2013 ve sonrasında Türkiye yeniden ivme kazanacak

Bankacılık ve Finans Sektörü Genel Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan BDDK Başkanı Öztekin, "2013 ve sonraki seneler, Türkiye'nin büyümede yeniden ivme alacağı yıllar olacaktır. Biz de BDDK olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SİVAS - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, "2013 ve sonraki seneler, Türkiye'nin büyümede yeniden ivme alacağı yıllar olacaktır. Biz de BDDK olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız" dedi.

Öztekin, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda (STSO) düzenlenen Bankacılık ve Finans Sektörü Genel Değerlendirme Toplantısı'nda, reel sektörün; ekonominin en temel, asli ve önemli aktörü olduğunu, üretim yapan herkesin saygıyı hak ettiğini söyledi. Mukim Öztekin, "Kamu kesimi ve finans sektörü gibi diğer aktörler, reel sektörün önünü açmak, onu geliştirmek, güçlendirmek, korumak ve ona hizmet etmek için vardır" diye konuştu.

Üretimi olmayan bir ekonominin diğer sektörleri gelişmiş olsa da ayakta kalmasının mümkün olmadığını belirten Öztekin, bu gerçeğin mikro ve makro ölçekte de gözlenebileceğini ifade etti.

Öztekin, Türkiye'nin 2002 yılından sonra 2008 krizine kadar yıllık ortalama yüzde 7 büyüdüğünü anımsatarak, şunları söyledi:

"2023 hedeflerini yakalamak için ortalama yüzde 5-6 büyümemiz gerektiği ortadadır. Yaşanan kriz nedeniyle 2008 ve 2009 yıllarında büyümemiz oldukça yavaşladı. Bu hasarı çabuk atlattık, 2010 ve 2011 yıllarında ekonomimizde çok hızlı büyümeyi gözlemledik. Bu aşırı büyümenin getirdiği ısınmayı durdurmak adına birtakım tedbirler aldık. Belki bu tedbirler ekonomimizi daha fazla soğuttu. 2013 ve ondan sonraki seneler, Türkiye'nin büyümede yeniden ivme alacağı yıllar olacaktır. Biz de BDDK olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız."

Faizler

Faizlerdeki düşüşe değinen Öztekin, şöyle devam etti:

"Faizlerin düşmesi ekonomimizin durumuna bağlı. Allah'a şükür, son yıllarda alınan mesafe ortada. Faizler, tarihin en düşük seviyelerinde. Bu, hoş bir seviye ancak arzu ettiğimiz seviye değil. Daha da aşağılara düşmesi, hepimizin en büyük arzusu. Bu da daha sağlıklı ekonomi inşa etmekle mümkün. Bunu, birbirimize dertlerimizi ve sorunlarımızı doğru şekilde ileterek çözeriz. BDDK olarak düzenlemelerimizi, reel ve finans sektörünün işleyişine hizmet etmek için yapmaya gayret ediyoruz."

Mukim Öztekin, asla devletçi bir anlayışla hareket etmediklerini ancak sağlıklı bir mekanizmanın işlemesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada BDDK Yönetim Kurulu Toplantısı, STSO'da basına kapalı gerçekleştirildi.