61'inci hükümet yeni anayasaya odaklanacak
Başbakan Erdoğan 61'inci hükümet üyelerinin listesini, bugün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül'e sunuyor.
Canan SAKARYA
ANKARA - Meclis Başkanı seçiminin ardından sıra yeni kabinenin açıklanması ve 61'inci Hükümet'in Programı'na geldi. Yeni dönemi 'ustalık dönemi' olarak ilan eden Başbakanın 61'inci Hükümet Programı'nı da bu hedef doğrultusunda hazırlaması bekleniyor.
Seçim beyannamesini, ileri demokrasi, büyük ekonomi, güçlü toplum, yaşanabilir çevre marka şehirler ve lider ülke olmak üzere beş ana temel üzerine oturtan AKP'nin hazırlayacağı dört yıllık Hükümet Programında bu unsurlar ön plana çıkacak.
Bakanlar Kurulu'nun Başbakan tarafından açıklanmasının ardından hükümet Programının bu hafta Meclis gündemine gelecek.
12 Haziran seçimlerinin ardından parti kurmaylarının üzerinde çalışmaya başladığı Hükümet Programı Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Eski Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın bulunduğu bir ekip tarafından hazırlandı.
Yeni anayasa öncelikli
61'inci Hükümet programında 2023 Yılı için ortaya konulan hedeflerden hızla hayata geçirilmesi planlanan projeler 4 yıllık hükümet programına yansıyacak. Hükümet programında yeni anayasa ve demokratikleşmenin geniş bir şekilde yer alması beklenirken, AB reformlarında devamlılık vurgusu yapılacak.
Hükümet programında YÖK'ün yeniden düzenlenmesi, kamu yönetimi reformu, 11 ilin büyükşehir statüsüne kavuşturulması, yargı reformu yer alacak.
Ekonomide disiplin sürecek
Hükümet programının ekonomi bölümünde mali disiplinin tavizsiz sürdürülmesi yönünde vurgu yapılarak, seçim beyannamesinde yer alan gayri safi yurt içi hasılanın 2015 yılında 1 trilyon 76 milyar dolara, 2019'da 1 trilyon 486 milyar dolara, 2023'te 2 trilyon 64 milyar dolara ulaşması hedefi çerçevesinden ilk 4 yıllık hedef programa yansıyacak.
İstanbul'un finans merkezi yapılması yönünde atılacak adımlar, işsizlikle mücadele, nükleer santralin hayata geçirilmesi, İMKB'de işlem gören Türk şirket sayısının artırılmasına yönelik atılacak adımlar, 1 milyon işsizin eğitilerek işe yerleştirilmesi,2023 itibariyle işsizliğin yüzde 5'e indirilmesi hedefi doğrultusunda ilk 4 yılda atılacak adımlar programın ekonomi ayağında yer alacak.
Programda, Türk Uzay Kurumu kurulması, 2015'e kadar yüksek hızlı demiryolu hattı uzunluğu 3500 km'ye çıkartılması, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehir hastaneleri kurulması, 2015'e kadar 26 bin km bölünmüş yol, 750 km yeni otoyol yapılması programda yer alacak projeler arasında bulunuyor.
CHP ve BDP oy kullanamayacak
Başbakanın bugün yeni kabineyi açıklamasının ardından Meclise sunacağı 61'inci Hükümet Program üzerinde, Başbakanın sunumunun ardından iki tam gün geçtikten sonra görüşmeler yapılacak.
Görüşmelerin üzerinden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylaması yapılacak. CHP Genel Kurula girip yemin etmediği, BDP destekli bağımsızlar ise boykot ettikleri için durumlarında bir değişiklik olmazsa hükümet programı üzerinde söz alamayacaklar. Görüş ve eleştirilerini dile getiremedikleri gibi güven oylamasına da katılamayacaklar.