3 dakikada Türkiye vizesi aldılar

Elektronik Vize Başvuru Sistemi (e-Vize) ile 2015'te 6,3 milyondan fazla yabancı 3 dakika içinde Türkiye vizesi aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sınır kapıları ve hava alanlarındaki kuyrukları engellemek için hayata geçirilen Elektronik Vize Başvuru Sistemi (e-Vize) ile geçen yıl 6,3 milyondan fazla yabancı 3 dakika içinde Türkiye vizesi aldı.   

AA muhabirinin Dışişleri Bakanlığından edindiği verilere göre, 2015 yılında e-Vize'ye 7 milyon 232 bin 322 başvuru yapıldı. Bu dönemde alınan başvuruların 6 milyon 343 bin 581'i, yani yaklaşık yüzde 87'si, kabul edilip e-Vize olarak düzenlendi. Böylece bir önceki yıla göre verilen e-Vize sayısı yüzde 17,4 artış gösterdi.  Uygulamanın hizmete girdiği 2013 yılı nisan ayında haftada 2 bine yakın e-Vize verilirken, bu rakam yaz aylarının gelmesiyle birlikte günde 40-45 binlere ulaştı.  

Bu yıl içerisinde bir günde ortalama 17 bin 379 e-Vize verilirken, yıl içerisinde en fazla e-Vize verilen gün 46 bin 747 e-Vize'nin düzenlendiği 13 Temmuz 2015 olarak kayıtlara geçti. En çok vize düzenlenen ülkeler İngiltere, Irak, Hollanda, Polonya ve Belçika olarak sıralandı. Bu dönemde e-Vize kapsamında toplanan vize harcı 140 milyon 664 bin 14 dolar oldu.   

10 milyonuncu e-Vize'nin sahibine THY bileti hediye   

e-Vize başvurusunun yapıldığı "www.evisa.gov.tr" Çince, Hollandaca ve Arapça dillerinde de hizmet vermeye başladı. Bunlarla birlikte web sitesinin hizmet verdiği dil sayısı 9'a çıkarken, söz konusu sitesinin Norveçce hizmet vermesi için de çalışmalar devam ediyor. e-Vize için tamamı Atatürk Havalimanında olmak üzere toplam 10 adet kiosk hizmet veriyor. Sınırlara gelen yabancılar bu kiosklar yardımıyla e-Vizelerini kredi ya da banka kartları ile de alabiliyor. 

Geçen yıl toplam 114 bin 32 e-Vize bu kiosklar sayesinde verildi. Uygulamanın başladığı 17 Nisan 2013'ten bu yana 12 milyon 497 bin civarı e-Vize düzenlenirken, 10 milyonuncu e-Vize'nin sahibi olan İngiltere vatandaşı Michael Gerard ödül olarak THY bileti kazandı.   

3 dakika içinde işlem tamam   

Bireyler "www.evisa.gov.tr" üzerinden ortalama 3 dakika içinde e-Vize alabiliyor. Turizm ve ticaret amaçlı seyahatler için Türkiye vizesi, Dışişleri Bakanlığının yurt dışı temsilciliklerinden, hudut kapılarından ve e-Vize Başvuru Sistemi üzerinden ediniliyor. Yurt dışı temsilciliklerinde yapılan vize başvuruları tüm yabancılara açıkken, hudut kapılarından ve e-Vize sistemi üzerinden başvurular ancak belirli ülke vatandaşları için gerekli bazı şartları yerine getirmeleri kaydıyla mümkün oluyor. Başvuru sahipleri internet bağlantısı olan her yerden ve her zaman kimlik, seyahat belgesi ve seyahat tarihlerine ilişkin alanlarını doldurmalarının ve vize harcını online olarak ödemelerinin ardından e-Vize'lerini alabiliyor.