8 aylık performansımız iyi, ama temkinliyiz

Şimşek, 2011 bütçesini daha önce açıklanan program çerçevesinde oturtmak için çaba gösteriyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Türkiye ekonomisinin ilk yarıda gösterdiği performansın aynı şekilde devam edeceği düşüncesinde olmadıklarını kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yılın ilk 8 ayındaki bütçe performansımız iyi, ama temkinliyiz. Bizim için bu dönemde hedeflerimizi yakalamak çok kritik, çok önemli" dedi.

İstanbul Finans Zirvesinde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde yaşanan finans ve reel ekonomik krize işaret ederek, krizden çıkış trendine geçen yıl girildiğini, ancak toparlanmanın hala zayıf ve kırılgan olduğunu söyledi.

Makro ekonomik temeller açısından gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında bir ayrışmanın söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, büyümenin de esas itibarıyla gelişmekte olan ülkelerde yoğunlaştığını belirtti.

Türkiye'nin ise bu süreçte şanslı olduğunu, ülkedeki bankacılık sektörü,  hane halkı bilançosu ve devletin bilançosunda çok önemli bir tahribat yaşanmadığı için ortalık toz dumanken etkilenme olduğunu, ancak ortalık yatışınca krizden  hızlı bir çıkış dönemine girildiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

İlk yarının performansı devam edecek şekilde bakmıyoruz

Şimşek bütçe ile ilgili değerlendirmesinde "Yılın ilk 8 ayındaki performansımız iyi ama temkinliyiz. Bizim için bu dönemde hedeflerimizi yakalamak çok kritik, çok önemli" dedi.

Türkiye'nin iyi bir kredibilite kazandığına işaret eden Şimşek, “Biz bu kazanımları riske atamayız,  atmamalıyız. Bu nedenle 2011 bütçesini daha önce açıklanan program çerçevesinde oturtmak için çaba gösteriyoruz. Aynı şekilde bu sene de daha önce ortaya koyduğumuz hedefleri tutturmak için bir çaba içindeyiz.  Ben bunu önemsiyorum. Türkiye, hakikaten evini düzene koymaktan, yani mali disiplini oturtmaktan çok şey kazandı" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin uzun vadeli görünümü konusunda son derece ümitli olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, “Dünyada sıkıntılar var, farkındayız. O nedenle temkinliyiz. İlk yarının performansı devam edecek şekilde bakmıyoruz. Tam aksine makul bir performansın sağlanması için daha fazla adım atma konusunda çaba içindeyiz. Elde ettiğimiz kazanımları koruma konusunda önemli bir hassasiyet içindeyiz.

Türkiye'nin orta uzun vadede geleceği, özellikle son anayasa paketinin geçişiyle birlikte,  önümüzdeki seçim sonrasında yapılacak çok güçlü reformlarla birlikte Türkiye'nin bu kazanımlarının çok daha ötesine gidebileceğini ve tekrar yüzde 6-7 büyümeleri uzun süre sürdürebilecek kapasiteye ulaşacağına inanıyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir