3. köprü ile 12 firma ilgileniyor

Ulaştırma Bakanı Soluk, "Şu anda 6'sı yabancı, 6'sı yerli olmak üzere 12 firma şartname satın almış. Sayı daha da artar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3'üncü köprüden demiryolunun da geçeceğini anımsatarak, "Demiryolu, karayolu ile aynı platformu mu paylaşacak yoksa askı köprü şeklinde mi olacak bunu 23 Ağustos'ta teklifleri aldığımızda göreceğiz. Şu anda 6'sı yabancı, 6'sı yerli olmak üzere 12 firma şartname satın almış. Şartname satın alan firmalar, Rus, Fransız, İtalyan, İspanyol, Avusturya firmalarıdır. Daha da şartname satılacağını düşünüyoruz" dedi.

Ankara'da metroların kalan kısımlarının maliyetinin 3 milyar 171 milyon lira olduğunu bildiren Soluk, eğer ihale süreçlerinde aksama olmadığı takdirde metroların 2 yılda tamamlanacağını söyledi.

Fiberoptik altyapı için yönetmelik

Bursa-Bilecik Hızlı Tren Projesi yeterlilik ihalesinde teklif veren 8 firmadan 7'sinin ön yeterlilik aldığını kaydeden Soluk, bir firmanın ise alamadığını ifade etti. Bu firmanın Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itiraz ettiğini, bu nedenle de sürecin uzadığının altını çizen Soluk, " KİK, bu firmanın ön yeterliliğe dahil edilmesine yönelik düzeltme kararı verdi. Projenin zaman olarak biraz gecikmesine neden oldu. Önümüzdeki hafta öyle tahmin ediyorum ki yapım ihalesiyle ilgili bu 8 firmaya tekliflerini vermeleri için kanun gereği 40 günlük süreçle birlikte ihale ilanına çıkacağız" ifadesini kullandı.

"Bakanlar Kurulu kararından sonra ihale ilanına çıkarız"

Bakan Soluk, Ankara ve İstanbul'da yarım kalan metrolara yönelik belediyelerin ilgili şirketlerle olan sözleşme yükümlülüklerinin sonlandırılması ve yeni bir iş şeklinde kendilerine teslimini beklediklerini belirterek, "Devralacağımız yerler Keçiören- Gar ve Kızılay-Ümitköy metroları. Bu metrolarla ilgili son aşamaya geldik. Hatta biz bakanlık olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile aramızdaki devir protokolünü de netleştirdik" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir