23 Nisan coşkuyla kutlanıyor

Kutlamalar, 23 Nisan'ı dünya çocuklarına armağan eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün kabrindeki törenlerle başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurdun dört bir yanında çoşkuyla kutlanıyor.

Başkent'teki kutlamalar, 23 Nisan'ı bütün dünya çocuklarına armağan eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün kabrindeki törenlerle başladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindeki devlet protokolü, Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir'deki törene TBMM Başkanı Toptan'ın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri ve çok sayıda milletvekili katıldı.Toptan Anıtkabir Özel Defteri'ne, ''Bizlere emanet ettiğin Cumhuriyeti, ilkelerinin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma yolunda inançla ilerliyoruz'' diye yazdı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik başkanlığındaki heyet de öğrencilerle Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı.

Meclis özel gündemle toplandı

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Meclisin açılışının 89. yıldönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı.

TBMM Başkanı Toptan'ın başkanlık ettiği toplantı, saat 14.00'de başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantı başlamadan önce Genel Kurul Salonundaki Cumhurbaşkanlığı locasında yerini aldı.

Toptan, birleşim açtıktan sonra konuşmasına başladı.

Millet Meclisinde tören

''23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Birinci Büyük Millet Meclisinde de tören düzenlendi.

TBMM Başkanı Toptan, törende yaptığı konuşmada, ''Bugün bizler bu vatan topraklarında özgürce, güçlü bir devletin, çağdaş bir cumhuriyetin mensupları olarak yaşıyorsak bunu Gazi Meclisinde hayat bulan milli iradeye ve bu milli mücadeleyi yürüten kahramanlara borçluyuz. Hepimize düşen, onların canları pahasına kurtararak bizlere emanet ettiği vatanımızı büyük önderin hepimize gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmak olmalıdır'' şeklinde konuştu.

Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve TBMM üyeleri katıldı.

Gül: Meclis demokrasimizin kalbidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımlağı mesajda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin milli iradenin tecelligahı, demokratik rejimin kalbi ve tüm sorunların çözüm  merkezi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin tüm sorunlarını derinliğine tartışarak, demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde aşacağını vurgulayan Gül, dünyada yaşanan gelişmelerden kaynaklanan bazı sıkıntılar ortaya çıksa da Türkiye'nin tüm sorunlara hep birlikte göğüs gererek, küresel bir güç olma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğini bildirdi.

"Sorumluluklarının bilincinde, ülkesini ve milletini seven, ufku geniş, büyük düşünen,sorumluluk duygusu gelişmiş bir nesil yetiştiğini" ifade eden Gül, "Bu, bizim en büyük kıvancımızdır" dedi.

Erdoğan: Bubaşarı aziz milletindir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesajında, ''Ne mutlu ki bugün, birbirini tamamlayan temel nitelikleriyle artık kurumsallaşmış ve kökleşmiş olan Cumhuriyetimizin kuruluş ideallerine her zamankinden daha yakınız. Bu başarı her şeyden önce aziz milletimizindir. Onun değişim iradesini hayata geçiren, tarihi reformlara, cesur kararlara imza atan Yüce Meclisimizindir'' dedi.

"Bizi bölme gayretleri boşuna"

Başbakan Recep Erdoğan ise yaptığı konuşmada ''Aramıza nifak sokmaya, bizi birbirimize küstürmeye, bizi birbirimizden uzaklaştırmaya çalışanların gayretleri boştur. İstikrar ve güven zeminini zedeleyip, bizi zayıflatmaya çalışanlar her zaman kaybetmiştir, bundan sonra da kaybetmeye mahkumdur'' dedi.

Her türlü hukuk dışı teşebbüs, karanlık girişim, TBMM'yi hedef alan her türlü yeraltı örgütlenmenin, demokrasi ve hukuk çerçevesinde mutlaka bertaraf edileceğini vurguladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise yaptığı konuşmada ''din temelinde ayrışmaların ve cemaatleşmelerin, eğitimi, hukuku, yargıyı ve emniyeti yönlendirmeye başlamasının, böyle bir sürece göz yumulmasının tarihi bir gaflet'' olacağını ifade ederek, ''Demokrasimizin sağladığı olanakları, Cumhuriyet'in ve devletin milli ve laik kimliğini ortadan kaldırmak için kullanmak eğer bir ihanet projesi değilse tam bir aymazlıktır'' dedi.

Genel Kurul'da ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de birer konuşma yaptı.