2011'de kârlılık daha düşük olur

Özen, gelecek sene Türk bankacılık sektöründe kârlılığın bu yılın altında kalacağı, bankaların kârlılığı mortgage ve bireysel krediler cephesinde bulacağı yorumunu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2011 yılında bankacılık sektörünün karının 2010 yılına göre çok düşeceğini belirterek "Çok hızlı düşen marjları kompanse edecek hacimlere 2011 yılında bulacağımızı düşünmüyorum. Bu da karlılığımızı olumsuz etkileyecektir. Bazı bankalar daha iyi yapacaktır. Bazı bankalar daha az iyi yapacaktır. Biz Garanti Bankası olarak daha iyi yapan bankalar arasında olacağımızı düşünüyoruz. 2 yıldır karda birinciyiz. Karlılıktaki birinciliğimizi koruruz diye düşünüyorum" diye konuştu. Özen, gelecek sene bankacılıkta verimliliği artırmanın daha da önem kazanacağını anlattı.

Geçtiğimiz hafta bankacılık sektöründe Merkez Bankası‘nın munzam karşılıkları yükseltmesi ve faiz ödemesini durdurması, döviz alım ihalelerinde yöntem değiştirmesi, BBDK'nın yurtiçinde bankalara TL cinsi tahvil ihraç etmesi gibi bir çok değişiklik yaşanırken Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2011 yılı itibariyle bankacılık sektörünün karı 2010 yılına göre daha düşük olacağını söyledi. Özen, bankacılığın karlılığı bireysel taraftan bulacağı öngörüsünde de bulundu.

Makro açıdan bakıldığında önümüzdeki sene Türkiye'nin yüzde 5 civarında bir büyüme performansı göstermesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Özen, "Bunu elde edebilirsek her sektörün biraz daha rahatlayacağını ümit ediyorum. Önümüzdeki sene de bazı pazarların Türkiye'ye olan desteği çok sınırlı olacak. Tabii iç talebin canlı kalması da önemli. Onun dışında faizlerin de önümüzdeki yıl da çok artışlar olacağını düşünmüyorum. Ama trend yukarı doğrudur" değerlendirmesinde bulundu.

Yıllardır bahsettiğimiz döneme giriyoruz

"Yıllardır bahsettiğimiz nispeten düşük hacim ve marjlı bir döneme giriyoruz gibi" diyen Ergun Özen, şöyle devam etti: "Artık bankaların çok dikkat etmesi lazım. Çok hızlı düşen marjları kompanse edecek hacimlere 2011 yılında bulacağımızı düşünmüyorum. Bu da karlılığımızı olumsuz etkileyecektir. Bazı bankalar daha iyi yapacaktır. Bazı bankalar daha az iyi yapacaktır. Biz Garanti Bankası olarak daha iyi yapan bankalar arasında olacağımızı düşünüyoruz. 2 yıldır karda birinciyiz. Karlılıktaki birinciliğimizi koruruz diye düşünüyorum."

2011'de gereksiz kilolarımızdan kurtulacağız

Özen, önümüzdeki yıl verimliliğin çok daha önemli olacağını kaydederek artık bankacılıkta marj daralmasını kompanse etmek için yüzde 20-25'lik büyüme oranlarının yetmeyeceğini anlattı. Özen, artık büyüme oranlarının yüzde 35-40'lara çıkarmak gerekeceğini ifade ederek "Daha fazla işi aynı adamla yapabilme becerisini gösterebilmemiz lazım. Bütün gereksiz kilolarımızdan kurtulmamız lazım açıkçası. Daha verimli çalışmamız lazım. Bunların bankacılık sektöründeki önemi 2011 yılında ortaya çıkacak" diye konuştu.

Sektör daha makul ve akılcı hareket etmeli

Özen, bankacılık sektörünün şu anda değişik ürün gruplarında farklı rekabetler yaşadığını kaydetti. Bankacılıkta karlılığın ağırlıklı olarak mortgage ve bireysel destek kredileri cephesinden geleceğine inanan Özen, "Mortgage kredilerinde de ihtiyaç kredilerinde talep var. Orada bir rekabet de var. Ama ihracat kredilerine baktığınızda orada bir talep yok, dolayısıyla orada bir şey de yok. Orada rekabet var ama en sevmediğimiz rekabet var. Talep az, arz fazla. Dolayısıyla en kötü rekabet o. Zaten o ihracat kredilerinde kar marjı kalmadı da açıkçası" ifadelerini kullandı.

Sektörün bundan sonra biraz daha makul ve daha akılcı hareket etmesinin önemine de değinen Özen, "Tabii ki rekabet edeceğiz; bir takım maliyetleri yansıtacağız ama hepimiz görüyoruz ki marjlar daralıyor" dedi.

Yatırım kredilerinin bundan sonraki seyri önemli

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özen şöyle konuştu: "Bankacılık sektörü mortgage kredilerinde bireysel ihtiyaç kredilerinde canlı bir talep kesinlikle önümüzdeki yıllarda bulacaktır. İhracat kredilerinde zorlanacaktır belki. Burada bizim için önemli olan yatırım kredileridir. Şimdi hareketlenmeye başladı ama önümüzdeki dönemde Türkiye'de yatırım olacak mıdır? Bu, büyüme için de önemlidir, reel sektör için de önemlidir. Türk bankacılık sektörü için de önemlidir. Yatırımların hızlanması lazım. Stokların eridiğini belli bir ölçüde görüyoruz. Kapasite kullanımın artması lazım. Yatırımların da artması lazım."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir