7 aylık yabancı sermaye girişi 2010'u yakaladı

Ocak-Temmuz'unu kapsayan 7 ayda, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı 9.1 milyar dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin birinci çeyrekte yüzde 11.6'lık büyümesinden sonra ikinci çeyrekte de yüzde 8.8 büyümesinin ardından, bir iyi haberin de yabancı sermaye girişinden geldiğini ifade ederek, "2011'in Ocak-Temmuz'unu kapsayan 7 ayda, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı 9.1 milyar dolara ulaştı ve 2010 yılının bütününde giren 9.3 milyar dolarlık yabancı sermaye rakamını yakaladı" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz 2011 doğrudan yatırım girişleri konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Dünyada global krizle ilgili sıkıntılar artarken, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvenlerinin artarak devam ettiğinin görüldüğünü savunan Bakan Çağlayan, 2011 yılı Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre, Temmuz ayında uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yaklaşık 2.8 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.

Temmuz 2011 verileriyle birlikte 2011 yılının ilk yedi aylık döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişinin 9.1 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade eden Bakan Çağlayan, geçen yılın aynı dönemine göre bu rakamın, iki katından fazla bir artış anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Güvenli bir liman olduğumuzu doğruluyor

7 ayda gerçekleşen doğrudan yatırım girişinin 2010 yılının tamamında gerçekleşen 9.3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım rakamını da yakaladığını sözlerine ekleyen Bakan Çağlayan, "Dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için ‘güvenli bir liman' olduğunu bu gelişmeler de doğrulamaktadır" dedi.

Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen sermaye girişlerinin yaklaşık yüzde 91'inin AB ülkeleri kaynaklı olmasının, Türkiye'nin Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim ve ihracat üssü olma yolunda ilerlediğinin kanıtı olduğunu söyleyen Çağlayan, ayrıca bunun kriz ortamındaki AB ülkelerinin Türkiye ekonomisine duydukları güveni de gösterdiği anlamına geldiğini savundu.

Türkiye ekonomisinin 2.çeyrekte gösterdiği büyüme performansının da Türkiye'nin dünyanın pek çok ülkesinden ayrıştığını, "güven ve istikrar" sayesinde ekonomide başarılara imza attığını gösterdiğini sözlerine ekleyen Çağlayan, birinci çeyrekte dünya rekoru kıran yüzde 11.6 olarak revize edilen büyüme rakamının, ikinci çeyrekte yüzde 8.8 olarak gerçekleşince, ilk altı aylık büyüme oranının yüzde 10.2 olarak gerçekleştiğini belirtti. Çağlayan, bu rakamların Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini gösterdiğini söyledi.

Türkiye, yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor

2011 yılında Türkiye'de uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu, yerli sermayeli şirkete uluslararası sermayeli şirketlerin iştirakinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış göstermesinin, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu da gösterdiğini ifade eden Çağlayan, "Sektörel bazda ise bankacılık-sigortacılık, enerji sektörü ve imalat sanayi ilk üç sırada yer almaktadır. İmalat sanayi içerisinde ise kimya sektörü ve gıda sektörü yatırım girişi bakımından ön plana çıkmaktadır" dedi.

2011 yılı Ocak-Temmuz döneminde, bin 916 adet ve 320 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki ile toplam 2 bin 236 adet şirketin faaliyete geçtiğini söyleyen Çağlayan, 2011 yılı Temmuz sonu itibarıyla Türkiye'de 28 bin 184 adet uluslararası sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini belirtti. Çağlayan, "Dünya'da kriz beklentileri henüz devam ederken Türkiye'de uluslararası doğrudan yatırımlarda sağlanan artış, sağlam temeller üzerinde ve istikrarını koruyan Türk ekonomisine duyulan güveni işaret etmektedir. Türkiye, ekonomide gösterdiği bu performans ile önümüzdeki dönemde daha fazla doğrudan yabancı yatırımcıların ilgi odağı olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir