22 yıl aradan sonra Paris'ten ilk ziyaret

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye ziyaretinde, ağırlıklı olarak enerji, ekonomik ilişkiler ve AB müzakere süreci ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyaretinde, ağırlıklı olarak enerji, ekonomik ilişkiler ve Avrupa Birliği (AB) müzakere süreci ele alınacak. 

Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine, 27-28 Ocak'ta Türkiye'ye devlet ziyareti gerçekleştirecek. Nicolas Sarkozy'nin resmi olmayan 4 saatlik Ankara ziyareti sayılmazsa, 1992 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın ardından ilk defa bir Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye'ye resmi ziyaret düzenlemiş olacak.

"Eşsiz" ziyaret 

Fransız Cumhurbaşkanı'na, kabineden, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg ve Enerji Bakanı Philippe Martin eşlik edecek. Kalabalık bir Fransız yatırımcılar heyeti ve şirket temsilcilerinin de Hollande'a eşlik etmesi bekleniyor.

Haftalık Fransız magazin dergisi Closer'ın, Hollande'ın oyuncu Julie Gayet ile ilişki yaşadığı iddiaları üzerine fenalaşan first lady Valerie Trierweiller, ziyarete katılmıyor.

Ziyaret kapsamında, başta siyasi ve ekonomik konular olmak üzere, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınacağı, yeni işbirliği ve ortaklık imkanları üzerinde durulacağı beklenirken, nükleer, enerji, ekonomik ilişkiler, askeri ihaleler ve işbirliği dosyalarının bu ziyarette masada olması planlanıyor.

İkili görüşmelerde, AB dahil güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulunulacağı belirtiliyor.

İstanbul'da Fransa'nın iş dünyasının temsilcisi Mouvement des Entreprises de France (MEDEF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ortaklaşa düzenleyeceği ekonomik forumdan da iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği adına önemli mesajların çıkması bekleniyor.

AB ile ilişkilerde yeni dönem mi? 

Türkiye'nin AB süreciyle ilgili en önemli beklentilerinden birini Sarkozy döneminde bloke edilen fasılların serbest bırakılması oluşturuyor.

Fransa, "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu", "Mali ve Bütçesel Hükümler", "Ekonomik ve Parasal Politika", Kıbrıs nedeniyle askıya alınan "Tarım ve Kırsal Kalkınma" ve üyelik aşamasına gelindiğinde açılıp kapanacak "Kurumlar" fasıllarını bloke etmişti.

Geçen yıl açılan "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslına yönelik blokajı kaldıran Fransa, böylece beklentilerin bir bölümünü karşılarken, Sarkozy'nin bloke ettiği diğer dört fasıl için aynı tavrı takınmadı.

Peki Hollande, Ankara'daki görüşmelerde bir sürpriz yapıp bloke edilen başlıklar konusunda Ankara'yı memnun edecek bir açılım yapar mı? Fransız medyasındaki hakim hava, bloke edilen başlıklar konusunda somut bir mesaj vermesinin şimdilik mümkün görünmediği yönünde.

Rakel Dink ile de görüşecek 

Bölgesel konuların da konuşulacağı ziyarette Suriye'deki son durum, Ortadoğu'daki gelişmeler, Irak ve Kıbrıs meseleleri ele alınacağı bildirildi.

Ziyarette, Türkiye-Fransa ilişkilerinin ve iki ülke arasındaki işbirliğinin yanı sıra nükleer enerji konusunda işbirliğinde gelinen son durumun da konuşulması bekleniyor.

Hollande'ın Türkiye ziyaretinde, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile de görüşeceği bildirilirken, Candan Erçetin'e iki ülkenin kültürüne katkılarından dolayı devlet nişanı vereceği belirtildi.

Ziyaret programı

Hollande'ın ilk durağı 27 Ocak Pazartesi günü Ankara olacak.

Programına Anıtkabir ziyareti ile başlayacak Hollande, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Ayrıca Hollande'ın gün içerisinde basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Ziyaret dolayısıyla iki ülke arasındaki işbirliğinin pekiştirilmesine ve ilişkilerin ahdi zemininin güçlendirilmesine yönelik bazı anlaşmaların imzalanması da planlanırken, Gül ve Hollande'ın, Ankara'daki resmi temasların tamamlanmasının ardından 28 Ocak Salı günü İstanbul'da Türk-Fransız İş Forumu'na katılacağı bildirildi.

Hollande'ın programında, Türk-Fransız İş Forumu öncesi Galatasaray Üniversitesi ziyareti de bulunuyor. Üniversiteye yapacağı ziyaret sırasında Hollande, Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga'yı makamında ziyaret ederek, anı defterini imzalayacak ve ardından "Bilim ve Yüksek Öğretim Alanında İşbirliği" başlıklı konuşmayla öğrencilere ve diğer davetlilere hitap edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir