25 yılda 91,5 milyar dolar kaynak

Erkan, İMKB'nin 25 yıllık geçmişinde ekonomiye toplam 91,5 milyar dolarlık bir kaynak kazandırdığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'nin 25 yıllık geçmişinde ekonomiye toplam 91,5 milyar dolarlık bir kaynak kazandırdığını söyledi.

Erkan, İMKB 25. Yıl Konferansı'nın açılışında, İMKB'nin, kökleri asgari 150 seneye dayanan çok güçlü ve köklü bir geleneğe sahip sermaye piyasasının devamı olduğunu belirterek, 1860'lı yıllarda başlayan sermaye piyasası temsilcisi, resmi borsanın da devamı sayılabileceğini kaydetti.

1986-1989 döneminde 779 milyon dolarlık halka arz, 606 milyon dolarlık da temettü ödemesi gerçekleştirildiğini, asıl büyük gelişmenin 2004-2010 arasında 25 milyar doların üzerinde halka arz ile sağlandığını ifade eden Erkan, aynı dönemde şirketlerin 31 milyar dolara yakın temettü ödediğini söyledi.

Erkan, "Toplamda 91,5 milyar dolarlık bir kaynak İMKB'nin 25 yıllık geçmişinde ekonomiye kazandırılmış" dedi.

Hedefimiz 2023'te bin şirketi yakalamak

İMKB'nin uluslararası platformlardaki çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Erkan, son dönemde sürdürülen halka arz seferberliği ile bu yıl 22 şirketin halka açıldığını ve yıl sonunda bunun 25'e çıkacağını kaydetti. Erkan, "Türkiye bu boyutuyla hak ettiği yerde değildir. Hedefimiz 2023'te bin şirketi yakalamak ve toplam şirketlerimizin piyasa değerlerini de asgari GSMH seviyesine getirmek. Şu anda 1 milyon civarında olan yatırımcı sayımızı da nüfusumuzun yüzde 10'u olan 7,5 milyona çıkarmak" ifadelerini kullandı.

Akgiray: CDS fiyatları  Türkiye'nin olumlu algılandığının ispatı

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ise, Türkiye'nin artık sadece coğrafi olarak değil, iktisadi olarak da oyunun önemli parçası olmaya başladığını belirterek, son yıllardaki siyasi istikrar ve ekonomi uygulamalarının başarısının Türkiye'yi bu konuma getirdiğini kaydetti.

Son dönemde Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki risk algılamasının önemli değişim gösterdiğini dile getiren Akgiray, "Türkiye'nin CDS fiyatı, ki düşüklüğü o ülkenin az riskli olduğunu gösterir, Avrupa'da AA, A , AAA- kredi notu alan ülkelerin 3'te biri, 4'te biri seviyesinde ve bu bir yıldır böyle. Bu sanal bir rakam değil, yüksek hacimle CDS fiyatları uzun süredir böyle. Türkiye'nin dünya piyasaları tarafından fevkalade olumlu alındığının tek ispatı. Bunun dışında kredi notu firmalarının ne yaptığının pek kıymeti kalmıyor. Önümüzdeki dönemde kendilerini düzeltmek zorunda kalacakları aşikar" değerlendirmesinde bulundu.

Aşırı borçlanma ile uzun vadeli sürdürülebilir büyüme ve refah artışının bundan sonra çok zor olacağını söyleyen Akgiray, hisse senedi pazarının, sermayenin Anadolu'ya ve küçük firmalara ulaşabilir şekilde konuşlanması için her türlü desteği vereceklerini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir