9. eTR Ödülleri sahiplerini buldu

Ödüllerin dağıtılması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldırım, 2023 yılına kadar internet erişiminde 100 megabit hıza erişilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer bunu yapamazsak biz tıkanırız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, AVEA ana sponsorluğunda gerçekleştirilen "9. eTR Ödülleri", düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tören Salonu'nda törende yapılan elektronik oylama sonucunda, Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler kategorisinde Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü "Otokontrol 5664" projesiyle; Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler kategorisinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) "BelgeNET" projesiyle; Kamudan Kamuya e-Hizmetler kategorisinde ise Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü "Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi" projesiyle ödüle değer görüldü.
Büyük Ölçekli Belediye ödülü, "Koski Mobil İş Takip" projesiyle Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (KOSKI); Orta Ölçekli Belediye ödülü "Fatih Mobil" projesiyle Fatih Belediyesine; Küçük Ölçekli Belediye ödülü "Karasu Akıllı Kent" projesiyle Karasu Belediyesine verildi.
Törende, modern devlet anlayışını destekleyen, şeffaflık, sosyal sorumluluk gibi ilkeleri benimsemiş uygulamalar arasından da Küçükçekmece Belediyesi "Küçük Kazanımlar" projesiyle; "Yeni Kart" projesiyle de Yeni Mahalle Belediyesi TÜSİAD-TBV eTR Yürütme Kurulu tarafından Özel Ödül verildi.
"Hedef 1 gigabite erişim hızı"
Törenin açılışında bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakan Yıldırım, 2023 hedeflerinin evlere en az 100 megabit erişim olduğunu belirterek, "Bu 1 gigabite kadar çıkabilir. Bunu mutlaka yapacağız. Eğer bunu yapamazsak biz tıkanırız" dedi.
Sadece şehirler, santraller arasında değil, mutlaka kapıdan kapıya bu alt yapının ulaştırması gerektiğini dile getiren Yıldırım, Türk Telekom'un santrallerdeki bakır bağlantıları fibere dönüştürme projesi başlattığını bildirdi.
Yıldırım, bakanlığın da destek verdiği "Fiber Dönüşüm Projesi"sinin ciddi anlamda katkı sağlayacağını ifade ederek, bu konudaki kargaşayı ortadan kaldırmak için Bakanlığın kuruluşuyla ilgili kanunda alt yapı hizmetleri, geçiş hakları konusunda açıklık getirildiğini söyledi.
Yerel yönetimlerle ilgili, diğer kurumlarla ilgili fiber alt yapı yapmak isteyenlerin Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın düzenleyeceği esas ve usullere tabi olacaklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Aksi halde burada da imarsız yapılaşma oluyor. İmarsız yapılaşma sadece binalarda, mahallelerde, köylerde ve şehirlerde değil; bilişimde de imarsız yapılaşmaya müsaade etmemeliyiz. Bu ne oluyor, kalite sorunu olarak karşımıza geliyor. Bir çok hukuki sorun olarak karşımıza geliyor. Önümüzdeki 10 yıl boyunca bilişim alt yapısına yatırım hız kesmeden devam edecek. Bu işin bir tarafı. Trafik tarafı, herkesin görevi. 7'den 70'e devlet, özel sektör, vatandaş, şirket herkes bir şey üretecek."
Hizmetlerin elektronik ortama taşınmasında AB'nin önündeyiz
Törende konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu Başkanı Erman Ilıcak ise, "Türkiye'de kamunun bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarında önemli artışlar gözlemlendi. TÜİK verilerine göre 2002 yılında yaklaşık 526 milyon lira olan bilgi iletişim teknolojileri yatırım ödeneği, 2011 yılında 2 milyar lira olarak gerçekleşti. 'e-Devlet kapısı' kapsamında sunulan hizmet sayısı 2010 yılı sonunda 246'ya ulaştı. AB'nin 9. e-Devlet Ölçme ve Kıyaslama Çalışması'na göre Türkiye, hizmetlerin elektronik ortama taşınmasında yüzde 89 ortalama ile yüzde 82 olan AB ortalamasının üzerinde yer aldı" diye konuştu.
AB istatistik birimi Eurostat'ın araştırmasına göre, 2011 yılında yüzde 43 olan hane halkı internet kullanım oranının ise, yüzde 73 olan AB ortalamasının altında olduğuna dikkati çeken Ilıcak, Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan "Ağyapı Hazırlık Endeksi"nde de Türkiye'nin 138 ülke arasında 71. sırada yer aldığına işaret etti.
ABD Genel Hizmetler İdaresi Federal Vatandaş Bilgi Merkezi Direktörü Beverly Godwin de, ABD'deki e-Devlet uygulamalarında şeffaflık, katılımcılık ve işbirliği konusundaki deneyimlerini paylaştı.
Artık hayatın her alanında kullanılan mobil teknolojilerin gözardı edilemeyeceğini vurgulayan Godwin, "Türkiye mobil teknoloji açısından ABD'nin de önünde" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir