45 yeni AVM'ye 5 milyar dolar yatırım

Yeni yapılacak AVM'lerde 60-65 bin dolayında istihdam sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, 2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılmasının beklendiğini bildirdi.

Kodal, düzenlenen basın toplantısında 2011 yılını değerlendirdi, bu yıla ilişkin beklentilerini paylaştı. AYD ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksinin aralık ayı sonuçlarına değinen Kodal, ciro endeksinin 2011 yılında 2010'a göre yüzde 14 artış gösterdiğini, yılbaşının etkisiyle 143 puana ulaşan endeks ile AVM'lerde son yılların en yüksek ciro seviyesinin elde edildiğini kaydetti.

Geçen yılın genelinde tüm kategorilerin cirolarında artış görüldüğünü, 2010 yılı ortalamasında 412 TL/metrekare olan ciroların, 2011'de yüzde 14'lük artışla 468 TL/metrekareye ulaştığını belirten Kodal, ziyaretçi endeksinin de önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterdiğini, geçen yıl AVM'lere 1,3 milyar ziyaret gerçekleştiğini söyledi. Özellikle son çeyreğin, rekorların kırıldığı bir dönem olduğunu anlatan Kodal, şunları söyledi:

"Kriz söylentilerinin çok konuşulduğu ve insanların frene bastığı bir dönemde Türkiye'nin ayrıştığı ve potansiyelinin daha farklı olduğu algısı yerleştiği için tüketiciler tekrar normal harcamalarına döndü. Özellikle son çeyrekte son iki yılın en yüksek ciro rakamlarını yakaladık. Kategori bazında bakarsak, özellikle ayakkabı, çanta, giyim, aksesuar en çok artışın yaşandığı kategoriler oldu. Temel ihtiyaçlarda artış yok denecek kadar az. Bu da tüketicinin kriz psikolojisinde olmadığını ve sosyal yaşama önem verdiğini gösteriyor. Temel ihtiyaçta bütçelerin kısıldığı bir dönemdeyiz."

Bu yıl 4-5 milyar dolarlık yatırım

Türkiye'de alışveriş merkezlerine yapılan yatırım tutarının 35 milyar doları bulduğunu belirten Kodal, bu rakamın 12 milyar dolarlık kısmının yabancı sermayeden geldiğini söyledi.

2011 yılında açılan 32 AVM ile sektöre toplam 1,1 milyon metrekare eklendiğini ve toplam kiralanabilir alanın 7,5 milyon metrekareye ulaştığını bildiren Kodal, sektörün istihdamının ise 350 bine çıktığını kaydetti. Kodal, İstanbul'da 102, İstanbul dışında 193 AVM bulunduğunu, 32 ilde AVM olmadığını belirterek, şunları anlattı:

"Toplam kiralanabilir alan açısından bakıldığında bin kişi başına 104 metrekare AVM alanı düşüyor. Diğer taraftan da özellikle İstanbul, Ankara başta olmak üzere büyük kentlerde bir yoğunlaşma söz konusu. İstanbul ve Ankara yarışıyor diyebiliriz. Özellikle Doğu Anadolu'da çok fazla AVM yok, ancak projelendirilmiş ya da inşaatı devam eden AVM'ler söz konusu. Bu konuda İstanbul doğal olarak 102 tane AVM ile başı çekiyor. Toplam 295 AVM'nin sadece 116'sı büyük AVM'ler. Biz 20 bin metrekarenin üzerindekilere 'büyük' diyoruz. Böyle bakarsanız çoğunluk 20 bin metrekarenin altında küçük AVM'ler. "

Bu yıl 45 yeni AVM açılmasının beklendiğini bildiren Kodal, sektöre eklenecek kiralanabilir alanın 1,5 milyon metrekare olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Kodal, "2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılmasını bekliyoruz" dedi.

Kodal, yeni AVM'ler için yaklaşık 4-5 milyar dolar civarında yatırım gerektiğini, 60-65 bin dolayında istihdamdan bahsedilebileceğini bildirdi.

AVM cirolarında bu yılki beklenti 50 milyar lira

Bu yıl AVM cirolarının yüzde 6 artarak 50 milyar liraya çıkmasını beklendiğini belirten Kodal, Anadolu'nun payında artış görüleceğini kaydetti.

Kodal, AVM ziyaretçi sayısının da 1,5 milyarı bulmasını öngördüklerini ifade etti.

Önümüzdeki bir iki yılın sektör açısından kolay olmayacağını altını çizen Kodal, büyüme açısından dikkatli olunması gereken bir dönem yaşanacağını anlattı.

Yatırım trendlerine bakıldığında Avrupa ve ABD tarafındaki durguluğu anımsatan Kodal, Orta Doğu'nun Türkiye ilgisi bulunduğunu ancak bu ilginin yatırıma dönüşmesinin zaman alabileceğini anlattı. Kodal, bu taraftan gelebilecek yatırımların genellikle mevcut AVM'lerin satın alınması şeklinde olabileceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir