2011 yılı İthalat Rejimi Kararı yayımlandı

Süt ve krema ithalatında uygulanan yüzde 150 oranındaki gümrük vergisi yüzde 180'e çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İthalat Rejimi Kararı kapsamında ithalata konu ürünlere uygulanacak gümrük vergisi nispetleri ve toplu konut fonu miktarları, ülke ve ülke grupları bazında ayrı ayrı gösterilmek suretiyle, 6 liste şeklinde düzenlendi.

Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulunun İthalat Rejimi Ek Kararı ile 20 adet ithalat tebliği, uluslararası yükümlülükler ve kalkınma planları ile yıllık programlarda öngörüler hedefler çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri dahilinde tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandı.

Kararda, ithalata konu ürünlere uygulanacak gümrük vergi nispetleri ve toplu konut fonu miktarları, ülke ve ülke grupları bazında ayrı ayrı gösterilmek suretiyle 6 liste şeklinde hazırlandı.

Bunun yanında, 2011 yılına yönelik Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları'nda (GTİP) ve/veya madde isimlerinde Gümrük Müsteşarlığınca yapılan değişiklikler İthalat Rejimi Kararı eki tüm listelere yansıtıldı.

İthalat Rejimi Kararı eki listelerden (1) sayılı liste tarım ürünlerine, (2) sayılı liste sanayi ürünlerine, (3) sayılı liste işlenmiş tarım ürünlerine, (4) sayılı liste balıkçılık ve su ürünlerine, (5) sayılı liste gümrük vergisi askıya alınacak ürünlere ve (6) sayılı liste sivil hava taşıtlarında kullanılmaya mahsus bazı ürünleri içeriyor.

Süt ve süt ürünlerindeki vergi oranları artırıldı

Dış Ticaret Müsteşarlığından (DTM) konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İthalat Rejimi Kararı eki 1, 3 ve 4 sayılı listelerde yer alan tarım, işlenmiş tarım ve balıkçılık ile su ürünleri ithalatında uygulanmakta olan gümrük vergileri ve/veya toplu konut fonu oranları, sektörden gelen talepler, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri ile uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan mükellefiyet çerçevesinde yeniden düzenlendi.

Bu kapsamda; yerli üretimin korunması ve devamının sağlanması amacıyla, ülke sektörü için hassasiyet arz eden, süt ve krema ithalatında uygulanan yüzde 150 oranındaki gümrük vergisi yüzde 180'e, tereyağı ithalatında uygulanan yüzde 140 oranındaki gümrük vergisi yüzde 180'e, kaşkaval, tulum peyniri ve beyaz peynir ithalatında uygulanan yüzde 140 oranındaki gümrük vergisi yüzde 180'e, kayısı, vişne, kiraz, şeftali ve erik ithalatında uygulanan yüzde 55 oranındaki gümrük vergisi yüzde 55,8'e, çilek ve nar ithalatında uygulanan yüzde 50 oranındaki gümrük vergisi yüzde 55,8'e ve un ithalatında uygulanan yüzde 82 oranındaki gümrük vergisi de yüzde 102,6 seviyesine yükseltildi.

Türkiye'de yapılan soslu mısır çerezinin doğrudan ithalatı yerine, bu ürünün ülke içerisinde üretilmesine destek verilmesi, hammadde-mamul koruma dengesinin sağlanabilmesi ve rekabet gücünün artırılması amacıyla, genel mısır ithalatında uygulanan yüzde 130 oranındaki gümrük vergisinde indirime gidilmeksizin, soslu mısırın da içerisinde yer aldığı 10.04 GTP numarası altında yer alan ürünlerin üretiminde kullanılmak kaydıyla ithal edilecek oran 1005.90.00.00.19 GTİP'li mısırda uygulanacak gümrük vergisi yüzde 130'dan yüzde 30 seviyesine düşürüldü.

Bu uygulama ile sadece 19.04 GTP numarası altında yer alan ürünlerin üretiminde kullanılacak olan mısır ithalatında yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanacak, bahse konu uygulamanın takibi gümrük mevzuatının nihai kullanımına ilişkin hükümleri çerçevesinde yürütülecek.

Yerli sanayicilerin kapasite kullanım oranlarının olumsuz yönde etkilenmemesi, yerli üretimin devamının sağlanması ile haksız rekabete meydan verilmemesini teminen, palm yağlardan, net ağırlığı 25 bin kilograma kadar ambalaj veya kaplarda olanların ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 46,8; net ağırlığı 25 bin kilogram ve daha fazla olanların ithalatında ise gümrük vergisi oranı yüzde 31,2 olarak belirlendi.

Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamullerinin ülkede yapılan doğrudan ithalatı yerine, söz konusu ürünlerin ülke içerisinde üretimine destek verilmesi ve rekabet gücünün artırılması amacıyla, glikoz ve glikoz şurubunun 19.05 GTP'li ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamullerinin (kakao içersin içermesin) üretiminde kullanılması kaydıyla ithal edilmesi halinde gümrük vergisi oranı yüzde 135 yerine yüzde 20 olarak belirlendi.

Bazı çelik ürünleri ithalatına sıfır vergi

AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliğinin işleyiş esaslarını düzenleyen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'nın 13'üncü maddesi hükmü gereğince, Türkiye'nin, Gümrük Birliği kapsamında yer alan ürünlerde üçüncü ülkelere karşı AB ile eş zamanlı olarak aynı gümrük tarifesini uygulaması gerekiyor.

Bu bağlamda, AB'nin 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bazı maddeler için üçüncü ülkelere uyguladığı gümrük vergisi oranlarındaki değişiklikler İthalat Rejimi Kararı eki 2 sayılı listeye yansıtıldı.

Diğer taraftan 2 sayılı listede yer alan demir-çelik ürünlerinin bir kısmı Gümrük Birliği kapsamında yer almıyor. Söz konusu demir-çelik ürünlerinden 7207.19.12.00.21 GTİP'li yuvarlak kesitli demir-çelik kütüklerinin yüzde 23,4 olan gümrük vergisi oranı sektörden gelen talepler göz önünde bulundurularak yalnız dikişsiz çelik çekme boru üretimi için sıfıra indirildi.

AB'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında yapmış olduğu değişiklikler de İthalat Rejimi Kararı eki listelere yansıtıldı.

Yerli üreticilerin topluluk üyesi ülkelerdeki üreticiler ile eşit şartlarda hammadde temin ederek rekabet edebilmeleri açısından; AB'ye üye ülkeler ile Türkiye'de üretimi olmayan özel nitelikli bazı kimyasal hammaddeler ile elektronik ürünlerin, 1 Ocak 2011 tarihi itibarıyla gümrük vergisinin geçici olarak askıya alınması AB ile müştereken kararlaştırıldı, bu ürünler de İthalat Rejimi Kararı eki 5 sayılı listede belirtildi.

Sivil hava taşıtlarında kullanılan bazı eşyaların nihai kullanım kapsamında gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesine dair AB uygulamasının üstlenilmesini teminen İthalat Rejimi Kararı eki 6 sayılı liste hazırlandı.

İthalat Rejimi Kararı'nın uygulanmasıyla ilgili 20 ithalat tebliğinde ise taraf olunan uluslararası anlaşmalar, uygulanan genel ithalat ve madde politikaları, ilgili kamu kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri, kamu sağlığı, kamu güvenliği ve kamu düzeni dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir