7 gencin ölüm nedeni yırtık boru

Başkent Doğalgaz, bacaya takılan bağlantı borusunun yırtık olduğunu ve atık gazın ortama yayılarak zehirlenmeye neden olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu 7 gencin hayatını kaybettiği dairede, kombiden bacaya takılan alüminyum bağlantı borusunun yırtık ve delik olduğunun, bu nedenle atık gazın bacaya gitmeden ortama yayılarak zehirlenmeye neden olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Demir, eski EGO Genel Müdürlüğü binasında düzenlediği basın toplantısında, Çankaya Birlik Mahallesi'nde 7 üniversite öğrencisinin yaşamını yitirdiği zehirlenme olayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilirkişi raporuna göre, "ölümlerin olduğu dairede kombiden bacaya takılan alüminyum fleks bağlantı borusunun çürüdüğü, yırtık ve delik olduğunun anlaşıldığını" ifade eden Demir, bu nedenle yanmış olan atık gazın bacaya gitmeden ortama yayıldığının ve zehirlenmelerin bundan kaynaklandığının belirlendiğini kaydetti.

Demir, itfaiye ekiplerinin yaptığı kontrollerde, apartmandaki bacaların açık ve baca çekişlerinin ise normal olduğunun tespit edildiğini söyledi.

"Cezamı çekmeye razıyım"

Çalışma şartlarını, Ankara Doğalgaz AŞ'nin yetkilerini bilmeyen ve "olayın acısıyla bir sorumlu arayan" kişilerin, kendisine "Niye sadece 4 numarayla yetinildi diğer dairelere siz de sıkıntı olup olmadığı sorulmadı" dediklerini anlatan Demir, şunları kaydetti:

 "Bir gecede bize sayıda ihbar gelir. Bunların önemli bir kısmı da 4 ya da 5'te biri de asılsız ihbardır. Bizim ekiplerimiz nereden ihbar geliyorsa gidip onu değerlendirirler. 800 ihbarın geldiği bir yerde kışın gelen ihbar sayısı budur. 10'ar daireden 8 bin dairenin kapısını çalıp, 'sizde de bir şey var mı' diye soramazsınız. Hukuken de bu mümkün değil, bizim de böyle bir yetkimiz yok. Kapıyı çalacaksınız, açmazlarsa çilingirle açacaksınız içeride neyle karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz. 40-50 daireli bir apartman düşünün, her saate kapıyı çalıp, 'bir daire ihbarda bulundu sizde de böyle bir şey var mı' diye sormak bana manalı gelmiyor. Ama böyle bir düzenleme yapılabilir mi, bize bir yetki devri yapılabilir mi böyle bir araştırma yapacak ve çıkan sonuçları valilik aracılığıyla üst makamlara bildireceğiz."

"Olayın kendini de kurumunu da yıprattığını" ifade eden Demir, "O gençleri öyle görmemiş olmayı çok isterdim. Unutulacak ve anlatılacak bir sahne değildi. Bu konudan ötürü illa bir sorumlu bulmak gerekiyorsa ben Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü olarak bu sorumluluğu üstleniyorum. Soruşturmayı yürüten savcıya ve devletin müfettişlerine çağrıda bulunuyorum. Lütfen bu soruşturmaya bizi de dahil etsinler. Eğer bu gençlerin ölümünde sorumluluğumuz varsa Başkent Doğalgaz Anonim AŞ'nin Genel müdürü olarak cezamı çekmeye razıyım" diye konuştu.