40 bin yeni ihracatçı oluşturmaya soyundu

TUSKON, 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için 40 bin yeni ihracatçı oluşturacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, TUSKON'un 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için gerekli olduğunu düşündüğü 40 bin yeni ihracatçıyı oluşturmaya soyunduğunu bildirdi.

Meral, TUSKON Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, TUSKON'un 7 federasyonu, 162 işadamı derneği ve 32 bin 325 üye işadamıyla Türkiye'nin en büyük, en yaygın ve en etkin iş dünyası sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

TUSKON'un yaptığı faaliyetleri anlatan Meral, "TUSKON 2023 yılı için koymuş olduğunuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için gerekli olduğunu düşündüğü 40 bin yeni ihracatçıyı oluşturmaya soyunmuştur" dedi.

Merkez Bankasının sıcak paraya karşı önemli kararlara imza attığı şu günlerde para politikasının kısa vadede etkili olsa da cari açık problemlerinde nihai reçete olamayacağının unutulmaması gerektiğine işaret eden Meral, şunları kaydetti:

"Bazı kesimlerin 2011'de 'acaba popülist seçim politikaları uygulanır mı' gibi endişelerini, 2011'in ilk çeyreğindeki kamu maliyemizin ulaştığı rakamlar çürütmektedir. Nitekim 2011'in ilk çeyreğinde bütçe gelirleri geçen yıla göre yüzde 20,5 oranında artarken bütçe giderleri ise sadece yüzde 6,6 oranında artarak bütçe açığını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,6 oranında azaltmış ve 4,1 milyar liraya düşürmüştür.

Son verileri dikkate aldığımızda kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 42'ye gerilemiş durumdaki AB ortalamasının yüzde 75'i geçtiği göz önüne alındığında çok önemli bir başarıdır. Bütçe açığı aynı şekilde yüzde 3,5'a inmiş bir ülkenin kredi notunun niye 'yatırım yapılabilir' seviyeye artırılmadığı sorusu hepimiz için önem arz ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir