”50 milyon dolarlık destek, ilave 1 milyar dolarlık ihracat yaratır”

UTAYSİB Başkanı Sünneli, 2010 yılında sektör ihracatının 20 milyar doları bulabilileceği yönünde öngörüde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, "Otomotiv yan sanayimize sağlanacak 50 milyon dolarlık bir destekle, ilave 1 milyar dolarlık ihracat potansiyeli mevcuttur" dedi.

Sünneli, Hotel Les Ottamans'da düzenlediği basın toplantısında otomotiv sektörünün 2009 yılı performansını değerlendirdi ve sektörün 2010 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı.

Ferit Sünneli, sektörü katkısı olacak en önemli desteklerden birinin de "Uzak Yol Navlun Desteği" olduğunu dile getirerek, "Navlun, ihracat lojistik giderleri içerisinde önemli bir yere sahip olup uzak pazarlarda rekabet şansımızı, gücümüzü doğrudan etkilemektedir. Özellikle yan sanayimiz için önemli bir destektir. Sağlanacak 50 milyon dolarlık bir destekle, ilave 1 milyar dolarlık ihracat potansiyeli mevcuttur. İhracatçımızı uzak pazarlarda cesaretlendirip ülkemize önemli değerler katacaktır" diye konuştu.

Sünneli, otomotiv sektörünün 250 bin kişiye direk istihdam sağladığını ifade ederek, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sektörde önemli istihdam kayıpları yaşandığını, net olarak bir rakam olmasa bile bu sayının 50 binin üzerinde olduğunu, 2010 yılında ise sektörün istihdam şu andaki durumu koruyabileceğini düşündüklerini anlattı.

Türkiye'nin ihracatta, üretimde, istihdamda ve yarattığı katma değerde lider sektörlerinin başında gelen otomotiv endüstrisinin, küresel kriz nedeniyle 2009 yılını 16.5 milyar dolarlık dış satış hedefiyle kapatmayı planladığını belirten Sünneli, dünyayı sarsan küresel krizde birçok global markanın zor günler geçirmesine rağmen ayakta kalmayı başaran Türk otomotiv endüstrisinin, önüne koyduğu hedeflerden geri kalmayarak 2015 yılında 2 milyon araç üretimi için umutlarını koruduğunu söyledi.

Sünneli, 2009 yılının 11 ayında iç pazarda binek otomobil satışlarında yüzde 12 oranında bir artış yaşanmasının, özellikle ÖTV indiriminin etkisiyle mevcut stokların erimesine neden olduğunu vurgulayarak, iç pazarda binek araçlarda yakalanan başarı ticari araçlarda gerçekleşemeyince, bu alanda yüzde 60 seviyesinde bir düşüş yaşandığını bildirdi.

Sünneli, binek araçlar için 2009 yılında uygulanan ÖTV indiriminin ticari araçlar için de gerçekleşmesi halinde iç pazar hareketliliğinin çok daha iyi seviyelerde olacağının öngörüldüğünü belirtti

Özellikle ihracatta yeni pazar arayışlarına giren Türk otomotiv endüstrisinin, ülke bazlı bakıldığında başta ABD'de yılın 11 ayında yüzde 153 artışla dikkati çektiğini ifade eden Sünneli, ihracatı artan Cezayir, Norveç, Irak, Suriye, Afganistan gibi ülkelere rağmen, AB pazarında satışlarda ise yine aynı dönemde yüzde 35'i bulan azalmanın gözlerden kaçmadığını dile getirdi.

2010 yılında sektör ihracatı 20 milyar doları bulabilir

Ferit Sünneli 2010 yılı öngörülerinde bu yıl beklenen 16.5 milyar dolarlık ihracat rakamının biraz üzerine çıkılabileceğini beklediklerini bildirerek, bu hedefin de gerçekleşmesi için hükümetin 2010 yılı hedef pazarlar olarak belirlediği Afrika, Karayipler, Pasifik ve Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları imzalanması, uzak ülkelere yapılan ihracatta navlun desteklerinin sağlanması, lojistik altyapının geliştirilmesi gibi adımların önem taşıdığının altını çizdi.

Sünneli, sektörün 2010 öngörülerini şöyle dile getirdi:

" Sektör, iyimser senaryoya göre AB ülkeleri teşviklerini sürdürür ve hedef pazarlara ihracatımızı kısmen de olsa artırabilirsek yılın ilk yarısında 7-8 milyar dolar ihracat, yılın ikinci yarısında kriz etkileri hafifler ve pazarlarda canlanmalar yaşanırsa 10-11 milyar dolarlık ihracat kaydedilebilir. Bu durumlar yaşanırsa 2010 yılında sektör ihracatı 20 milyar doları bulabilir.

Kötümser senaryoya göre ise AB ülkeleri teşvikleri kaldırır, hedef pazarlara ihracatımızı arttıramaz ve krizin etkileri 2010 yılının ikinci yarısından itibaren hafiflemezse aylık 1 ile 1,2 milyar dolar arasında bir ihracat kaydı olacağı söylenebilir. Bu durumda sektör ihracatı 2010 yılında 14-15 milyar dolar aralığında gerçekleşecektir. Beklenen olası senaryoda ise AB ülkeleri teşvikleri bir süre daha devam ettirir, krizde kısmi düzelme yaşanırsa mevcut durumu koruyarak 2010 yılını da 17 milyar dolar ihracatla kapatabiliriz."

Türk otomotiv endüstrisinin 2015 yılı için 2 milyon taşıt aracı üretimi ve 1.5 milyon adet ihracat, 2023 yılı için de 4 milyon taşıt aracı üretimi ve 3 milyon adet ihracat hedefinin halen devam ettiğini anlatan Sünneli, bu yönde pazar çeşitliliğinin ve Ar-Ge teşviklerinin artırılması gibi adımlar atılmasının önemli olduğunu vurguladı.