2014 yılı ihracatı ‘rekor’ kırdı
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü
Dış ticaret açığı yüzde 15 düşüşle 84.51 milyon dolara indi.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan 2014 Ocak-Aralık ayı dönemi geçici dış ticaret rakamları açıklandı. Buna göre Aralık ayında dış ticaret açığı 8,51 milyar dolar olurken söz konusu aylık veri, piyasa beklentisi olan 8,50 milyar dolar düzeyine yakın geldi. 12 aylık dönemde ise dış ticaret dengesi 84,5 milyar dolar açık verdi. 2013 yılına göre dış ticaret açığı yüzde 15,4 azalırken, ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 65,1 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.
2014 yılında toplam ihracat 2013 yılına göre yüzde 3,9 artarak 157.7 milyar Dolar olurken, ithalat ise aynı dönemde yüzde 3,7 düşerek 242,2 milyar dolara geriledi. İhracat bu rakamlarla beraber rekor kırarken, ithalat rakamları da gerilemeye devam ediyor. Toplam ihracatımızda ilk sırayı yüzde 47,7 ile ara madde malları alırken, tüketim malları ihracatı ise yüzde 7,2 yükselişle payını sıralamada yüzde 41,3' e yükseltti.
Aralık ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 4, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 32,9 oldu.
Avrupa Birliği’nde yaşan sıkıntılar ticareti olumsuz etkilemeye devam ediyor
Bir süredir Avrupa Birliği'nde yaşanan ekonomik sıkıntılar dış ticaret rakamlarına yansımaya devam ediyor. Avrupa Birliği’ne Kasım ayında 5,7 milyar dolar olan ihracatımız, Aralık ayında yüzde 0,10 düşüşle 5,3 milyar dolara geriledi. En çok ihracat ve ithalat yapılan ülkeler sıralamasında yer alan Almanya, İngiltere ve İspanya gibi bölge ekonomilerine olan ihracat zayıflarken, Amerika ve Irak'a yönelik ticaret hacminde artış devam ediyor. AB’ye olan ihracat yıllık bazda yüzde 8,8 artsa da, AB’de yaşanan ekonomik yavaşlamanın etkileri görülmeye başlandı diyebiliriz.
Rusya ile durum kötüye gidiyor
Rusya’da işler yolunda gitmese de en çok ithalat yaptığımız ülke unvanını koruyor. Aralık ayında 2,05 milyar dolar ve Ocak-Aralık döneminde ise 23,15 milyar dolar ithalat hacmi Ruslar ile gerçekleştirildi. İhracat kanadında ise Aralık ayında 427 milyon dolar ve Ocak-Aralık döneminde 5,94 milyar dolar gerçekleşti. Ancak rakamları incelediğimizde Rus ekonomisinin dış yaptırımlar sebebiyle zayıfladığını ve bunun da ticaret ve cari denge rakamlarında hissediyoruz. Petrol’den elde edilen avantajın bir kısmı Rusya ile ticaret açığımızla bir miktar törpülendiğini görmekteyiz.