”2010 halka arzlar açısından milat yılı olacak”

İMKB Başkanı Erkan, halka arz konusunda 20'nin üzerinde şirketin başvuru hazırlığı yaptığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KONYA - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, 2010'un halka arzlar açısından milat yılı olacağını bildirdi.
Erkan, "Halka arz seferberliği" konulu toplantıya katılmak için geldiği Konya'da, yaptığı açıklamada, halka arzların incelediğinde 1990'lı yıllarda yılda ortalama yaklaşık 25 şirketin halka açıldığını gördüklerini belirtti.
2001 yılındaki krizden 2009 yılına kadar geçen döneme bakıldığında ise halka açılan şirket sayısının 5'e kadar düştüğünü ifade eden Erkan, "Bu dönemsel bir değişiklik. 2001 yılından bu yana Türkiye'nin yaşamış olduğu ekonomik büyüme, gelişme, sermaye maliyetinin düşmesi, şirketler açısından borçlanma imkanlarının artması ve sermayeye daha ucuz ve daha kolay erişebilme imkanları şirketleri daha çok, halka açılma yönünde değil, doğrudan yabancı sermayeyi araştırmaya yöneltmiş ve ihtiyaçlarını böyle karşılamışlar" dedi.
Erkan, bu durumun şimdilerde değiştiğini, maliyetlerin olabildiğince düştüğünü ve enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Faizler tek haneli rakamlara indi. Belki 30 senedir görmediğimiz bir olay. Ama bunun daha da altı yok. Artık bundan sonra istikrarlı bir büyüme dönemi tekrar başlıyor. Bu süreç içerisinde yavaş yavaş faizlerde artışlar göreceğimiz için önümüzdeki dönemlerde borçlanma maliyetlerinde artışlar olacak. Dolayısıyla halka arz yoluyla hisse satarak sermaye toplamak çok daha ucuza mal olacak. Şirketlerimiz çok daha uzun vadeli sermaye toplama imkanına sahip olacak."
"20'nin üzerinde şirket hazırlık yapıyor"
Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) halka açılma prosedüründe bazı kolaylıklara gittiğini vurgulayan Erkan, bazı maliyetlerde indirimler yaptığını, bunun çok önemli bir değişiklik olduğunu ve bunu desteklediklerini belirtti.
Halka arzda 2010 yılında beklentilerin olumlu olduğunu dile getiren Erkan, "2010 yılında 4-5 başvurumuz var, bunları inceliyoruz. 20'nin üzerinde şirketin başvuru hazırlığı yaptığını biliyoruz. Bu sadece bizim kulağımıza gelen şirketler. Bunun ötesinde birçok şirketin de hazırlık içinde olduğunu duyuyoruz. 2010 halka arzlar için milat yılı olacak. Çok hızlı halka açılmaların gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Erkan, konjonktür doğru olduğu için bu dönemde SPK, Odalar ve Borsalar Birliği ile İMKB arasında imzalanan protokolle halka arz seferberliği başlattıklarını söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir