2012'de bankaların gözü faiz politikalarında olacak

Banka ekonomistlerine göre,TCMB, 2012'de kademeli faiz oranlarını indirirse bankacılık sektörünün net kârı da yüzde 2.1 artacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar Birimi tarafından hazırlanan rapora göre finansal istikrar çerçevesinde alınan önlemlerle 2011 yılında bankacılık sektöründe düşen net kâr, 2012 yılında; TCMB'nin ikinci yarıdan sonra kademeli faiz indirimine gideceği öngörüsüyle sınırlı ölçüde toparlanarak yüzde 2.1 artacak. 
Raporda, gelecek yıl sektörün özkaynak kârlılığının yüzde 12.2, aktif kârlılığının yüzde 1.4, sermaye yeterlilik rasyosunun da yüzde 16.9 olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
Raporda, "Kârlılığın 2011 yılındaki hızlı gerilemesinin ardından 2012'de sınırlı ölçüde toparlanarak yüzde 2.1 oranında artmasını bekliyoruz. 2012 yılında baz senaryo altında öngördüğümüz yüzde 2.5'lik büyüme performansı, enflasyon beklentimiz ve Merkez Bankası'nın politika faizini 75 baz puan indirerek yüzde 5'e çekeceği beklentimiz 2012 yılı dönem net karı tahminimizde belirleyici olan faktörlerin başında gelmektedir" denildi.
TCMB'nin para politikaları ve BDDK'nın sektöre yönelik düzenlemelerinin etkisiyle kaynak maliyeti artan bankacılık sektöründe Ekim 2011 itibariyle net kâr, 2010 yılı aynı döneme göre yüzde 11.7 düşerek 16.54 milyar lira oldu.
Faiz koridorunun üst bandı ikinci yarıda yüzde 10'a gerileyecek
Para politikasına gelecek yılı iki yarıya ayırarak bakan ekonomistler, yılın ilk yarısında yüksek enflasyonun ve yüksek cari açık/GSYH oranının devamını ve nette sıkı para politikası duruşunun sürmesini beklerken, yılın ikinci yarısında para politikasında nette gevşeme bekliyorlar. Mevcut yüzde 12.5 olan faiz koridorunun üst bandının yılın ilk yarısında sabit kalacağı ikinci yarıyılda yıl sonuna doğru yüzde 10'lara gerileyeceğini bekleyen ekonomistler, yüzde 10.5 olan TL munzam karşılıkların ilk yarıda sabit ikinci yarıda ise 200 baz puan düşürebileceğini, döviz cinsi munzamların ise TL'den de fazla gerileyebileceğini öngörüyorlar. 
Raporda ayrıca, Merkez Bankası'nın 2012'de politika faizini yılın ikinci yarısından itibaren kademeli olarak düşüreceği yönündeki öngörülerin, piyasa faizlerinin küresel belirsizliklerden kaynaklanan yukarı yönlü baskılara rağmen, politika faizindeki düşüşe paralel olarak gerileyebileceğine işaret edildiğine dikkat çekildi.
Aşağı yönlü kredi faizleri kârlılıktaki artışı destekleyecek
Gelecek yıl TCMB'nin politika faizinin beklenti doğrultusunda gerilemesinin, bankacılık sektörü fon kaynaklarının yüzde 56'sını oluşturan mevduat faizleri üzerinde sınırlı da olsa aşağı yönlü baskı oluşturacağının belirtildiği raporda, mevduata ödenen faiz giderlerinin azalarak kârlılığa olumlu katkıda bulunabileceği belirtilerek, şu değerlendirme yapıldı:
"Ayrıca, sektör kredilerinin uzun vade ve sabit faiz yapısı dolayısıyla faizlerdeki beklenen gerilemenin kredi faizlerine aynı hızda yansımaması, faizlerin aşağı yönlü olduğu bir ortamda sektördeki rekabetin ne kadar yoğunlaşacağına bağlı olarak karlılıktaki artışı destekleyebilecektir. Türkiye ekonomisi için baz senaryomuz dışında öngördüğümüz birinci senaryoda 2012'de büyüme performansının beklenenin üzerinde olması halinde TCMB'nin küresel konjonktüre bağlı olarak politika faizini değiştirmeyeceğini ancak, ekonomide kredi genişlemesini önleyecek bir politika duruşu sergileyeceğini düşünüyoruz. Bu durumda kredi plasmanlarının azalması bankaların gelir kaynaklarını sınırlayabilecektir."
Vakıfbank'ın raporuna göre, baz senaryoda, bankacılık sektörünün 2012 yılında toplam aktiflerinin yüzde 15, bireysel kredilerin yüzde 17.2, ticari kredilerin yüzde 16.4, mevduatın yüzde 17.3, özkaynakların yüzde 12.9 büyümesi bekleniyor.
Bankacılık sektörünün Ekim 2010 döneminde yüzde 19.6 seviyesinde olan sermaye yeterliliği standart oranı 3 puan azalışla Ekim 2011 itibarıyla yüzde 16.6 düzeyinde gerçekleşti. Sektörün özkaynakları da Ekim itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.9 artışla 143.3 milyar liraya ulaşan bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü de aynı dönemde 1.22 trilyon liraya ulaştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir