5 bin yeni istihdam yarattık

Mustafa Koç, '2010'u piyasalardaki artan hareketliliği en iyi şekilde değerlendirdik. 5 bini yeni, 73 bin kişiye istihdam yaratıyoruz' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2011 büyüme beklentilerinin yüzde 5 olduğunu belirterek, "İlk altı ayda, tüketici güveninin yüksek, iç tüketimin hareketli, yatırımların devamlılık taşıdığı bir ekonomik ortam öngörüyoruz" dedi.Koç, ayrıca 2010'da 5 bin kişiye daha istihdam yarattıklarını belirtti.

Arçelik'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Mustafa Koç, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 1400'ü aşkın bayinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen IV. Uluslararası Beko Yetkili Satıcılar toplantısında konuştu.

Koç, 2010'da pek de olumlu bir tablo çizmeyen gelişmelere rağmen dünya ekonomisinin gelişmekte olan ülkelerin performansı sayesinde tahminlerin üzerinde, yüzde 5'e yakın bir oranda büyüdüğünü, mali piyasalarla ilgili olumsuz beklentilerin ise gerçekleşmediğini belirtti. Koç, 2011 yılı için küresel bazda belirsizliklere karşın iyimser beklentilerin korunduğunu, Türkiye'de ise 2010 yılının olumlu rüzgarının 2011'de de etkili olacağını ifade etti.

Koç, geçtiğimiz yıl küresel ekonomideki büyümeyi gelişmekteki ülkelerin sağladığını belirterek, "Bu noktada, Türkiye, ekonomik performansı ile göz doldurarak yüzde 8'e varan bir büyüme oranı ile başarılı bir yılı geride bıraktı. BRIC ülkeleri olarak adlandırılan ve hızla gelişen ülkeler olarak sayılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'e, 'Büyüyen Piyasalar' olarak tanımlanan Türkiye, Endonezya, Güney Kore ve Meksika'nın eklenmesi konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

Hükümetin 2011 yılı büyüme hedefini yüzde 4,5 olarak belirlediğini anımsatan Koç, "Koç Grubu olarak bizim 2011 büyüme beklentimiz yüzde 5. İlk altı ayda, tüketici güveninin yüksek, iç tüketimin hareketli, yatırımların devamlılık taşıdığı bir ekonomik ortam öngörüyoruz. Türkiye'nin ekonomik performansı ile dünyada ilgi çekmeye devam edeceğini söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Doğrudan istihdamda 73 bin kişiye ulaştık

Krizi güçlü bir nakit seviyesi ile karşıladıklarını, tasarruf tedbirlerinde azami gayret gösterdiklerini belirten Mustafa Koç, şunları belirtti:

"2010'da ilk aylardan itibaren piyasalardaki artan hareketliliği en iyi şekilde değerlendirdik. Dış pazarlarımızı çeşitlendirme, pazar paylarımızı ve rekabet gücümüzü artıracak yatırımları hayata geçirme konusunda planlı ve uzun vadeli bir bakış açısıyla hareket ettik. Böylece krizin en sert dönemini başarıyla atlatabildiğimiz gibi, rakiplerimize göre önemli avantajlar sağladık. Gururla söylemeliyim ki, bu yıl ülkemizde gerçekleştirdiğimiz toplam 2 milyar TL yatırım ve yarattığımız 5 bin yeni istihdamla ciddi bir fark yarattık, doğrudan istihdamımız 73 bin kişiye ulaştı."

Arçelik'e 160 milyon dolar yatırım

Koç Holding'in içinde bulunduğu yatırım ve ilerleme koşusunun 2011'de Arçelik için de devam edeceğini dile getiren Mustafa Koç, Arçelik'in Türkiye ve yurt dışındaki tesislerinde yeni model ve kapasite artış yatırımlarının sürdüğünü bildirdi.

Koç, bu alana, 2010'da olduğu gibi, 2011'de de yaklaşık 160 milyon dolar yatırım yapacaklarını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Mevcut tesislerde gerçekleştirilecek bu yatırımların yanı sıra hedef pazarlarda yeni kapasite yatırımı veya şirket alımına yönelik çalışmalarımıza da hız vereceğiz. Arçelik, 2010 yılında, 2009 yılına göre yüzde 5 oranında bir büyüme sergiledi ve toplam ciro bazında, sektöründe Avrupa'nın üçüncü büyük şirketi konumuna ulaştı. Beyaz eşya sektöründe Avrupa'nın ilk beş, dünyanın ise ilk on markasından biri olan Beko ile dünyanın 100'den fazla ülkesinde ürün ve hizmet satışı sunmaktadır."

2011 için beklentiler pozitif

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da,  dünyada her an beklenmedik gelişmelerin olabileceğinin altını çizerek, "Bizim üstümüze düşen, türlü ihtimalleri dikkate alarak, işimizi maksimum esneklikle, hızlı karar alan ve uygulayan yapıda yönetmektir. Bu risklere ve gelişmelere rağmen 2011 senesi için ihtiyatlı fakat pozitif beklentiler içinde olduğumu ifade etmeliyim" ifadelerine yer verdi. 

Türkiye'de beyaz eşya, LCD ve klima pazarlarında liderliğini sürdüren, istikrarlı büyümesine ara vermeden devam eden Arçelik'in 7 milyar TL ciroya ulaştığını belirten Çakıroğlu, cironun yüzde 51'ini uluslararası pazarlardaki satışlardan elde ettiklerini bildirdi.

Çakıroğlu, özgün teknolojiyle tasarlanan öncü ürünleri hem Türkiye hem de uluslararası pazarlara sunduklarını dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"2010 yılında toplam 3.300 yeni ürün devreye aldık, enerji ve su verimliliği sektörümüzde en önemli ürün özelliği haline geldi. Türkiye'nin Ar-Ge'ye en fazla yatırım yapan, en fazla Ar-Ge merkezine, çalışanına ve Türkiye'nin en fazla patentine sahip şirketiyiz. Her yıl, Türkiye'den 'Dünya Fikri Haklar Örgütü'ne yapılan uluslararası patent başvurularının üçte birinden fazlasını şirketimiz gerçekleştiriyor. Uluslararası patent liginde ilk 500 şirket arasında tek Türk şirketi olarak 95. sırada yer alıyoruz."

Toplantıya Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ve Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak da katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir