıktı. Rum Kesimi hükümeti de uyandı ve güvenlik güçlerini artırdı. Sonuçta güvenli bir şekilde İzmir'e ulaştık" dedi.

Oyunculardan Birkan Batuk, maçın ardından yaşanan olayların spor dışı olduğunu, birçok müdahaleye rağmen salondan ayrıldıklarını ve otele gittiklerini anlattı.

Elinden yaralanan Pınar Karşıyaka'nın kondisyoneri Erdem Günak da olayların "kesinlikle organize" olduğunu, yıllardır sporla uğraştığını, ancak böyle bir olayla daha önce karşılaşmadığını kaydetti.

Dışişleri kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Apoel-Pınar Karşıyaka maçındaki olayların, Rum toplumunda fanatizmin boyutunu ve birlikte yaşama kültürünün eksikliğini sergilemesi bakımından şiddetle kınandığını ve Rum tarafında son dönemde artış gösteren "Türk karşıtı nefret eylemlerinin bir yenisini teşkil etmesi açısından" kaygıyla karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, FIBA Erkekler Euro Challenge Kupası G Grubu'nda Kıbrıs Rum kesiminin Apoel takımı ile eşleşen Pınar Karşıyaka sporcularının, dün Kıbrıs Rum kesiminde yaptığı maçın ardından çirkin bir saldırıya uğradığı hatırlatıldı.

Türkiye'den bir takımın, uluslararası bir turnuva kapsamında Kıbrıs Rum kesimine gitmesinin esasen istisnai bir durum olduğunun belirtildiği açıklamada, bunun gerektirdiği önlemlerin alınması beklenirken, Rum tarafındaki emniyet tedbirlerinin çok yetersiz olması nedeniyle olaylar çıktığı ve kafileden yaralananların olduğu dile getirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir