2.9 milyar dolarlık ihracatla Avrupa ikincisi oldu

TİM'in açıkladığı en fazla ihracat yapan 1000 firma arasında plastik sektöründen 34 firma yer aldı. Sektör, 2.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan, en fazla ihracat yapan 1000 firma arasına plastik sektöründen de 34 ihracatçı firma girdi. Listeye giren firmaları tebrik eden PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, "Türk plastik mamul üreticileri, dış ticaret fazlası veren ve ülke ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılayan bir üretim gücüne erişti. Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisiyiz. Sektörümüzü başarıdan başarıya taşıyan ihracatın yıldızları bu firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyorum" dedi. 

Plastik sektörüne iyi haber

TİM’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’yi Avrupa’nın ikinci büyük plastik imalatçısı haline getiren ve mamul bazında dış ticaret fazlası veren plastik sektörüne bir iyi haber de, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından her yıl açıklanan, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 1000 firmasının sıralandığı “İlk 1000 İhracatçı 2013” listesine plastik sektöründen 34 firma girdi. 

Plastik ve hammadde ihracatı 2013 sonunda 5.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan mamul ve hammadde üreticisi 34 plastik firma, aynı zamanda Türkiye plastik mamul ve hammadde ihracatının yüzde 51’ini gerçekleştiriyor. Bu firmalar yaptıkları 2.9 milyar dolarlık ihracatla, İlk 1000 listesindeki ihracat toplamının yüzde 3’ünü, Türkiye’nin toplam ihracatının ise 2’sini gerçekleştirdi. Türkiye’nin plastik ve hammadde ihracatı toplamı 2013 yılı sonunda 5.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 

"Sektörü başarıya taşıyan firmaları tebrik ediyorum"

Türkiye Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, yaptığı açıklamada firmaları tebrik ederek, yapısal sorunların çözümüyle Türkiye plastik sektörünün mevcut başarılarının çok daha ileri seviyelere taşınacağını vurguladı. Türkiye’deki plastik mamul üreticilerinin dış ticaret fazlası veren ve ülke ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılayan bir üretim gücüne eriştiğini belirten Aksoy şunları kaydetti: 

"Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisiyiz"

"Türkiye’deki plastik mamul üreticileri, dış ticaret fazlası veren ve ülke ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılayan bir üretim gücüne erişti. Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisiyiz. Sektörümüzü başarıdan başarıya taşıyan ihracatın yıldızları bu firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Plastik sektörü çok çeşitli nedenlerle ölçek sorunu yaşıyor, rekabetin çok ağır olduğu bir sektördeyiz. Sadece Türkiye pazarı değil, dünya pazarı da olağanüstü bir rekabet yaşıyor. 

"Türkiye tüketiminin yüzde 91’ini yerli üretim karşıladı"

Buna karşılık plastik sektörümüz, plastik mamullerde Türkiye tüketiminin yüzde 91’ini yerli üretimle karşıladı ve yine mamul bazında 1.6 milyar TL dış ticaret fazlası verdi. Yapısal sorunlarımızın en önde gelenlerinden biri olan hammaddede dışa bağımlılık sürüyor. 

Sektörümüz, yerli üretim olmadığı için dışarıdan hammadde ithal ediyor. Bu nedenle toplamda dış ticaret açığı veriyoruz ama bu ağır koşula rağmen Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise 7. büyük plastik üreticisi ülke olma sıfatını Türkiye’mize kazandırdık. Bu başarılara katkı veren firmalarımızı candan kutluyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir