80 milyar dolarlık dev projeler masaya yatırılıyor

DEİK bünyesindeki Türk-Suud İş Konseyi'nin 9. Ortak toplantısı 10 Haziran'da İstanbul'da yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Suud İş Konseyi'nin 9. Ortak toplantısı İstanbul'da gerçekleştirilecek.

10 Haziran 2009 tarihinde yapılacak toplantıda Suudi Arabistanlı iş adamları, Suudi Arabistan'da, "Liman Kenti", "Endüstri Kenti", "Sahil Kenti", "Eğitim Kenti" ve "Yaşam Kenti" isimlerinde başlatılan yaklaşık 80 milyar dolar tutarındaki dev projeleri görüşecek.

Yaklaşık 30 Suudi Arabistanlı iş adamının katılacağı toplantıda, küresel krizle mücadelede ortak çözümlerin geliştirilmesi ve işbirliği platformu oluşturulması hedefleniyor.

Toplantıyla birlikte her iki ülkenin ikili ilişkilerinde, ticari zemine dayalı bir geliştirme süreci oluşturulması planlanıyor.

Açıklamada, 2008 yılında Suudi Arabistan'ın gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 466 milyar dolar olarak kayıtlara geçmesinin ardından yeni yatırım imkanları ve yatırım teşvikleri konusunda ülkede oldukça önemli çalışmalar yürütüldüğü, özellikle 2006–2020 dönemi için otoyollar, demir yolları, enerji santralleri, dört milyon konut olmak üzere çok güçlü bir altyapı yenileme ve genişletme çalışmasının sürdürülmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Dünya petrol rezervinin yüzde 22'sini barındıran Suudi Arabistan'ın Türkiye ile olan ilişkisinde ciddi artışlar yaşandığının gözlendiği ifade edilen açıklamada, 2008 yılında Türkiye'den Suudi Arabistan'a yapılan ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 47 artış gösterdiği ve iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 5,5 milyar doların üzerine çıktığı vurgulandı.