3 bine yakın otele gıda denetimi yapıldı

1 Nisan-5 Ağustos 2014 tarihlerinde toplam 2 bin 605 otelin gıda depoları, yemek hazırlama ve servis yerleri başta olmak üzere restoranları denetlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 1 Nisan-5 Ağustos 2014 tarihlerinde toplam 2 bin 605 otelin gıda depoları, yemek hazırlama ve servis yerleri başta olmak üzere restoranlarının denetlendiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yürütülen rutin denetimlere ilave olarak yaz sezonunun başlamasıyla turizm tesislerinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği illerde denetimler sıklaştırıldı. Taklit ve tağşiş yapılarak tüketicinin aldatılmasının engellenmesi ve sağlığa zararlı üretim yapan firmaların ürünlerinin tespit edilmesi amacıyla özellikle alkollü içecekler, bal, süt ürünleri, peynir, et ve et ürünleri olmak üzere genel gıda denetimleri yoğunlaştırıldı. Bu çerçevede 1 Nisan-5 Ağustos 2014 tarihlerinde 925'i Antalya, 311'i Muğla, 302'si İstanbul, 154'ü İzmir ve 913'ü diğer illerde olmak üzere toplam 2 bin 605 otelin gıda depoları, yemek hazırlama ve servis yerleri başta olmak üzere restoranları denetlendi.

Söz konusu işletmelerden 39'una toplam 111 bin 722 lira idari para cezası uygulanarak hijyenik koşullarda üretim yapmaları konusunda uyarıldı. Bu işletmelerden 13'ü hijyen esaslarına aykırı faaliyette bulunduğu, 4'ü kayıtsız faaliyette bulunduğu, 11'i bozulmuş, kokuşmuş, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar görmüş veya son tüketim tarihi geçmiş ürünleri bulundurduğu ve 11'i de diğer hükümlere aykırılık tespit edildiği için ceza aldı.

Diğer taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesislere idari yaptırım uygulanması durumunda, ilgili Bakanlıkça gerekli tedbirlerin alınması amacıyla söz konusu denetim raporları ile yaptırımlara ilişkin ceza tutanakları il kültür ve turizm müdürlüklerine gönderildi. Ayrıca söz konusu işletmelere gerçekleştirilen denetim ve kontrollerin sıklaştırılması hususunda 81 il müdürlüğüne talimat verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir