32. Selçuk-Efes Deve Güreşi Festivali

Festival, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden ''tülü'' cinsi 130 devenin mücadelesine sahne oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Deve güreşi geleneğinin en büyük organizasyonu konumundaki Selçuk-Efes Deve Güreşi Festivali yapıldı.  

Selçuk Belediyesinin katkılarıyla Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfının organizasyonuyla bu yıl 32. kez düzenlenen festival, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden yetiştiriciler tarafından getirilen ''tülü'' cinsi 130 devenin mücadelesine sahne oldu. 

Pamucak Güreş Sahası'nda yapılan festival, deve güreşi tutkunlarını bir araya getirdi. Güreşleri, İzmir'in yanı sıra yurdun çeşitli illerinden ve yurt dışından gelen 20 bine yakın kişi izledi.  

Güreşleri, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı ile çok sayıda protokol de takip etti.   

Cazgırlığını Halil Coşkun'un yaptığı güreşler, duayla başladı. Duanın ardından sahipleri tarafından alanda dolaştırılarak müsabakaya hazırlanan develer, yapılan eşleşmeler sonrası birbirleriyle mücadele etti.  

Develerin birbirlerine zarar vermesine müsaade edilmeyen güreşlerde, en zor görev "urgancılar"a düştü. Kıyasıya mücadelelerin yaşandığı güreşlerde, birbirine kenetlenen develer urgancılar tarafından ayrıldı.  

Develerden birinin üstünlüğünü kabul ettirerek, rakibini sahadan kaçmaya zorladığı anların da yaşandığı güreşler, deve güreşi tutkunlarına büyük heyecan yaşattı. Güreşler sonunda galip gelen develere alanda tur attırıldı. 

Piknik havası  

Güreşlerde, sahayı çevreleyen yamaçları sabahın ilk saatlerinden itibaren dolduran izleyiciler, güreşleri izlerken, piknik yapmanın keyfini de yaşadı.  

Festival alanında kurulan tezgahlarda satışa sunulan deve sucuğu ile yöresel tarım ve el ürünleri de yoğun ilgi gördü.  

Bu konularda ilginizi çekebilir