2016 sonuna kadar 1.6 milyon elektrikli otomobil satacağız

Renault'nun CEO'su Carlos Ghosn, "Şirket stratejimizin temelini çevre oluşturuyor" açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - "2005 yılında karımızın tamamı Avrupa kaynaklıydı. Bugün Brezilya'da, Rusya'da, Doğu Avrupa'da ve Kuzey Afrupa'da kar ediyoruz" diyen Renault CEO'su Carlos Ghosn, geçtiğimiz günlerde şirketin "Drive the Change" isimli yeni stratejisini tanıttı.

Şirketin öncelikli hedefi üretim sitelerinin kullanım kapasitesini yüzde 100'e çıkarmak. En büyük sorun ise, Avrupa otomotiv sanayinin uzun yıllardır kronik bir kapasite fazlası yaşıyor olması. Şirketin Avrupa'daki fabrikaları şu an için ortalama yüzde 60 kapasiteyle çalışıyor. Hedef bu oranın yüzde 80'e çıkartılması. Diğer fabrikalarda ise yüzde 100 kapasite hedefleniyor. Bu amaca ulaşmak için Renault, ortakları Nissan ve Daimler'e güveniyor. Şirket, Fransa'daki fabrikalarının yenilenmesi amacıyla önümüzdeki üç sene boyunca 2.3 milyar euro yatırım yapacak.

2016'ya kadar 8 yeni model

Stratejinin tek hedefi kapasite artırımı değil; aynı zamanda satışların da artırılması amaçlanıyor. 2010 yılında 2.6 milyon adet otomobil satan Renault'un, 2013 için satış hedefi 3 milyon adet otomobil. Şirket 2016 yılına kadar 8 yeni modeli piyasaya sunmayı da planlıyor. CEO Carlos Ghosn, yeni satışların Avrupa dışı pazarlardan geleceğini söylüyor. Ghosn'un hedefi 2013 yılına kadar satışların yüzde 40-50'sinin Avrupa dışı pazarlardan gelmesi.

2013'te 100 bin adet elektrikli otomobil

2013 yılında elektrikli otomobil satışları için hedeflenen rakam ise 100 bin adet. Renault'un yakın gelecekte en iddialı olduğu alan elektrikli otomobiller.

Renault-Nissan, elektrikli otomobil teknolojisinde bir numara konumunda. Renault, 2020 yılında elektrikli otomobillerin toplam otomobil piyasasının yüzde 10'unu temsil edeceğini öngörüyor. Renault-Nissan ittifakı 2009-2015 arasında elektrikli otomobillere 4 milyar Euro yatırım yapacak. Renault'un önümüzdeki günlere yönelik odaklanacağı diğer alanlar üst düzey tüketicilere yönelik lüks modeller geliştirmek ve uluslararası piyasalarda varlığını artırmak. Renault bugün Hındistan'da çok önemli bir pazar payına sahip değil; dünyanın en büyük pazarı olan Çin'de ise hiç yok. Rusya'nın şu an için önceliği Rusya.

Hibrid öncelik değil

Renault Grubu Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata hibrid sistemin Avrupa'da dizel ile rekabet edebileceğini düşünmüyor, fakat yine de grup, bu teknolojiyi tamamen gözden çıkarmış değil. Pelata'ya göre 2013 yılında satışlarının yarısının Avrupa dışındaki pazarlarda gerçekleşecek Pelata aynı zamanda bu yıl otomotiv sektöründe yeni bir düşüş beklediklerini ifade ediyor.

Carlos Ghosn, geçtiğimiz günlerde bir yandan Fransız Les Echos gazetesinde diğer yandan L'Express dergisinde yer alan söyleşilerinde, şirketin yeni stratejisini, yatırımlarını, elektrikli otomobile yönelik büyük ilgi ve beklentilerini, şirket bünyesinde yaşanan endüstriyel ispiyonculuk olayını değerlendiriyor. İşte Ghosn'un yorumları:

- Yeni stratejiniz, eskilere oranla daha ılımlı. Neden?

Stratejimizin farklı olmasının nedeni, sanayinin yaşamış olduğu krizi dikkate alıyor olmasından kaynaklanıyor. 2013 yılında 3 milyonun üzerinde otomobil hacmine ve en az 2 milyar euroluk "nakit para akışı"na ulaşmayı hedefliyoruz. Fransa'da herhangi bir işten çıkarma olmayacak; hiçbir üretim alanı kapatılmayacak. Üç yıl içinde 7 bin 400 kişiyi işe alacağız.

- Yatırımlarınızın yüzde 40'ını Fransa'da gerçekleştireceğinizi söylüyorsunuz. Bu oldukça önemli bir oran.

Bu şaşırtıcı değil. Elektrikli otomobiller, Fransa'da üretilen motorlar, ortaklarımızın talepleri üzerine gerçekleştirdiğiniz kapasite artırımları gibi gelişmeler büyük yatırımlar gerektiriyor. Sanayi yatırımlarının büyük bir bölümü mevcut üretim alanlarının yenilenmesine yönelik.

- Elektrikli otomobil konusunda neden bu kadar iyimsersiniz?

Beş sene de çok fazla gelişme yaşandı. Piller şu an için 160 ila 200 kilometre yol alınmasını sağlıyor. 2020 yılında otomotiv piyasasının yüzde 10'unu elektrikli otomobiller oluşturacak.

Önemli olan bu mesafenin tüketiciler için yeterli olup olmayacağı. Biz bu konuda ikna olmuş durumdayız. Pillerin şarj edilmesi konusunda da hızlı gelişmeler söz konusu. Bazı ülkeler 10 bin euro karşılığında benzin istasyonlarında, süpermarketlerin otoparklarında hızlı şarj fırsatı sunuyor.

Bu çok büyük bir yatırım değil. Cep telefonu ilk kez piyasaya çıktığında, bir kilo ağırlığındaydı; sekiz saatte şarj ediliyordu ve sadece 30 dakika konuşulabiliyordu. Bu şartlar pazarın gelişimini engellemedi. Otomobilin fiyatı sorun olmayacaktır. Örneğin 2012 yılında Zoé'nin satış fiyatı Clio Diesel'le aynı olacaktır. 2011 yılında piyasaya 3 elektrikli otomobil sunacağız. Renault-Nissan ortaklığında 2016 yılının sonuna kadar 1.6 milyon adet elektrikli otomobil satacağız.

- Hibride hala güvenmiyor musunuz?

Renault, motorlarının daha etkinleşmesi ve elektrikli otomobiller alanında çalışıyor. Hibrid motorlar önceliğimiz değil. Eğer hibrid pazarı gelişirse, bu teknolojiyi Nissan ile paylaşırız. Avrupa'da, elektrikli otomobilin payının, hidrid otomobillerden daha fazla olacağına inanıyoruz.

- Renault kârı bugün en fazla nereden kaynaklanıyor?

Bugün en kârlı segment Dacia ve Renault markası altında satılan Dacia otomobilleri. Bunu aile otomobilleri Mégane ve Scénic izliyor.

Üçüncü alan ise ticari araçlar. 2013 yılında, elektrikli otomobillerin en fazla kâr edecek dördüncü segment olacağını düşünüyoruz. Küçük otomobiller segmentinde de, Twingo platformunun, Smart ve Clio IV ile birleştirilmesinin ardından önemli bir hızlanma yaşanmasını bekliyoruz. 2005 yılında kârımızın tamamı Avrupa'dan geliyordu. Bugün Brezilya, Rusya, Doğu Avrupa'da ve Kuzey Afrika'da da kar ediyoruz.

Türkiye'de her iki otodan birini üretiyor

1969 yılında 50 milyon TL sermaye ile Türkiye'deki faaliyetlerine başlayan Renault, ülkemizdeki ilk büyük Fransız-Türk ortak yatırımını gerçekleştiren firma olma özelliği taşıyor. Bursa'da bulunan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil 450 bin motor üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumunda. Oyak Renault, Türk otomotiv sektöründe, 12 yıldır aralıksız olarak otomobil üretiminde lider. Türkiye'de üretilen iki otomobilden biri Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda üretiliyor. Türk otomobil pazarında satılan her 6 otomobilden biri yine Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda üretiliyor. Türkiye'den ihraç edilen iki binek otomobilden biri, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları bantlarından çıkıyor. Fabrikanın üretip ihraç ettiği modeller 5 kıtada 100'den fazla ülkede satılıyor.

"Elektrikli otomobillerimizin yarattığı merakın bu boyuta ulaşacağını tahmin etmezdim"

Carlos Ghosn, Renault'da yaşanan sanayi ispiyonluğu konusunda oldukça öfkeli. Bu konuda konuşmamayı, konunun yargıya intikal ettiğini ifade ediyor. "İleri teknolojiye sahip olan büyük bir şirket, hedef olabilir. Bu konu şu anda yargı ve polisin ellerinde. Elektrikli otomobillerimizin çok fazla merak uyandıracağını biliyordum, ama bu boyuta ulaşacağını tahmin etmezdim" diyen Ghosn'un Renault'un geleceğe yönelik stratejileri ve elektrikli otomobil hedefine yönelik dikkat çekici açıklamaları şöyle:

Stratejimizin temelinde çevre var

"Dünyada olup bitenlere bakın. Herşey C02 emisyonlarını kısmaya yönelik. Elektrikli otomobillerin, tüm "temiz otomobiller" gibi, otomotiv sektöründe çok önemli bir yere sahip olacağı şüphesiz. Stratejimizin temelini çevre oluşturuyor. Bugün ülkeler petrol bağımlılıklarını azaltmayı hedefliyorlar. Petrol fiyatları ise sürekli olarak artmaya devam ediyor. Büyük şehirler hava kirliliğine yönelik ciddi bir şekilde bilinçleniyorlar. Küresel ısınma da önemli bir diğer konu. Çin ve Hindistan'ın gelişimi ile birlikte, otomobil parkının iki katına çıkarak 1.5 milyar otomobile ulaşacağını biliyor musunuz?"

Nissan Leaf'in 2010 ve 2011 üretimi şimdiden satıldı

"2006 yılında 'sıfır emisyon' stratejimizi açıkladığımızda, kimse bizi ciddiye almamıştı. Paris ve Detroit'teki son otomobil fuarlarında, herkesin en azından bir tane "temiz otomobili" olduğunu gördük. Ortaklık konusunda, oldukça ileri bir konumdayız. Nissan "Leaf" Avrupa'da yılın otomobili seçildi. 2010 üretiminin tamamı olan 10 bin otomobil ve 2011 üretiminin de neredeyse tamamı şimdiden satıldı.

Renault-Nissan dünyada benzeri olmayan bir ortaklık

"Renault-Nissan ortaklığı dünyada benzeri olmayan bir ortaklık. Bu ortaklık her iki taraf için de değer yaratıyor. Renault her sene Nissan'ın karının yüzde 40'ını alıyor. Renault'un imajına gelince, otomobillerimizin güvenilirliğini ve kalitesini artırdık. Sektörde konsolidasyon hareketi henüz tam olarak bitmedi.

2020'de gelişen ülkeler otomotiv pazarının yüzde 60'ını temsil edecek

Otomobil üreticilerinin gelişen piyasaları ele geçirmek için çok büyük yatırımlar yapmaları gerekiyor. Gerçek bir değişim yaşanıyor. Kriz öncesinde gelişen ülkeler otomotiv pazarının yüzde 40'ını temsil ediyorlardı. 2020 yılında yüzde 60'ına sahip olacaklar.

Renault'da aldığım maaş 1.2 milyon euro

Renault'da aldığım maaş 1.2 milyon euro. Son derece küreselleşmiş bir piyasa ekonomisinde yaşıyoruz ve aldığınız maaşlar sahip olduğunuz sorumluluklar ve yaptığınız işler tarafından belirleniyor. ABD'deki meslektaşlarım benden çok daha fazla kazanıyorlar. Eğer daha fazla para kazanmak isteseydim kendi şirketimi kurardım ya da finans sektöründe çalışırdım. Fakat beni heyecanlandıran otomobil. Kariyerime başladığım Michelin'de sabahları saat beşte kalkıyordum, işçilerle kahvaltı ediyordum. Ben sanayi ortamını seviyorum. Zamanımın yüzde 60'ını Renault oluşturuyor. Fiziksel olarak baktığımızda ise, zamanımın yüzde 60'ı Fransa'da, yüzde 30'u Japonya'da, yüzde 30'u Brezilya ve Hindistan gibi bütük pazarlarda geçiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir