28 Şubat'ta üçüncü dalga

Emekli Org.l Fevzi Türkeri, emekli Korg. Yıldırım Türker, emekli Albay Mehmet Aygüner ve emekli yüzbaşı Tanju Sirmen, Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Lokman Hekimci ile Tuğg. İsmail Hakkı Önder de gözaltına alınanlar arasına katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 4 ilde belirlenen adreslerde arama yapılıyor.

Başsavcıvekilliğinden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

''24 Nisan 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan arama kararı doğrultusunda 25 Nisan 2012 günü saat 08.30 itibarıyla Ankara'da 6, İstanbul'da 2, İzmir'de 3, Kars'ta 1 olmak üzere toplam 12 ayrı adreste arama yapılmakta olup, 7'si muvazzaf, 6'sı emekli 13 şüpheli hakkında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir.''
 
Açıklamada, askeri mahallerdeki aramaların Cumhuriyet savcısı denetiminde, Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, arama ve gözaltı işlemlerinin halen devam ettiği bildirildi.
 
Aygüner ve Sirmen de gözaltında
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince evleri aranan emekli Albay Mehmet Aygüner ve emekli yüzbaşı Tanju Sirmen gözaltına alındı.
 
Sirmen'e ait olduğu kaydedilen Maltepe Feyzullah Mahallesi Köroğlu Sokak'taki adreste polis ekiplerinin sabah saatlerinde başlattıkları arama sona erdi.
Evinden çıkarılırken gazetecilerin soruları üzerine Sirmen, ''1990'da ordudan ayrılmış birinin, 28 Şubat gerekçesiyle gözaltına alınmasını seyreden bütün halk, seyretmeye devam etsin. Gözaltına alınan hepinizsiniz'' diye konuştu.
 
Sirmen'in avukatı Serkan Günel de müvekkilinin evinde sadece dijital deliller üzerinde arama yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bir sürü kitap, belki dosyalarca belge olmasına rağmen onlara bakılmadı. Sadece 2 tane hard disk ve üzerinde daha sonradan giriş yapılmaya açık şekilde olan CD'lerin kopyaları alındı. Bir kısım CD'lere el konuldu. O açıdan baktığımızda 28 Şubat 1997'de CD'lerin yerine disketler göz önünde bulundurulduğunda aslında mantıksız bir arama olduğunu söylemek mümkün. Genel hatlarıyla bakıldığında, sadece dijital deliller üzerinde bir araştırma yapıldığını söyleyebiliriz.''
 
Sirmen'in 1990 yılında askeriyeden emekli edildikten sonra hiçbir şekilde ne sivil hayatta, ne de başka bir şekilde askeriye ile hiçbir ilişki içerisinde olmadığını savunan Günel, bilgisayar programcısı olan müvekkilinin çevresinde sosyalist görüşleriyle bilindiğini, zamanında Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nde siyaset yaptığını anlattı.
 
Günel, ''Darbe veya o zihniyette bir durumla hiçbir şekilde ilişkisi olamayacak bir kişi. Şu anda kendisi çok şaşkın. Neyle karşılaşacağını hiçbir şekilde bilmiyor'' diye konuştu.
Polis ekiplerinin Sirmen'in evindeki aramanın ardından CD kopyaları ve bazı belgeleri, mühürlü bir çuval ve bavul ile ekip arabasına koyduğu görüldü.
Sirmen'in beraber yaşadığı 19 yaşındaki oğlunun ise aramalar sırasında evde olmadığı öğrenildi.
Emekli albay Mehmet Aygüner'e ait olduğu belirtilen Kadıköy Sahrayıcedid Mahallesi Müminderesi Sokak'taki adreste de polis ekiplerinin sabah saatlerinde başlattıkları arama sona erdi.
Aygüner'in evindeki bazı belgelere el koyulduğu görüldü.
Aygüner, sivil polisler eşliğinde bir araca bindirilerek emniyete götürüldü.
 
Yıldırım Türker de gözaltında
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında evinde arama yapılan OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker gözaltına alındı. Türker sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülecek.
 
Türkeri gözaltında
Bu arada, konutunda arama yapılanlar arasında eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri gözaltına alındı. Türkeri sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. 
Albay Yahya Kemal Yakışkan'ın da Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki evinde arama yapılıyor.
 
Albay ve binbaşı adliyede savcılarla görüştü
Öte yandan, sabah saatlerinde bir albay ve bir binbaşının da aralarında bulunduğu bazı subaylar, Ankara Adalet Sarayı'na gelerek, savcılık yetkilileriyle görüştü. 
Özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Kemal Çetin, Yıldırım Bayyurt ve Kubilay Taştan da beraberinde katiplerle resmi otomobillerle adliyeden ayrıldığı görüldü.
 
İstanbul'da 2 adreste arama
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin emekli albay Mehmet Aygüner'e ait olduğu belirtilen Kadıköy Sahrayıcedid Mahallesi Müminderesi Sokak'taki ev ile emekli yüzbaşı Tanju Sirmen'e ait olduğu kaydedilen Maltepe Feyzullah Mahallesi Köroğlu Sokak'taki evinde arama yaptıkları öğrenildi. 
 
İzmir'de iki muvazzaf albay gözaltında 
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin, soruşturma kapsamında Narlıdere askeri lojmanlarındaki evlerinde arama yaptığı Albay Mustafa Köseoğlu ile Mehmet Haşimoğlu gözaltına alındı. 
Karşıyaka'daki evinde arama yapılan emekli Albay Cemal Hakan Pelit'in ise il dışında olduğu öğrenildi. 
Köseoğlu ile Haşimoğlu'nun Ankara'ya gönderileceği bildirildi.

Çevik Bir tutuklanmıştı

Soruşturmanın ilk operasyonunda aralarında emekli Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Bir, tutuklanmıştı.

İkinci operasyonda ise aralarında eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'la birlikte 11 kişi gözaltına alınmış, tümgeneral dahil 8 kişi tutuklanmıştı.

Savcılık açıklaması

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kars'ta 12 adreste arama yapıldığını, 7'si muvazzaf, 6'sı emekli 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından 28 Şubat Soruşturması kapsamında yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"CMK 250. madde ile yetkili ve görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, 2011/206 soruşturma sayılı dosyası kapsamında;
Kamuoyunda "28 Şubat" süreci olarak bilinen ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçu ile ilgili 5237 sayılı TCK'nın 312/1 (765 sayılı TCK'nın 147) maddesi kapsamında 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan arama kararı doğrultusunda 25 Nisan 2012 günü saat 08.30 itibarıyla Ankara'da 6, İstanbul'da 2, İzmir'de 3, Kars'ta 1 olmak üzere toplam 12 ayrı adreste arama yapılmakta olup, 7'si muvazzaf, 6'sı emekli 13 şüpheli hakkında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir."

Açıklamada, askeri mahallerdeki aramaların Cumhuriyet savcısı denetiminde, Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, arama ve gözaltı işlemlerinin halen devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, "Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplanan deliller hassasiyetle değerlendirilerek bahse konu kararlar işleme konulmuş olup, soruşturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir" denildi.

Akşam saatlerinde iki gözaltı daha

28 Şubat'ın 3'üncü dalgasında Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Lokman Hekimci ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder de gözaltına alınanlar arasına katıldı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir