55 binde tutunamadı

Borsa gün içinde çıktığı yüksek seviyelerde tutunamadı. Döviz ve faiz ise yurtdışındaki gelişmeleri izlerken sakin bir gün geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa piyasalarında hafif negatif bir seyir gözlenirken, özellikle Yunanistan ve İran gibi konular piyasalarda baskı yaratmaya devam ediyor. İç piyasada ise Merkez Bankası'nın son kararları olumlu karşılaştı. Güne alıcılı bir seyirle başlayan ve gelen alımlarla günün ilk yarısında 55,400 seviyelerine kadar yükselen İMKB bu seviyelerde gelen kar satışlarını 55000 seviyeleri üzerinde karşılamaya çalıştı. İkinci seansa 54800 puan seviyesinden bir miktar alımla başlayan 55000 puan seviyesinin üzerinde hareket etmeye çalıştı, fakat kapanışta başarılı olamadı. Endeks günü 128 puanlık yükselişle 54918 puandan tamamladı.

Endeksin 55000 puan seviyelerinde konsolide olmaya çalıştığı belirtiliyor. Piyasada yatay seviyelerin hakim olduğunu ve daha çok hisse bazında seçici hareketlerin yaşandığını ifade eden uzmanlar, seçici seviyelerde, daha önce piyasanın gerisinde kalmış olan hisselere talebin devam ettiğini belirtti. Uzmanlar, "55500 ve 54750 seviyesinde, yatay olarak devam ediyor. Bu iki seviyenin önümüzdeki günlere kırılıp kırılmayacağına bakıyor olacağız. 55500 puan seviyesinin üzerine doğru bir geçiş önümüzdeki günlerde bizi 56000 puan seviyesine doğru götürebilir" dediler.

Döviz sakin bir bantta

Piyasalar Fed'in açıklamalarına odaklandı ve gün genelinde sakin bir seyir izledi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB, döviz satım ihalelerinden önümüzdeki dönemde yurtdışından fon akışının devam edeceğini de düşünerek gereksiz bir şekilde ihalelerle döviz rezervini harcamak yerine, sadece gerektiği günlerde harcamaya geçti. Zaten sepet seviyesine bakarsanız 2.19'lardan 2.10'lara geriledikten sonra bazen altında, bazen hemen üzerinde; ancak bu seviyeye yakın bir seyir bir süredir böyle gidiyor. Öte yandan eurodaki dar banttaki sakin seyre rağmen Yunanistan'ın borç takası görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması rahatsızlık yaratıyor" dedi. Dolar günü 1.8290 TL'den euro da 2.3595 TL'den kapadı.

Piyasaların dikkati Fed'in kararlarında. Bir uzman, "Yunanistan'ın temerrüdüne ilişkin gelişmeler euro/dolar paritesinin yönünü belirlemeye devam ediyor. Kısa vadede en önemli gelişme ise ABD Merkez Bankası'nın yeni bir parasal gevşeme sinyali verip vermeyeceği olacak. Lokal gelişmelerin önemli bir şekilde fiyatlanmış olduğunu artık bir miktar daha dış piyasaların ön palana çıkacağını düşünüyoruz" dedi.

Faiz yatay seyretti

Hazine'nin Ocak ayı ihalelerinde yaşanan yoğun ilgi ve yabancı girişleri ile haftaya aşağı yönlü bir başlangıç yapan faizde aşağı yönü, küresel piyasalarda Yunanistan'ın borç krizinin çözülmesi yönündeki görüşmelerden sonuç alınamamasının getirdiği riskten kaçış sınırlıyor. Uzmanlar, dış piyasalarda olumsuzluğun devam ettiğini bunun da fon girişlerinde fren yaratabildiğini söylediler. Bir uzman ise "Bono ve tahvilde maliyetlerin azaldığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde yabancı iştahının yüksek olması bu gelişimin devam etmesine neden olacaktır."dedi. Gösterge tahvil günü yüzde 10.29 seviyesinden tamamladı. Valörlü işlemlerde ise yüzde 10.30 gözleniyor.

Yurtdışı piyasalarda son bir haftadır ard arda yaşanan hızlı yükselişlerin ardından düzeltme hareketi gerçekleşiyor. Faizde dış piyasalara paralel bir seyir izlenmesi bekleniyor. Fed'in açıklamaları piyasa üzerinde önemli oluyor. Bir uzman, Fed'in açıklamalarının önemli olduğuna işaret ederken "İçerde ise TCMB'nin enflasyon ile ilgili degerlendirmeleri ve TL'nin değerlenme süreci enflasyonu kolaylıkla yüzde 10'nun altına itecektir. İMKB'de yeni satın alınacak hikaye, faizlerin yüzde 10'nun altına gerilemesine neden olabilir" dedi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir