77 yıl sonra ilk kez

CRR Konser Salonu'nda 24 Mart'ta düzenlenecek anma konserinde, Rey'in "Başlayış" adlı senfonik şiiri, bestelenişinden 77 yıl sonra ilk kez seslendirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden Cemal Reşit Rey'in "Başlayış" adlı senfonik şiiri, bestelenişinden 77 yıl sonra ilk kez 24 Mart'ta seslendirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Rey için Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda 24 Mart cumartesi günü anma konseri düzenlenecek.

Rey, konserde CRR Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek besteleriyle anılacak. Orkestrayı, 9 yaşındayken Cemal Reşit Rey'in öğrencisi olan ve vefatına dek kendisi ile çok yönlü çalışmalara imza atan Aydın Karlıbel yönetecek. Anma konserinde, Rey'in tasavvufi görüşün derinliğiyle görkemli ifadeleri birleştirdiği "Başlayış" adlı senfonik şiiri sanatseverlere sunulacak.

Eser, Rey'in öğrencileri Prof. Yalçın Tura ve Aydın Karlıbel'in çalışmaları sayesinde seslendirilmeye hazır hale geldi. Konserde, ayrıca "Enstantaneler", "Özyurt Kantatı", "Himaye-i Etfalin (Çocuk Esirgeme) Marşı", "Denizciler Marşı", "Atatürk'ün 100. Yıl Marşı" ve "Onuncu Yıl Marşı" seslendirilecek.

Atatürk'ün şair Faruk Nafiz Çamlıbel'e Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünü konu alan bir piyes yazması direktifi sonucu ortaya çıkan "Özyurt" başlığını taşıyan piyesi, Rey 1933 yılında besteledi. Eserin ilk seslendirilişi 9 Mayıs 1947'de soprano Leyla Gencer, alto Mehlike Aktok ve bariton Haşmet Sıcakkan tarafından Muhiddin Sadak yönetimindeki Şehir Korosu ve bestecinin yönetimindeki İstanbul Şehir Orkestrası tarafından yapıldı.

Orkestra malzemesi yitik olan eser, Yalçın Tura'nın arşivinden yararlanılarak Aydın Karlıbel'in hazırladığı piyano şan ve restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden sunulacak. Soprano Ece İdil, mezzo soprano Deniz Erdoğan ve bariton Caner Akgün'ün solist olarak sahne alacağı konserde, şef Gökçen Koray'ın yönetimindeki TRT Gençlik Korosu eserlere eşlik edecek. Fiyatları 15 ila 30 lira arasında değişen konser biletleri, CRR Konser Salonu gişeleri ve Biletix üzerinden satışa sunuldu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir