2 trilyon 345 milyar lira maliyet çıkardı

Terörün finansmanı gündemi ile düzenlenen toplantıda konuşan Numan Kurtulmuş, terörün Türkiye’ye toplam maliyetinin 2 trilyon 345 milyar lira olduğunu belirterek, terörün büyümeye yaptığı olumsuz katkıya dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Terörün finansmanı gündemi ile düzenlenen toplantıda konuşan Kurtulmuş, “Terör büyümeye olumsuz katkı yaptı” diye konuştu. Türkiye’nin bu nedenle her yıl yüzde 0.5 büyümeden mahrum kaldığını belirten Kurtulmuş, “Terörün Türkiye’ye toplam maliyeti 2 trilyon 345 milyar lira” dedi.

1984-2012 döneminde ortalama yüzde 4.07 büyüme olduğunu belirten Kurtulmuş "Bu konuda iki senaryo var. Türkiye her yıl yüzde 0.25 daha büyüseydi 1 trilyon 144 milyar lira, 0.50 daha büyüseydi 2 trilyon 345 milyar lira ek büyüme elde edebilirdi" dedi.

Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı 1984-2012 yılları arasında terörün büyüme üzerinde olumsuz etkilerini iki farklı senaryo ile araştırdı. Türkiye’nin yıllık büyüme performansının ortalama yüzde 0.25 azaldığı şeklindeki senaryoya göre ekonominin kaybı 1 trilyon 144 milyar lira oldu. Büyüme performansındaki yüzde 0.5’lik kayba göre ise toplam kayıp 2 trilyon 345 milyar lira olarak hesaplandı. Raporu değerlendiren Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecinin hayata geçirilmesiyle  birlikte Türkiye’nin bu kayıpları artık vermeyeceğini belirtirken, “Sürecin adı bile yetti, bir çok yabancı yatırımcı sıra bekliyor” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu Diyarbakır’da Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ ile birlikte gerçekleştirdiği programla yeniden gündeme gelen çözüm sürecine ilişkin tartışmalar sürürken, Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı terörün 1984 yılından bu yana ülkeye getirdiği ekonomik zararı rapor haline getirdi. Çalışmaları yaz aylarından bu yana devam eden rapor, Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürlerine anlatıldı.

Konuşmasına terörün sadece maddi kayıpları değil, manevi kayıpları olduğunu da belirterek başlayan Kurtulmuş, işkenceler, yargısız infazlar ve köy boşaltmaların demokrasi tarihine kara leke olarak geçtiğini bildirdi. Toplum ile devlet arasında güven duygusunun zedelendiğini dile getiren Kurtulmuş, yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü dönemde bölge halkının da terör örgütü ile karanlık odaklar arasında sıkıştığını dile getirdi.
Numan Kurtulmuş çözüm sürecinin yatırımlara güven getirdiğini belirterek, bunun daha adının bile yettiğini bildirdi. Bu kapsamda çıkarılan yeni teşvik sisteminden yararlanmak için çok sayıda yabancı yatırımcı ve yerli girişimcinin sıraya girdiğini belirten Kurtulmuş, sınırların mayından temizlenerek topraksız vatandaşlara dağıtılması gerektiği görüşünde olduğunu anlattı.

Ortalama büyüme 4.07 yerine 4.57 olacaktı

Çalışmada terör eylemlerinin başladığı 1984 yılı ile 2012 yıllarının incelendiğini belirten Numan Kurtulmuş, bu dönemde ekonominin ortalama yüzde 4.07 büyüdüğünü aktardı. Büyüme performansının yüzde 0.25 ve yüzde 0.50 olmak üzere iki farklı senaryoda incelendiğini belirten Numan Kurtulmuş, bunlardan 0.25’lik büyüme kaybında ekonominin performansının 1 milyar 144 milyon liraya karşılık gelen 596 milyon dolarlık küçüldüğünü bildirdi. Kurtulmuş, yüzde 0.50’lik senaryoya göre ise toplam kaybın 2 trilyon 345 milyar liraya karşılık gelen 1 milyar 221 milyar dolara ulaştığını kaydetti.


Numan Kurtulmuş, çalışma sırasında değerlendirilen bazı grupları ve oluşan ekonomik kayıpları şöyle sıraladı:

Savunma ve güvenlik harcamaları: 1986-2012 döneminde savunma ve güvenlik harcamaları 495 milyar lira oldu. Bu harcamalar yüzde 50 az gerçekleşseydi, 247.6 milyar lira tasarruf sağlanacaktı. Bu rakamın faiz giderleri ise 110.5 milyar lira düzeyinde hesaplandı.

Borçlanma maliyetindeki artış: Hesaplama yapılan dönemde Türkiye 2012 rakamlarıyla 1 trilyon 610 milyar lira faiz harcaması yaptı. Borçlanma maliyetinin her yıl yüzde 10 daha az olacağı varsayımıyla yapılan hesaplamada ilave  maliyet 161 milyar lira düzeyinde oluştu.

Turizm sektörüne etkisi: Türkiye’nin turizm gelirleri her yıl yüzde 10 daha fazla olsaydı, toplamda 60.3 milyar lira daha fazla gelir sağlanacaktı.
Doğrudan yabancı yatırım: Her yıl yüzde 10 daha fazla doğrudan yabancı yatırım gelseydi, 26.3 milyar liralık ek yatırım yapılmış olacaktı.

Büyükşehirlere göçün maliyeti: Bölgeden batıdaki 4 büyük ile göçün yıllık maliyeti 2.6 milyar lira, toplam maliyeti ise 78 milyar lira olarak hesaplandı.
İstihdam: 30 yıllık süreçte oluşan istihdam kaybının maliyeti 22 milyar lira oldu.

Elektrik kayıp-kaçak:1984-2012 döneminde 2013 yılı mesken tarifeleri üzerinden elektrikteki toplam kayıp kaçak 46 milyar lira olarak hesaplandı. Ancak bu rakam, toplam maliyete dahil edilmedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir